Vegyes hírek

A Semmelweis Egyetem elhatárolódik a homeopátiától: nem adnak helyet az áltudománynak

2017-09-29

| Frissítve:

2017-09-29 19:03:13

Dr. Novák Hunor

Az oktatás a bizonyítékokon alapuló tudományos megközelítésre épül – hangsúlyozta a Semmelweis Egyetem rektora, dr. Szél Ágoston.

A Mokka nemrégi adásában a homeopata oldal képviselője azt állította, homeopátiás licenszvizsgája van a Semmelweis Egyetemről, és azt a hamis látszatot keltette, hogy a homeopátia oktatása elfogadott az orvosi egyetemen. A laikusok számára ez igen erős érv, és könnyedén legitimizálja a homeopátiát a szemükben. De mi a valóság?

Én is a Semmelweis Egyetemen végeztem, homeopátiával nem találkoztam a képzés során. Bár a homeopaták előszeretettel hivatkoznak arra, hogy „hivatalos tantárgy a Semmelweis Egyetemen a homeopátia”, valójában nem az Általános Orvosi Karon (ahol az orvosokat képzik), hanem a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karán (ahol például a védőnők, dietetikusok képzése zajlik) van egy szabadon választható tantárgy „Bevezetés a homeopátiába” címmel, amely idén szeptemberben is elindult. Tehát ez a szabadon választható tantárgy azért meglehetősen a periférián van, csak egyesek szerették volna felnagyítani ennek jelentőségét.

dr szel agoston
dr. Szél Ágoston,
a Semmelweis Egyetem rektora

Megkerestem a Semmelweis Egyetemet, dr. Szél Ágoston rektor urat a fentiek kapcsán, hiszen azok alkalmasak lehetnek arra, hogy a Semmelweis Egyetemen egyébként kiváló hírét rontsák. Dr. Szél Ágoston levelében egyértelműsítette: homeopátiás licenszvizsga nincs a Semmelweis Egyetemen. A „Bevezetés a homeopátiába” című szabadon választható tárgyat, kurzust az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testületének (EASAC) állásfoglalását figyelembe véve pedig nemcsak leállították és törölték,  de a jövőben nem is indulhat újra, az oktatás a bizonyítékokon alapuló tudományos megközelítésre épül.

 

 

Az ügy végére tehát szép kerek pont került, így ezt én is lezártnak tekintem: homeopátiás áltudomány nincs a Semmelweis Egyetemen.

dr. Szél Ágoston rektor úr teljes levele:

 semmelweis egyetem level

Mint ismert, az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete nemrég közleményt adott ki a homeopátiáról, hozzátéve, hogy csak placebo hatása lehet, és a homeopátia valójában kártékony is lehet azáltal, hogy időlegesen vagy tartósan eltántorítja a betegeket a megfelelő, bizonyítékalapú orvoslás igénybevételétől, illetve aláássa a betegek és a közvélemény tudományos bizonyítékokba vetett bizalmát.

A homeopátia egy abszurd áltudomány, legmagasabb szintű tudományos evidenciák igazolják, hogy csak placebo. A világ egyik vezető evidence-based orvostudományi szaklapja, az Uptodate.com így összegzi: „Az evidenciák (tudományos vizsgálatok, bizonyítékok – dr. Novák) összessége alapján a homeopátia csak placebo. A homeopátiának nincs helye semmilyen betegség megelőzésében vagy kezelésében sem.”

dr. Novák Hunor

Kapcsolódó cikkek:

Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete A homeopátia csak placebo, de kártékony is lehet

Homeopathic products and  practices: assessing the evidence and ensuring consistency in regulating medical claims in the EU – EASAC

Első fotó: Semmelweis EgyetemMásodik fotó: Pixabay,  mukhina1 © 123RF.com, AzaToth – WikipediaCC BY-SA 3.0

dr. Novak Hunor