Vegyes hírek

A házi gyermekorvosok hivatalos lapjában is megjelent: felesleges kalciumot használni náthára, kiütésekre

2017-01-30

| Frissítve:

2018-06-08 14:42:29

Dr. Novák Hunor

A továbbképző folyóiratban is leírták, hogy nátha, köhögés, torokgyulladás, kiütés és allergia esetén is felesleges kalciumot javasolni a betegeknek.

Tavaly nyáron indítottam kampányt a kalciumos tévhit ellen, az akkor megfogalmazott nyílt levélhez a legnagyobb magyarországi szaktekintélyek, professzorok is csatlakoztak. A levelet aláírta a több mint 1500 házi gyermekorvos taggal rendelkező Házi Gyermekorvosok Egyesülete is, akik gyakorlatilag a házi gyermekorvosok továbbképzéséért „felelnek”. Hivatalos folyóiratukban nemrég megjelent a kalciumos levél teljes terjedelmében, le is fotóztam egy részletét:

kalcium gyerekeknek torokgyulladásban

Tehát nem csak én írom ezt, hanem a továbbképző folyóirat is. Itt az ideje tehát, hogy véget vessünk a kalciumozásnak, ami nem több a fenti betegségekben, mint egy placebo, egyszerű alibikezelés. A helyzet elég súlyos, hiszen 2015-ben teljesen feleslegesen több mint egymilliárd forintot költöttek az emberek kalciumra ilyen esetekben.

A teljes nyílt levél, ami 2016 nyarán került megfogalmazásra:

A kalcium allergiában is hatástalan – halált is okozhat a hamis biztonságérzet

Hazánkban a kalciumot, főként annak ampullás változatát sokan javasolják, használják darázs/méhcsípés, allergia, viszketés, bőrkiütés, nátha, köhögés, torokgyulladás esetén is. Azonban ilyen esetekben a kalcium használata teljesen felesleges, fejlett egészségüggyel rendelkező országokban, orvosi irányelvekben szóba sem kerül alkalmazása ilyen esetekben – a kalcium széleskörű használata hazánkban egy téves szokás. Mivel az említett betegségek legtöbbször spontán enyhülnek, az allergiás reakciók sokszor hullámzó lefolyásúak, így a javulást sokan tulajdoníthatják tévesen a bevett kalciumnak. A kalcium szedése például kalciumhiányos állapotokban, csontritkulás esetén indokolt.

kalcium allergiaban csipesre gyerekeknel kohogesre

A strandszezonban fontosnak tartjuk felhívni a figyelmet arra, hogy a kalcium nem az allergia gyógyszere, és darázs/méhcsípésben is teljesen hatástalan. Bár erről az orvostovábbképző konferenciákon is szó esik, de sajnos a modern információk lassan terjednek, és nem jutottak el még minden orvos kollégához. Ezért fordulhat elő sajnos egyes hazai betegellátó helyeken, hogy az akut allergiás reakcióval érkező betegnél a kalciumot izomba adott injekció formájában alkalmazzák. Ez a felesleges procedúra nem csak nagyon fájdalmas, de szövődményei is lehetnek – jelentős vérömleny vagy tályog is kialakulhat, amely sebészeti megoldást igényelhet. Azzal is találkozni, hogy a jószándékú szülő gyermekének allergiás vagy méhcsípést követő tartós panaszaira napokon át semmi mást nem használ, csak kalciumot – pedig a gyerek szenvedése hatásos szerrel időben enyhíthető lenne, ezért fontos megcáfolni a tévhiteket.

Kalcium enyhe allergia esetén sem jó – helyette antihisztamin kell

A rovarcsípés vagy allergia okozta tüneteket, viszketést és duzzanatot az antihisztaminok tudják enyhíteni, amik biztonságos, többnyire recept nélkül kapható allergiaellenes szerek, ezeket érdemes használni.

A kalciumba vetett alaptalan bizalom hamis biztonságérzetet ad, emiatt késhet a valóban hatásos gyógyszerek alkalmazása, amely súlyos esetben akár halálhoz is vezethet. Mint a hírekből ismert, Kautzky Armand színésznél darázscsípés után életveszélyes allergiás reakció alakult ki. Sokakhoz hasonlóan ő is kalciumot vett be, de szerencsére végül időben orvoshoz fordult, így életét sikerült megmenteni. A színész az életmentő adrenalinos injekciót azóta is magánál hordja.

Súlyos allergiás reakció esetén, amikor például egy rovarcsípés után gombócérzés, nyelési vagy légzési nehezítettség, rekedtség, ájulás, hasmenés vagy hányás jelentkezik, azonnal mentő vagy orvos hívása indokolt. Ha súlyos allergiás reakció lépett fel korábban, a kockázatfelmérésben jártas allergológus szakorvos felkeresése javasolt rizikófelmérés és felvilágosítás céljából, mivel magasabb kockázat esetén mindenképp ajánlott az életmentő adrenalinos injekció kiváltása. Ilyen esetekben allergológus dönthet az immunterápiáról, amely végleg megszüntetheti a rovarméreg-allergiát.

Alulírottak úgy gondoljuk, ideje, hogy a téves, elavult szokások kikopjanak a mindennapokból; a szokásokon és hagyományokon alapuló orvoslást a modern, bizonyítékon alapuló (evidence-based) nézetek váltsák fel, a betegek pedig kalcium helyett antihisztamint használjanak az allergiás tünetek enyhítésének céljából. 

A levél induló aláírói:

prof. dr. Zeher Margit klinikaigazgató, a Magyar Allergológiai és Klinikai Immunológiai Társaság elnöke (immunológia és allergológia)

dr. Zacher Gábor osztályvezető főorvos (sürgősségi orvostan, toxikológia)

prof. dr. Nékám Kristóf osztályvezető főorvos, a Magyar Allergia Szövetség elnöke (immunológia és allergológia)

dr. habil Réthy Lajos Attila főorvos, a Magyar Gyermekorvosok Társasága Vezetőségi Tagja (allergológia-immunológia, gyermekgyógyászat)

dr. Csupor Dezső egyetemi docens (gyógyszerészet)

dr. Dénes Tamás, a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezetének (RESZASZ) elnöke (sebészet)

dr. Kaszó Beáta (immunológia és allergológia, csecsemő és gyermekgyógyászat)

dr. Szíjjártó László (csecsemő és gyermekgyógyászat)

dr. Novák Hunor (csecsemő és gyermekgyógyászat)

 

A nyílt levélhez több mint 210 orvos csatlakozott – az aláírók listája itt érhető el.

dr. Novak Hunor