Vegyes hírek

Áltudományos őrültség az Állatkertben – hivatalos választ kaptam, ők nem érzik szégyennek

2018-06-06

| Frissítve:

2018-06-07 16:09:18

Dr. Novák Hunor

Ki nem találná, mire jó a kígyóméreg…

M. Ádám olvasómtól kaptam az alábbi fotót, amit az állatkert kígyókkal foglalkozó részén készített:

homeopatia kigyomereg

 

Hígított kígyóméreggel a nátha és fejfájás ellen – az állatkert ezt nem érzi szégyennek

Jóhiszeműen álltam a témához, mondván csak porszem kerülhetett a gépezetbe, az állatkert vezetőségének figyelmét biztosan csak elkerülte ez,  ezért hivatalos levélben fordultam hozzájuk még a cikkem megjelenése előtt. Felhívtam figyelmüket az európai tudományos akadémiák állásfoglalására– amiben kimondják, hogy a homeopátia semmilyen betegségben sem hatékony, viszont kártékony is lehet – , és megkérdeztem, eltávolítják-e ezt az áltudományos, valótlan információkat terjesztő anyagot. Ez ugyanis egyébként kiváló munkájukra nagyon negatív fényt vet.

Hiába váltottunk több levelet, kitérő választ kaptam, a plakátot nem vették le. Úgy látszik, ők nem érzik ezt szégyennek, pedig ennyi erővel hazánkban élő jetikról is csinálhatnának szenzációhajhász kiállítást.

 

Tudományellenes kuruzslás

Egy dologban igaza van a plakátnak: mérgező hatású anyagokat nem tartalmaz, mert annyira felhígítják a homeopátiás készítményt, hogy egy atomnyi sem marad benne a méregből. A homeopátia elvei szerint a „víz memóriájában, emlékezetében őrzi” a kígyóméreg hatását. Természetesen az összes fentebb felsorolt betegség kezelésében teljesen hatástalan a homeopátiás kígyóméreg, ez az egész egyszerű kuruzslás, mondjuk ki: baromság.

dr. Novák Hunor

dr. Novak Hunor