Vegyes hírek

Gyermekújraélesztés, elsősegély tanfolyamok szülőknek – csak az a baj, hogy ingyenes

2017-03-06

| Frissítve:

2017-09-11 19:33:28

Dr. Novák Hunor

Lassan komplett kizsigerelő iparág épül a hivatás varázsszó köré építve az egészségügyben, pedig a kiváló oktatóknak nem kellene szégyenkezniük pénz kérni a munkaidőn kívüli oktatásért.

Szép dolog a lelkesedés, hivatástudat: de abból nem lehet a családot fenntartani, és ez hosszabb távon kiégéshez vezethet. Sajnos egyre gyakrabban találkozom azzal: ne panaszkodjon az egészségügyben dolgozó személy a rossz fizetés miatt, hiszen ő választotta ezt a szakmát, és ez különben is hivatás.”Én fizetem a TB-t” – mondják, egyre többen  gyakorlatilag úgy tekintenek az orvosra, mint egy kiszolgáló személyzetre, ami köteles teljesíteni a páciens kéréseit (házhoz kijövetel, neki tetsző antibiotikum felírása, hasi ultrahangvizsgálat, mert ő aggódik stb). A másik dolog, hogy a hivatás szó köré komplett présüzem épült: az orvos nem mehet el mosdóba vagy ebédelni („Hát várnak a betegek!”), és amikor egy 24 órás ügyelet után már órák óta ingyen túlórázik, magyarázkodnia-szégyenkeznie kell, hogy a 30. munkaórában hazamegy, és a köhögős gyerekkel tovább kell várjon a szülő a folyosón.

Nemrég levelet kaptam egy szülőtől, amiben leírta, hogy gyermekének milyen betegsége van, mik a tünetei, mit mondott a háziorvos, és én gyorsan mondjam meg, hogy mit használjon, mit tegyen. Aztán kb. 4 óra múlva (!) jött a második levél, amiben a szülő engem mindennek elhordott, mert nem válaszoltam neki hamar,

majd megjegyezte, milyen undorító orvos vagyok, hát ennyit az én hivatástudatomról, nem is akarok segíteni a gyerekeken stb.

Mindkét levelet másnap olvastam, mivel ráadásul ügyeletes voltam a kórházban, amikor a leveleket írta. Undorítónak tartom ezt a követelőzést, hogy pár óra alatt választ vár – és ha nem kap, minősítget és felháborodik. Mindenki, aki üzenetet küld nekem, egyébként automatikus választ kap, amiben leírom: sajnos rengeteg levelet kapok, képtelenség mindenkinek válaszolnom. Napi több tucat levél jön, amit megválaszolhatnék, ha nem lenne magánéletem, és aludnom, pihennem sem kellene. Sokan elvárják, hogy egy éjjel-nappal betegeket kiszolgáló robot legyen az orvos – sajnos ideje ezt a téves felfogást, helytelen felfogást helyrerakni. Ráadásul a kérdések jó része olyan, amit interneten nem lehet megválaszolni (miért lázas, miért köhög, mi lehet az a piros pötty a gyerek bőrén), mivel orvosi vizsgálat szükséges hozzá.

 

Kiváló tanfolyam országszerte – több kellene, és nem ingyen

A Magyar Gyermekmentő Alapítvány rendszeresen szervez országszerte elsősegélynyújtó tanfolyamot szülőknek. Lázgörcs, fulladás, félrenyelés, a gyakorlati rész során fantom babákon sajátíthatók el a műfogások, különféle sebkötözési módszerek és az újraélesztés. A tanfolyam ingyenes. Én ez utóbbit nem tartom egyébként szerencsésnek. Magyarországon elterjedt az a felfogás, hogy „én fizetem a TB-t, nekem ez meg az jár”, és elvárják az egészségügyben dolgozóktól, hogy ingyen túlórázzanak, ingyen tartsanak képzéseket, előadásokat. Ha egy orvos a munkaidőn túli efféle felvilágosító szolgáltatásért cserébe pénzt kérne, azon sokan felháborodnak. Pedig ez helytelen felfogás. A tudásnak, tapasztalatnak, képzésnek ára van, az egészségügyben dolgozók munkáját anyagilag is meg kell becsülni. Éppen ezért javaslom, hogy a tanfolyamon résztvevők dobjanak a becsületkasszába vagy támogassák átutalással, adó 1%-kal alapítványukat. Lelkesedésből nem működik és nem fejlődik az egészségügy!

Érdemes nézni oldalukon az időpontokat: most Biatorbágyon (Budaörshöz közel) van még szabad hely. Ha fizetős lenne a tanfolyam, többet tudnának tartani szerte az országban, így több szülőnek lenne lehetősége kiváló szakemberektől, egy profi tanfolyamon tanulni.

dr. Novák Hunor

dr. Novak Hunor