Vegyes hírek

A két éves gyerekemnek 14-es a cukra, mit tegyek? Orvos helyett Schobert Norbit kérdezte

2017-05-07

| Frissítve:

2017-05-08 17:27:31

Dr. Novák Hunor

Én azt javaslom, sürgősen forduljon orvoshoz, a késlekedés ugyanis életveszélyes állapothoz vezethet.

Az alábbi hozzászólás Norbi hivatalos Facebook oldalán található:

 

18308704 1552529281424818 903653643 na

A speciális étrend helyett én azt javaslom az édesanyának, sürgősen konzultáljon orvossal, menjen ügyeletre. (Fontos leszögezni: Norbi nem állította, hogy ne menjen az édesanya orvoshoz.) Lehetséges ugyanis, hogy egy gyermekkori cukorbetegség indul éppen, aminek a tünetei láthatók a Szurikáta alapítvány kiváló poszterén:

cukorbetegseg tunetei gyerekeknel

 

Ilyenkor NEM szabad semmiféle étrenddel kísérletezni, a késlekedés ugyanis életveszélyes állapothoz, úgynevezett diabeteses ketoacidózishoz vezethet, amely intenzív osztályos kezelést igényel – sajnos én is több ilyen gyerekkel találkoztam már. Ez egy nagyon komoly kórkép, amely akár halálhoz is vezethet a szövődmények miatt.

Ha a jobb forgatókönyvet nézzük, és a fenti tünetek nem állnak fenn, akkor az a minimum, hogy ilyen esetben éhgyomros kontroll vércukormérés javasolt (lehetőleg vénás vért vizsgálva).  Egyidejű betegség alatt, a stresszreakció miatt is megnőhet a szervezet vércukorszintje, ilyenkor nem cukorbetegségről van szó. 

Hamisan magas vércukorértéket is mérhetünk például akkor, ha lejárt a tesztcsík, rossz a vércukormérő vagy nem mosott kezet a gyerek, a mérés előtt gyümölcsöt, sütit, csokit fogott meg.

Ezekben az esetekben teljesen felesleges az étrendi változtatás. Amíg a valóságot nem tudjuk, a legfontosabb kizárni a súlyos, életveszélyes verziót, az induló cukorbetegséget. A fenti tünetekre felhívtam az édesanya figyelmét a hozzászólására reagálva és privát üzenetben is, remélem hamar eljut hozzá.

Egészségügyi kérdésekben pedig veszélyes tanácsokat kérni az interneten keresztül, erről itt írtam: Miért veszélyes másokra hallgatni, babás fórumokban kérdezősködni?

dr. Novák Hunor

#FRISSÍTÉS: Az édesanya reagált, voltak orvosnál, szerencsére komoly baj nincs – de ezt senki sem tudhatta előre.

dr. Novak Hunor