Elrejtés

Nem azt mondom, amit a szülők hallani akarnak, hanem az igazat!

Tények, tévhitek, konkrét gyakorlati tudnivalók a gyerekek betegségeivel kapcsolatban.

Segítsen, hogy legyőzzük az áltudományt, az elavult nézeteket!

Ha egyetért munkámmal, hasznosnak látja cikkeimet, kattintson a Tetszik és Megosztom gombokra ebben a cikkben, a Hellobaby magazin sikerpályázatán! (A gombok a cikk tetején töltődnek majd be, mindkettőt nyomja meg a szavazáshoz!) Ez nem rólam szól, itt csak a modern orvosi nézetek győzhetnek! Éppen ezért ha helyezést érek el és nyereményt kapok, azt 100%-ban egy rászoruló családnak fogom felajánlani. Köszönöm segítségét!

Támogassa az oldal fennmaradását és munkámat, hogy még több cikk születhessen!
támogatom most!

Így okozhat pár másodperc alatt súlyos agykárosodást gyermekének

event 2017. március 05.

A gyenge nyakizmok, testhez képest túl nagy koponya miatt könnyen károsodhat rázáskor a csecsemő/kisded agya - sajnos világszerte sok gyermek hal meg emiatt, a szülők ugyanis nem gondolják, hogy maradandó károsodást okozhatnak ezzel.

Még mielőtt rátérnék a részletekre, sajnos egy szomorú aktualitás: egy magyar bébiszitter Angliában halálra rázott egy 10 hónapos csecsemőt. Ennek kapcsán nyilatkoztam a TV2-nek:

 

A megrázott baba szindróma tipikusan akkor alakul ki, amikor a hosszú ideje vígasztalhatatlanul síró csecsemő miatt elveszíti a szülő (tipikusan apák) a türelmüket, felveszik, majd megrázzák a gyermeket: hagyd már abba a sírááááást! Ez az ártalmatlannak tűnő rázás életveszélyes a baba számára. Testéhez képest óriási a feje (olyan, mintha nekünk kb. 40 kilós fejünk lenne), gyengék a nyakizmai, szakadékonyak az agyi vénák, a rázáskor pedig az agy ide-oda csapódik a koponyában, amik együttesen könnyen agyvérzéshez vezethetnek. Ez az animáció nagyon jól szemlélteti a történéseket:

Amerikában már létezik erre a célra kifejlesztett "edukációs baba", amely rázáskor jelzi, ha agyvérzést kapna a gyerek:

A rázás után aluszékonyság, ingerlékenység, etetési nehézség, hányás, sápadtság, görcs, kóma, vakság, halál jelentkezhet. Gyereket nevelni nagyon fárasztó, és a legnehezebb extrém sport. A türelmét minden szülő elveszítheti, azonban soha, SOHA ne rázzon meg egy (síró) kisgyereket, örökre nyomorékká teheti vele!

dr. Novák Hunor

comment Szóljon hozzá a bejegyzéshez!
Kövessen facebook-on is:
Evidence-Based logó
email
Hírlevél feliratkozás

Ne maradjon le semmiről! Havonta küldök egy levelet a legfontosabb hírekről. Ha megadja emailcímét, 5 tippet is adok a gyors gyógyuláshoz!

Támogassa munkámat:
Barion logo
Kötelező jogi tájékoztató
Az oldalon található információk csak tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot, diagnózist, kezelést, ezért panaszával mindig forduljon szakemberhez! A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!
loyalty Önnek ajánljuk: