Láz

A lázgörcsöt nem lehet megelőzni lázcsillapítással – teljesen felesleges emiatt gyógyszert adni

2016-12-04

| Frissítve:

2017-01-27 20:14:44

Dr. Novák Hunor

Régi tévhit, hogy ha magas láza lesz a gyereknek, lázgörcsöt kap.  Sok magyar orvostól hallhatja ezt: ők sajnos az évtizedekkel ezelőtti szokások, tévhitek rabjai maradtak.

Az is tévhit, hogy lázcsillapítót kell adni lázgörcsös rosszulléten átesett gyermeknél már hőemelkedés esetén is, hogy megelőzzük az újabb görcsös rosszullétet.

Lázgörcs gyerekkorban - megelőzés, kezelés és tünetek gyereknél

„Egy gyereknek egy lázgörcsös rosszulléte volt. Mi a teendő a jövőben, hogy megelőzzük a lázgörcsöt?” – tettem fel a kérdést olvasóimnak nemrég egy szavazásban. A voksolók 77%-a rossz választ adott, volt olyan is, aki egyidejűleg több hatóanyagtartalmú lázcsillapító adását javasolta. Nem csoda, hiszen tele van az internet elavult információkat, megdőlt állításokat tartalmazó írásokkal. 

 

Az adatok egyértelműek: a lázcsillapítóknak semmi hatása nincs a „láz”görcsre

A lázgörcs neve megtévesztő, ugyanis nem maga a láz, nem a magas testhőmérséklet okozza –  jobb volna például fertőzéshez társuló görcsnek nevezni. A „láz”görcs a láz mögött álló fertőzés, az ahhoz kapcsolt bonyolult biokémiai folyamatok eredménye, amikre a lázcsillapító nincs hatással. Egy fertőzésnek sok tünete lehet: hányás, láz, hasmenés, görcs, kiütések, izomfájdalom stb. – lázcsillapítóval se a hasmenésre, se a görcsre nem lehetünk hatással!  Azaz pont annyi értelme van ilyen célból adni, mintha C-vitamint vagy egy darab répát adnánk a gyereknek: egyikkel sem lehet megelőzni vagy megszüntetni a lázgörcsöt.

A magyar Csecsemő- és Gyermekgyógyászati Szakmai Kollégium hivatalos szakmai útmutatójában is leírják, ami minden magyar gyermekorvos számára érvényes irányelv: „Lázcsillapító adásával nem előzhető meg a lázas ecclampsia [azaz lázgörcs]”. Bár régen nem ezt gondolták, de a tudomány fejlődik, és a korábbi állítás megdőlt – ma már ezeket a világon senki sem vitatja, annyira egyértelmű a helyzet. Hogy miért hallhatja mégis ennek az ellenkezőjét egyes orvosoktól? Mert a korszerű információk még nem jutottak el mindenkihez. A-szintű evidenciáról, legmagasabb szintű tudományos bizonyítékokról beszélünk: számos vizsgálat történt, ahol lázgörcsön már átesett gyermekek egyik része különböző lázcsillapítókat, másik része placebo-t kapott, a lázgörcs gyakoriságában pedig nem volt szignifikáns különbség a csoportok között a több éves utánkövetés során. Ugyanerre az eredményre jutottak egy metaanalízis kapcsán, amiben 26 randomizált vizsgálat összesen 2740 gyermek bevonásával kapott eredményeit hasonlították össze. (Link, link, link). Külföldön dolgozó kollégák beszámolójából kimondhatom: teljesen hülyének nézik fejlett országokban azt az orvost, aki lázgörcs megelőzésére vagy kialakult lázgörcs kezelésére agresszív lázcsillapítást vagy hűtőfürdőzést javasol.

 

Így néz ki egy lázgörcs

 

A hamis információ felesleges teher a szülőknek

Az indokolatlanul adott lázcsillapítón, annak mellékhatásain túl más aspektusokat is fontos figyelembe venni. Felesleges teher kerülhet a szülőre, aki gyermeke betegségei esetén kétségbeesve méregeti annak testhőmérsékletét és adja a lázcsillapítót már 37-37,2 Celsius foknál abban a hamis hitben bízva, hogy meg tudja előzni a lázgörcsöt.  Ha pedig későn észleli a lázat, lelkiismeretfurdalása lehet: vajon időben adtam be a lázcsillapítót, vagy már elkéstem és görcsölni fog a gyerekem, mert hanyag voltam? Szó sincs róla! 

Fontos  megnyutatnom a szülőket: a vizsgálatok szerint a nem komplikált lázgörcs még sokszori előfordulása esetén sem romlik a gyermek IQ-ja, tanulási képessége, és nem változik meg a későbbi viselkedése sem. Nem komplikált lázgörcs esetén még soha nem írtak le halálesetet (ezt a világ vezető gyermekgyógyászati szaklapjában is leírták): egy ijesztő, de jóindulatú tünetről van szó.

A lázcsillapítókkal ellentétben az antiepileptikumok, az epilepszia-elleni gyógyszerek képesek csökkenteni a lázgörcs kialakulásának valószínűségét: ezek a gyógyszerek azonban veszélyes, erős gyógyszerek! Többször jelentkező, nem komplikált lázgörcs esetén állandó jelleggel antiepileptikum szedése nem javasolt az igen gyakran jelentkező, komoly gyógyszer-mellékhatások miatt – vannak olyan szituációk, amikor a neurológus mégis állandó gyógyszer beállítására kényszerül.

Ez a tájékoztató segít abban, mikor állhat veszélyes betegség a láz hátterében, mikor érdemes láz miatt orvosnak megmutatni a gyereket.

Útravaló tudnivaló: Lázcsillapító adásával nem előzhető meg a lázgörcs, hőemelkedés esetén lázcsillapítót adni felesleges és káros! Nem a magas láztól, testhőmérséklettől lesz a gyermeknek lázgörcse, hanem maga a fertőzés provokálhatja ki a görcsöt.

dr. Novák Hunor

Fotó: Parinya Binsuk © 123RF.com

dr. Novak Hunor