Vegyes hírek

Három év börtön vár a lúgosítás atyjára – ismét meghalt egy szódabikarbónával kezelt páciense

2017-01-27

| Frissítve:

2018-06-08 14:43:27

Dr. Novák Hunor

A lúgosítók Bibliájának számító, „A pH-csoda” című könyv szerzője, a többször elítélt Robert Young most úgy fest, jó eséllyel a sitten fog savasodni pár évig. Több mint 22 millió forintot csalt ki egy kliensétől, akit szódabikarbónával kezelt egy luxusintézményben, halál lett a vége.

Naima Houder-Mohammed mellrákos volt, Robert Younghoz sodródott, aki elhitette vele, lúgosítással fog meggyógyulni. A lány egy „pH Csoda Farm” névre hallgató intézményben több mint 3 hónapot töltött el, ahol Robert Young főként intravénás szódabikarbónával kezelte, próbálta lúgosítani – írja a BBC és a Business Insider. Tanulságos a történet, ezért a hírüket lefordítottam.

A „pH Csoda Farm”-ba érkezve a híradások, bírósági anyagok szerint Mohammed szeme megakadt egy üres akváriumon, ahol Robert Young azzal a képletes történettel hülyítette: „Ha beteg a hal az akváriumban, mit tennél vele? A halat kezelnéd, vagy lecserélnéd a vizét?” Majd arról értekezett, hogy az emberi test lúgosan „érzi jól magát”. Ebből levezette, hogy nem a betegséget kell direkten kezelni, hanem a környezetet kell lúgosítani, az megoldja a problémát.

A lány hiteleket fölvéve, minden vagyonát felhasználva összesen körülbelül 77000 dollárt, azaz több mint 22 millió forintot fizetett ezért a kamuterápiáért a három hónap alatt. De nem csak pénzzel fizetett, hanem életével is, ugyanis állapota rohamosan romlott, és néhány hónapon belül, 27 évesen meghalt. Emiatt bírósági eljárás indult, és jó eséllyel el is ítélik Robert Youngot, három évet is kaphat.


A lúgosítás atyját már többször elítélték 

Robert Young nem először került a hatóságok látókörébe. 2011-ben már indult vizsgálat ellene: az általa akkor kezelt 15 beteg egyike sem élt tovább a „lúgosítós” kezeléssel, sőt, egy nő szívelégtelenségben halt meg az intravénás szódabikarbónázás után. Youngot beperelte egy előrehaladott stádiumú rákos nő is, amiért Young lebeszélte őt a hagyományos orvosi kezelésről, és saját lúgosító módszerét ajánlotta helyette. Egy kezelés ára egyébként több mint 160.000 forintba került.

„Dr.” Youngot már kétszer is elítélték jogerősen, kiderült ugyanis, hogy engedély nélkül végzett orvosi tevékenységet: „dr.” Youngnak nincs valójában orvosi diplomája, PhD címét pedig egy hírhedt diplomagyárban vásárolta.

 

A lúgosítás hazánkban is népszerű  – pedig úgy hülyeség, ahogy van

Robert Young lúgosítós könyve bestsellernek számított, világszerte miatta lett népszerű a lúgosítás. A lúgosító diéta lényege, hogy egyes élelmiszerek fogyasztásával (cukor, búza, húsok) a szervezet savasodik, ami számos betegséghez vezet.  Ez totális áltudomány, butaság.

Lúgosító ital, zöldség
Lúgosítós italok – nem leszünk tőle lúgosak

Szervezetünk pH-ja étellel, itallal nem befolyásolható, az szigorú határok között mozog, főként a vese felelős a vér pH-jának egyensúlyban tartásáért. Azaz maximum a vizeletünket tudnánk savasítani minimális mértékben, miközben szervezetünk, vérünk, nyirokrendszerünk pH-ja állandó marad. Az emberi hülyeség netovábbja, hogy savas kémhatású gyümölcsök, például citrom vagy narancs lúgosnak számítanak a diéta „elvei” szerint. Ez körülbelül annyira abszurd, mintha  fagyasztóval próbálna valaki húst sütni.

Sokan ezért hisznek a lúgosításban 

Ha túl sok valakinek a gyomorsava, refluxos tünetei vannak (savas felbögöfés, égő gyomortáji fájdalom), orvosilag is javasolt a savas kémhatású táplálékok kerülése (citrom, narancs, szénsavas üdítők), mert ezek fokozhatják a panaszokat. Ezzel ellenkezőleg, a tüneteket a lúgos táplálékok fogyasztása (szódabikarbóna, tej) átmenetileg enyhíteni képesek, mivel a gyomorsavat közömbösítik. Sokan ezért hisznek a lúgosításban, ezzel keverik a „szervezet lúgosítását”. 

Azonban itt csak annyi történik, hogy a sok sav miatt gyulladásban lévő gyomorban helyileg tudjuk csökkenteni ezáltal a sav mennyiségét átmenetileg, kis mértékben. 

Refluxban szenvedőknek hosszabb távon is nagyon fontos a „lúgosító” diéta betartása – de ettől a vérük nem lesz lúgosabb, gyomorpanaszaik viszont megszűnhetnek.

A lúgosításról az RTL Klubon Zacher Gábor is beszélt, helyretette Schobert Norbit, videó itt tekinthető meg.

dr. Novák Hunor

Forrás: BBC, Business Insider
Fotó: Pixabay

dr. Novak Hunor