Videók

A láztól kicsapódik a tüdő, felforr az agy? Szórjunk darált mákot a lázas gyerekre?

2017-03-02

| Frissítve:

2017-03-02 13:31:31

Dr. Novák Hunor

Bochkor Gábor tavaly még hüledezett, amikor egy hallgatójuk SMS-ben azt írta, a láz nem veszélyes. Bochkor emlékeim szerint akkor azt mondta, hogy úgy tudja, a magas láztól kicsapódnak a fehérjék, ezért azt csillapítani kell.

Egyáltalán nem szégyen azonban rosszul tudni a dolgokat, hiszen régóta halljuk mindenhonnan a lázzal kapcsolatos rémhíreket, sok helyről szívja magába ezeket az információkat az ember, amik már-már szinte megkérdőjelezhetetlenül benne vannak a köztudatban. Bevallom, én is mondtam efféle tévhiteket a szülőknek néhány éve, amikor még nem tudtam a valóságot. Örömteli, hogy egyre több ember, köztük Bochkor Gábor is nyitott az új nézetekre – amik egyébként nem is újak, hiszen nyugati országokban már évtizedek óta így állnak a lázcsillapításhoz.

A Music FM reggeli adásában a lázzal kapcsolatos félelmekről, házi praktikákról is beszélgettünk. Nagyon pozitívnak értékelem, hogy egy bulváros műsorban Bochkorék fontosnak tartják az egészségügyi témákat, közérdekű tájékoztatást is.  

dr. Novák Hunor

dr. Novak Hunor