Vegyes hírek

Csoda 550 grammból – egy kis páciensem megható története

2020-07-16

| Frissítve:

2020-07-16 18:51:14

Dr. Novák Hunor

Zsombi járt nálam a rendelőben. 

Nagyon kedves, ügyes, okos kisfiú. Két és fél éves, az átlagnál kisebb termetű, ennyi látszik csak rajta. Tökéletesen jár, játszik, folyékonyan beszél, mindent megért.

Pedig a története nem mindennapi, és a szülők példaértékű kitartásának, szeretetének köszönheti az életét. Már a várandósság alatt komoly problémák adódtak édesanyánál: a szülőknek többször javasolták az orvosok a magzat elvetetését, az abortuszt, mert ebből “nem lesz egészséges gyerek”.

Időpontot is kaptak már az abortuszra – a szülők azonban nem mentek bele.

Zsombi 26. hétre született meg, sürgős, nem tervezett császármetszéssel, mindössze 550 grammal. 

Ez a történet nem csak a szülői kitartásról, szeretetről és reményről mutat példát, hanem a hazai gyermekgyógyászat, neonatológai sikere is: sok kiváló gyermekgyógyász kolléga, nővér, fejlesztésben részt vevő szakember sikere, hogy Zsombiból ilyen szép kisfiú lett. Persze nem minden 550 grammos történet végződik ilyen vidáman, kell hozzá némi szerencse is, na meg ami nem elhanyagolható: Zsombi élni akarása is.

Így vidáman ballaghatott haza a lufijával egy olyan gyerkőc, aki már többször megkapta a halálos ítéletét, de ő ezen csak mosolygott egyet. Mint a képen.

zsombi

(A képet, történetet a szülők beleegyezésével tettem közzé.)

dr. Novak Hunor