Vegyes hírek

A szájpenészre sok helyen csak legyintenek, nem kezelik, legtöbbször spontán elmúlik

2017-03-30

| Frissítve:

2017-03-30 10:52:11

Dr. Novák Hunor

Sok szülő izgul, kétségbeesetten ecsetelget, fertőtlenítget – pedig legtöbbször semmit sem kéne tenniük.

Korábban írtam arról, hogy miattam megváltoztatta a világ vezető orvostudományi szaklapja, az Uptodate.com az ajánlását: már szerintük sem kell rutinszerűen kezelni a szájpenészt. Csak akkor, ha az nagyon súlyos, panaszt okoz a babának vagy édesanyának, esetleg súlyos candidás pelenkakiütéssel jár együtt. A legtöbb nyugat-európai országban már régóta ez az irányelv, gyakorlat, most az Uptodate.com is beállt a sorba.

B. Bernadett írja:

Itt Angliaban is ez az eljaras. Persze eloszor furcsa volt, hogy nem tomik a gyereket azonnal tele gyogyszerekkel virusra, lazra vagy szajpeneszre… A lanyom is bizonyitek, tenyleg elmulik magatol a szájpenész

B. Zsófia: 

Az en egyik kislanyomnak is idorol idore visszatert a szajpenesz. Eloszor lelkesen fertotlenitettem, aztan rajottem, h veszett fejsze nyele es elmult. Majd par het mulva megint elojott, akkor mar nem csinaltam semmit (anyai megerzes es vmi mikrobiologiai ismeret), megint magától elmúlt…

B. Krisztián:

A 3 hónapos kicsinknek is volt. A védőnő azt mondta, hogy ha nagyon akarjuk töröljük le bubis ásványvízes textilpelussal, de úgyis visszatér, mert ahol nem érjük el ott megmarad. Aztán a család benyalt valami vírust, el kellett menni testületileg az orvosunkhoz. Ha már ott voltam, csak kikértem a véleményét a dologról. Azt mondta, hogy hagyjuk, mert nem vészes, majd elmúlik. Ez kb 6 hete volt. Tegnapelőtt vettem észre, hogy teljesen elmúlt. Na ennyit erről.

Egyébként tipikus eset, hogy amikor kimegy egy magyar család külföldre, szidják az ottani egészségügyi rendszert, mert elvárják, hogy mindenre gyógyszer, kezelés, kórházi felvétel. És azt hiszik, Angliában rossz az ellátás színvonala, mert nem adnak a szájpenészre semmit, bezzeg Magyarországon… Ezért fontos, hogy nyitott szemlélettel változtassunk a berögződéseken.

dr. Novák Hunor

Kapcsolódó cikk: Szájpenész kezelése: Zacher Gábor szerint sem ajánlott a borax glicerin, életveszélyes is lehet

Kép: Pixabay

dr. Novak Hunor