Videók

Csőlátás helyett változásra és nyitott szemléletre van szükség az orvoslásban

2017-01-29

| Frissítve:

2017-01-29 11:15:48

Dr. Novák Hunor

A FEM3 Micsoda nők c. talkshowjában arról is beszéltünk, nem tévedni vagy rosszul csinálni szégyen, hanem ha az egyértelmű tények, orvosi ajánlások ellenére nem vagyunk hajlandóak változtatni elavult, téves szokásainkon.

dr. Novák Hunor - Micsoda nők talkshow
A műsorban szokás, hogy Várkonyi Andrea szelfit csinál a vendéggel – én sem maradtam ki

Lázat nem kell rutinszerűen csillapítani, kalciumot felesleges náthában, köhögésben, allergiában, torokgyulladásban adni – sokaknak megdöbbentő lehet, mert mélyen gyökereznek ezek a tévhitek hazánkban. 

A védőoltásellenesség terjedésében nagy felelőssége van az orvosoknak, egészségügyi személyzetnek is. Akik sokszor az időhiány miatt azt mondják: ennek a (kötelező) védőoltásnak nincs mellékhatása. Pedig mindennek van, és lehet is: ha egy gyereknél pedig például kiütés jelentkezik az oltás után, a szülő úgy érzi, becsapták, hazudtak neki. Az interneten olvasgatva rémhíreket, valótlanságokat talál, hogyan okoz autizmust, súlyos immunbetegséget a védőoltás, az álhírgyárosok azt mondják, az orvosok eltitkolják ezeket a mellékhatásokat. A szülőben pedig ott van az emlék, hogy igen, nála is eltitkolták az esetleges szövődmények lehetőségét – így elhiszi a butaságokat.

dr. Novák Hunor

dr. Novak Hunor