Védőoltások

Mikor kaphat védőoltást a gyerek betegség, láz, műtét esetén? Itt a válasz!

2018-06-30

| Frissítve:

2018-12-20 13:40:16

Dr. Novák Hunor

Mi van, ha antibiotikumot szed? Rengeteg gyereknek tologatják a védőoltásait. Sok orvos antibiotikum szedés mellett, műtét vagy láz, köhögés miatt az oltás, védőoltás beadását elhalasztja.

Hazánk egyik vezető védőoltási tanácsadóját, dr. Kulcsár Andrea gyermekgyógyász főorvost kérdeztem a témában.

Lázas, köhög, náthás, antibiotikumot szed – ki és mikor oltható?

dr. Kulcsár Andrea: Lázas betegség esetén nem oltható a gyermek, de akkor sem azért, mert a védőoltás ilyenkor veszélyes lenne, hanem mert az oltási válasz, az oltás hatékonysága lehet elégtelen.

A védőoltások védelmének érdekében nem javasolt a lázas gyermek oltása, ugyanis fontos, hogy ha kialakul valamilyen komolyabb tünet vagy betegség, akkor tiszta képünk legyen, hogy mi okozta azt. Hiszen ha lázas gyermeket beoltanánk, olyenkor senki se tudná megmondani, hogy maga a betegséget okozó kórokozó áll a háttérben, esetleg a védőoltás okozta a tüneteket vagy a szövődményt.

Jó általános állapotú, gyógyulófélben lévő gyermekek néhány nap láztalanság után már olthatók, nem kell heteket várni. Az őszi téli időszakban náthás, köhögős, felső légúti hurutos gyermekek szintén olthatók. Antibiotikum szedése nem oltási ellenjavallat, azaz a jó általános állapotú, gyógyulófélben lévő, láztalan gyermeket szintén be lehet oltani.

Nagyobb a veszélye a védőoltás állandó tologatásának, elhagyásának, mint annak, hogy a védőoltás beadásával bajt okozok.

Védőoltás műtét oltás láz betegség alatt

Gyakori probléma, hogy ha az óvodában-bölcsődében felütötte fejét a bárányhimlő, az egyébként teljesen panaszmentes gyermeket nem oltják be, “hátha lappang benne is a vírus” – pedig valójában ilyenkor is nyugodtan javasolt bármilyen védőoltás beadása. Egyrészt egyáltalán nem biztos, hogy a gyermeknél tényleg lappang a vírus és bárányhimlős tünetei lesznek, másrészt ha valóban lappang egy betegség benne és úgy oltjuk be, azzal sem csinálunk kárt.

 

Műtétek és védőoltások?

dr. Kulcsár Andrea: Olyannal is találkozom, hogy ha egy gyermeknek 8 hónapos korban egy lágyéksérv műtétet terveznek, képesek addig gyakorlatilag az újszülöttkorban beadott BCG-n kívül egy védőoltást sem beadni. Ez súlyos hiba. 

Az MMR és bárányhimlő vakcinák esetén (ezek élő, de gyengített kórokozót tartalmaznak) két hét után műthető a gyermek, a többi védőoltás elölt kórokozót vagy kórokozó darabkákat tartalmaz, ezek beadása után 3 nappal már altatható és műthető egy gyerek. Ez a várakozás azért van, mert a védőoltások a beadás után lázat okozhatnak, ha viszont hamar utána történik egy műtét, például a műtét másnapján jelentkező lázról nem tudjuk, hogy az a védőoltás miatt van-e (azaz ártalmatlan), vagy műtéti szövődmény, fertőzés jelentkezett (ami nagyon veszélyes).

dr kulcsar andreaval
dr. Kulcsár Andreával egy korábbi élő videóban

dr. Novák Hunor: Az interjút hamarosan folytatjuk… Evidence-based, tudományos tényekre alapozó orvosként azt kell mondjam: sokkal kevesebb gyógyszer, sokkal több védőoltás! A gyakorlatban sajnos ennek pont az ellenkezőjét látom. Ezért javasolom mindenkinek, hogy keressék fel a lakóhelyüknek megfelelő védőoltási szaktanácsadót, menjenek el magánrendelésre, mert erre nem szabad sajnálni a pénzt.

dr. Kulcsár Andrea védőoltási tanácsadására időpontot is lehet foglalni. 

Fotó: Antonio Gravante © 123RF.com

dr. Novak Hunor