Láz

Hol és hogyan mérjem a lázat? Melyik a legjobb lázmérő?

2017-03-20

| Frissítve:

2017-03-20 19:52:45

Dr. Novák Hunor

Végbél, száj, fül, homlok, hónalj? Hagyományos, érintés nélküli, tapasz, lézeres? Melyik a legpontosabb? Most válaszolok – pontosabban ismertetem a nemzetközi ajánlásokat. Ha elege van az elavult információkból, pénzéhes gyártókból, tájékozódjon oldalamon a valóságról!

Milyen lázmérőt vegyek? Lázmérőteszt

Először is fontos leszögezni: teljesen mindegy, hány fokos a gyermek láza, hiszen nem ez dönti el, hogy a lázcsillapítást el kell-e kezdeni, hanem a gyermek közérzete a döntő. A láz mértéke nem segít a betegséget illetően: magas lázat okoz sokszor banális vírusfertőzés,  és alacsony láznál is lehet nagyon súlyos betegség a háttérben. Ezekből látható, hogy lényegtelen, hány tizedes pontossággal mér egy hőmérő, milyen fokú egy gyermek láza, abból nem lehet sokra következtetni: ne az értékeken rugózzunk, hanem mindig a gyerek általános állapotát nézzük! Felesleges gyakran méregetni, hány fokra megy fel a gyerek láza.

 

Akár már újszülött kortól mérhetjük hónaljban

Bár a magyar ajánlás szerint 1 éves kor alatt végbélben, 1-3 éves kor között végbélben vagy hónaljban, 3 év feletti gyereknél hónaljban javasolt mérni a testhőmérsékletet, ebben benne van az a mélyen gyökerező, téves szokás, hogy mindent szeretünk a gyerekek fenekébe dugdosni, a kúpok is nagy divatnak örvendenek, pedig egyáltalán nem gyerekbarát módszerek. Az angliai irányelvek (National Institute for Health and Care Excellence) már újszülött kortól a hónaljban történő hőmérést javasolják! Tehát nyugodtan mérhetjük így, a gyerek karját a törzséhez szorítva a mérés idejére. Amennyiben végbélben mérjük, előtte kicsit krémezzük be a hőmérőt!

A szájban, fülben, végbélben mért „centrális” hőmérséklet több a hónaljban mértnél, ezért átlagosan kb. 0,5 C fokot le kell belőlük vonni! (Tehát fülben, végbélben ha 38-at mérünk, az nem láz, mert csak 37,5 fok). Újszülötteknél, csecsemőknél ráadásul a normál testhőmérséklet magasabb lehet, akár 37,5 fok is normálisnak számíthat (azaz egy 38 fokos végbélben mért hő is normálisnak számíthat, ha fél fokot nem számítunk le).

  • Fülhőmérő: fülben történő hőméréshez speciális hőmérőt kell venni, ezt muszáj kihangsúlyoznom, találkoztam ugyanis olyannal, aki a hagyományos, hónaljas hőmérővel mérte a gyermek fülében a hőt – csoda, hogy nem szakította át hegyes végével a dobhártyáját… A mérés nagyon gyors, de meg kell tanulni jól használni, kiegyenesíteni a hallójáratot; fülzsír vagy középfülgyulladás esetén ráadásul hamis mérési eredményt kaphatunk. 
  • Homlokmatrica, homlok- vagy halántékhőmérő: rendkívül népszerűek, pillanatok alatt, akár érintés nélkül megmutatja a hőmérsékletet. A gyógyszertárakban több típus is található, de van egy rossz hírem: a nemzetközi irányelvek kifejezetten ellenzik ezek használatát, mivel nagyon megbízhatatlanok. Láztalan gyereknél is mérhet lázat, és lázas gyereknél is mérhet normális testőmérsékletet, számos ilyen esettel találkoztam én is. Úgyhogy sajnos ezeket  a drága, „szuper” hőmérőket kidobhatja a kukába.
  • Hagyományos digitális hőmérő: tökéletes választás, nem kell túlbonyolítani, persze ne a legolcsóbbat vegyük, hanem egy középkategóriásat.  Célszerű puha, hajlítható végűt venni, ami sokkal gyerekbarátabb (nem nyom annyira) és könnyebb is a mérés vele pl. hónaljban.

Ha hasznosnak találta a cikket, kérem ossza meg, hogy mások se dobjanak ki feleslegesen pénzt rossz hőmérőre!

dr. Novák Hunor

Ajánlott cikkek: – Hibát követ el a szülő, ha rutinszerűen lázcsillapítót használ!

Mit tegyünk, ha lázas a gyerekünk? Itt egy kiváló hollandiai betegtájékoztató magyarra fordítva!

dr. Novak Hunor