Betegségek

Csecsemőkori hasfájás: ezt teheti ellene! Ezek a 2017-es nemzetközi orvosi ajánlások

2018-01-18

| Frissítve:

2023.09.02 16:26:06

Dr. Novák Hunor

A csecsemőkori hasfájás (más néven kólika) a velejáró sok-sok sírással megkeresítheti az egész család életét – de mit tehet, aminek valóban van értelme? Sok készítményt javasolnak a szülőknek, de mi az, amit érdemes kipróbálni, és ami csak marketing? Szokások és reklámok tengerében ismertetem közérhetően a tudományos tényeket.

Ez a cikkem is a legmodernebb nyugat-európai és amerikai ajánlásokra épül (a főként amerikai Uptodate.com és az angol NICE-guidelineokra, irányelvekre), részletes forrás a cikk alján. A cikk elkészüléséhez kb. 50 oldalnyi angol szakirodalmat olvastam át és gyúrtam össze.

Mi a normális sírás és mi a kólika közti különbség?

A babák sokat sírnak, mivel csak így tudnak kezdetben kommunikálni. Több mint 8000 baba vizsgálata során azt találták, hogy az első hat héten egy baba átlagosan 120 percet sír naponta (!!!), ez három hónapos korra a felére csökken, ez teljesen normálisnak tekinthető.  A csecsemőkori hasfájásnál, kólikánál még ennél is rosszabb a helyzet, és nehéz pontosan megmondani, mit tekintünk normális sírásnak és mikor beszélünk kólikáról.

Csecsemőkori hasfájás - kólika
Csecsemőkori hasfájás, azaz kólika: éles hangú sírás, ami megfeszüléssel járhat Fotó: Pixabay

 A 3-as szabály segít, azt tekintjük kólikának, ha:

 • egy 3 hónaposnál fiatalabb, egészséges baba minden megmagyarázható ok nélkül
 • legalább a hét 3 napján
 • 3 óránál többet sír naponta.

Fontos kritérium, hogy a baba az orvosi vizsgálat szerint egészséges, és a sírásnak nincs kézzel fogható oka, nincs bekakilva, nem éhes, nincs melege, nem fázik, nem tekeredett az anya hajszála a kéz/lábujja vagy pénisze köré.

A kólikás sírás villámcsapásszerűen, hirtelen kezdődik, rohamokban jön: a baba alszik, eszik vagy mosolyog, majd hirtelen jön a hasfájás és kólikás sírás, ez leggyakrabban délután és az esti órákban jelentkezik. A sírás hangja más a szokásoshoz képest: hangosabb, magasabb, szinte sikításszerű, mintha a babának tényleg fájna valami. Sírás közben gyakran vörös a fejük, száj körül sápadtság lehet, hasukat feszítik, testüket hátrafeszítik, lábukat felhúzzák, kezüket, karjukat megfeszítik, ökölbe szorítják, szó szerint vergődnek, nehezen vígasztalhatók. A kólia tipikusan 3-6 hetes kor között kezdődik 3-4 hónapos korra ér véget.

A kólika gyakori, a babák 10-40%-át is érintheti, egyformán gyakori a tápszeres, anyatejes, koraszülött, időre született babáknál is. Pontos oka mai napig ismeretlen, úgy tűnik, több tényező együttesen játszik szerepet kialakulásában: ilyen lehet az etetési probléma (túletetés, habzsolás, sok levegő nyelése); tehéntejfehérje intolerancia, esetleg laktóz intolerancia, a bélrendszer éretlensége stb. Fontos szerepet játszhat a megváltozott bélflóra (akár a korábbi antibiotikumhasználat miatt), a bélben kevés lehet Lactobacillus baktérium.

Az Uptodate.com megjegyzi: a Lactobacillus reuterii baktérium (ami a Biogaia probiotikumban található) használata visszaszorítja az E. coli baktériumok számát, arányát a bélrendszerben, ami hozzájárulhat a kólika megszűnéséhez.

A statisztikák igazolták, hogy a várandósság alatti vagy szülés utáni dohányzás növeli a kólika esélyét.

Soha ne rázza meg a babát, örökre nyomorékká teheti!

Ha már nem bírja tovább, alig aludt, elfogyott a türelme, soha ne rázza meg a babát! Inkább zárja be a szobába és hagyja magára, de soha ne veszítse el a kontrollt! Ezt tipikusan férfiak szokták elkövetni, a rázás következtében a baba agyvérzést kaphat, örökre nyomorék, vak lehet! Itt egy nagyon látványos animáció-videó, ami bemutatja, mi és hogyan történik:

Fontos a helyes etetési technika és a jó megnyugtatás

Probléma lehet, ha:

 • keveset eszik a baba, vagy sokat
 • vagy nem büfiztetik eléggé (a pocakba került sok levegő hasfájást okozhat).

Ha cumisüvegből eszik, ne fekvő helyzetben egyen, hanem függőleges helyzetben, ülve, evés közben gyakran álljunk meg büfiztetni, ez jelentősen csökkenti a lenyelt levegő mennyiségét. Cumiból ülve evéshez célszerű hajlított cumisüveget használni (csak ne fektetve, hanem ülve, függőlegesen legyen a gyerek – úgy kevesebb levegőt nyel.)

Szintén csökkenti a lenyelt levegő mennyiségét az összeeső falú cumisüveg (vagy esetleg valamilyen speciális szelepes). Ha a gyermeke szopik, szoptatási (laktációs) tanácsadó felkeresése javasolt, hogy átbeszéljék az esetleges problémákat. IBCLC laktációs szaktanácsadók Magyarországon megyére bontva itt.

Másodsorban alkalmazni kell az alábbi megnyugtatási technikákat, amik kizökkentik a babát és segít az időszak átvészelésében. Sokféle módszer létezik, egyénre szabottan kell ezeket alkalmazni, azaz próbálgatni, és amelyik beválik, azt használni. Egy-egy hasfájás alkalmával néhány percig próbálják az egyik módszert, és ha nem segít, próbáljanak meg egyy másikat. Az, hogy ha egyszer nem működött az egyik, a következő hasfájásnál lehet, hogy pont az fog segíteni, ezért nagyon fontos, hogy mindig próbálgassák, aznap melyik segít! Még mindig jobb próbálkozni és esetleg megoldást találni aznapra, mint 4 órán át virrasztani a síró gyermek mellett…

Javasolt módszerek:

 1. használjon cumit
 2. vigye el autóval vagy babakocsival
 3. kötözze a hasára babahordozóban, kendőben
 4. ringassa a kezében vagy rakja babaringatóba, pihenőszékbe
 5. változtassa meg a helyszínt, csökkentse a vizuális ingereket
 6. használjon meleg fürdőt
 7. masszírozza óvatosan a baba pocakját
 8. bugyolálja be a babát speciálisan úgy, hogy a lábai szabadon maradjanak. Bemutató videó a technikákról:
 9. Youtubeon játssza le ezeket szívveréseket, ez az anyaméhre emlékezteti őt, megnyugtathatja a hang.
 10. alkalmazzon úgynevezett fehér zajt: kapcsolja be a mosógépet, porszívót, hajszárítót (persze a babától távolabb)

Bónusz tipp tőlem:  próbálja ki ezen a videón látható fogást és zötykölést:

Mi a helyzet a probiotikumokkal, a Lactobacillus reuiterii-vel (Biogaia)? Érdemes lehet kipróbálni, de…

biogaia probiotikum csepp1Az Uptodate.com nem javasolja a Biogaia használatát, de csak azért, mert még nem készült kellő mennyiségű vizsgálat velük. És ahhoz, hogy ők biztosan ajánljanak valamit, szinte megkérdőjelezhetetlenül igazolni kell a hatásosságot, sok vizsgálattal a világ számos pontjáról. Az Uptodate.com kiemelni: a Lactobacillus reuterii-vel (Biogaia) több vizsgálat készült, amik azt mutatják, csökkenti a kólika időtartamát, fennállását, de további vizsgálatok szükségesek ahhoz, hogy mindenkinek rutinszerűen ajánlhassák.

A Biogaia probiotikum hasmenéses betegségben egyértelműen igazoltan hatásos és ajánlott, és csecsemőkori hasfájásban is kipróbálható (adagja napi 1×5 csepp). Csodát azonban senki ne várjon: ha önmagában ez a probiotikum elfújná a hasfájást teljesen, nem lenne hasfájós csecsemő a világon és Ön sem ezt a cikket olvasgatná… Az eddigi vizsgálatok alapján azonban a Biogaia úgy tűnik, hogy csökkenti a hasfájás időtartamát, intenzitását, így kiegészítheti a kólika komplex terápiáját. Hatása nem azonnal várható, legalább 1 hét szükséges.

Székletvizsgálat segíthet

Ha gyermekével probléma van, ételallergia felmerül, a Kroki magán gyermekrendelőben tudunk segíteni. Itt nem csak elérhető a gyerek vérvétel újszülött kortól, de a teljes laborvizsgálati paletta rendelkezésre áll. Ha felmerül, hogy ételallergia – bélgyulladás áll a hasfájás hátterében, érdemes 3 különböző székletből (egymást követő napokon) széklet vér vizsgálatot kérni, illetve a széklet kalprotectin laborvizsgálatunk segít a bélgyulladás fokának megítélésében, ezek a vizsgálatok is beutaló nélkül elérhetők a Krokiban. Ha utóbbi 150-nél magasabb, mindenképpen orvosi konzultáció és vizsgálat szükséges.

dr. Novák Hunor

Forrás:
Infantile colic: Clinical features and diagnosis – Uptodate.com, 2017
Infantile colic: Management and outcome – Uptodate.com, 2017
Patient education: Colic (excessive crying) in infants (Beyond the Basics) – Uptodate.com, 2017
Colic – infantile- NICE (The National Institute for Health and Care Excellence) Guideline 2017
J Pediatr. 2017 Jun;185:55-61.e4. doi: 10.1016/j.jpeds.2017.02.020. Epub 2017 Apr 3. Systematic Review and Meta-Analysis: Fussing and Crying Durations and Prevalence of Colic in Infants 

dr. Novak Hunor