Védőoltások

Hibát követ el, ha nem oltatja be magát és gyerekét influenza ellen! Ezek a tudományos tények

2017-12-05

| Frissítve:

2018-11-16 11:09:58

Dr. Novák Hunor

Már hat hónapos kortól MINDENKIT javasolt beoltani, de nem ajánlom az ÁNTSZ, vagy háziorvosoknál, kórházakban ingyen biztosított influenza oltás beadását. A cikkből kiderül, miért.

Szokások helyett a tudományos bizonyítékokra alapozó orvosként a munkám 90%-a azzal telik, hogy lebeszélem betegeket hatástalan készítményekről, gyógyszerekről, kiegészítőkről. Ritkán van az, hogy kifejezetten ajánlani és rábeszélni érdemes, de az influenza elleni védőoltás ez a kategória.

 

Tipikus téli betegség, náthának is hiheti, de súlyos is lehet

Az influenza egy felső légúti vírusfertőzés, amit az influenza A vagy influenza B nevű vírus okoz, ezeknek pedig több altípusa is létezik. Az influenza könnyen támad: terjed a levegőben (tüsszögés, apró repülő porszemeken megtapadva), érintéssel, tárgyakon keresztül is. A gyerekek igazi influenza atombombák, a járványok kialakulásáért nagyban felelősek.

Az influenza tünetei: hirtelen lázas állapot, lázgörcs, légúti tünetek, köhögés, hányinger, hányás, hasmenés, étvágytalanság, náthaszerű tünetek, köhögés, fejfájás. Szövődményként a gyermekek akár kb. harmadánál jelentkezhet középfülgyulladás, és a tüdőgyulladás is gyakorinak számít. A tünetek kombinálódhatnak, és lehet láz nélkül is influenza, és az is, önmagában csak hányás vagy nátha jelentkezik! Az influenza tehát gyakorlatilag bármit okozhat, egy tipikus téli betegségnek hinnénk – pedig megelőzhető védőoltással.

 

Mennyire hatásos a védőoltás?

Valószínűleg az influenza elleni védőoltás a legkevésbé hatékony védőoltásunk, ugyanis a fő probléma, nehéz megjósolni, melyik törzs(ek) okoz(nak) majd járványt – tavaly én beoltattam magam egy három törzset tartalmazó influenza vakcinával, mégis influenzás lettem, mert egy olyan törzs fertőzhetett meg, ami nem volt benne az oltóanyagban. 

Ha sikerül “megtippelni”, pontosan melyik alegységek okoznak járványt és az kerül az oltóanyagba, a védőoltás hatékonysága 50-80% között mozog a vizsgálatok szerint. És ez még a jobbik eset, és látható, hogy még a 80% is messze van a kívánatostól sajnos. Ha más törzsek terjednek el, a hatékonysági arány még ennél is rosszabb lehet. 

Ha őszintén nézzük, valószínűleg az influenza elleni védőoltás a legkevésbé hatékony védőoltásunk, de még így is megéri beadni, mert az oltás biztonságos, kockázata nagyon minimális, és sokkal többet nyerhetünk vele. Ha nem oltjuk be magunkat, még az esélyét sem adjuk meg, hogy ne legyünk influenzásak. Februárban mindig nagy járvány szokott lenni, ha az érintettek beoltották volna magukat, akár 80%-uk is megúszhatta volna a betegséget…

 

Érdemes-e beadni az oltást, és ha igen, kinek?

Ebben nagy az egyetértés nemzetközi szinten: hat hónapos kortól mindenkit ajánlott oltani, beleértve természetesen a felnőtteket is. Ez az álláspontja a Centers for Disease Control and Prevention (CDC)-nek, az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémiának, és az Uptodate.com-nak is, hozzátéve, ez az ajánlás az evidence-based orvoslás világában a legerősebb lábakon és legerősebb tudományos bizonyítékokon álló (ún. I/A-szintű evidencia), azaz az oltás haszna és jelentős pozitív hozadéka gyakorlatilag megkérdőjelezhetetlen még akkor is, ha csak 50-80%-os hatásfokú az oltás.

A védőoltást tehát már egy hat hónapos és egy napos csecsemőnek is nagyon ajánlott beadni, én is ezt javaslom!

 

Miért kell évente beadni? Miért nem véd jövőre is?

Sajnos az influenzavírus gyorsan mutálódik és változik, így minden évben a keringő influenza vírusoknak megfelelően állítják elő újra az adott évi influenzaoltást, és próbálják megtippelni, adott évben várhatóan melyik fog influenzatípusok fognak járványt okozni. Ezért a tavalyi oltás már csak minimálisan véd idén.

Magyarán minden évben új oltást készítenek, ezt az oltás dobozán láthatja is, hiszen rá van írva pl: 2017/2018-as szezon (ami 2017 őszétől 2018 tavaszáig tart).

Mik a mellékhatások?

Az oltás nagyon biztonságos, mellékhatásai nem gyakoriak, de még a relatíve leggyakoribbnak a helyi duzzanat számít, illetve főként két éves kor alatt enyhe fokú láz jelentkezik 24 órán belül (a gyerekek 10-30%-ánál). „Tavaly beoltattam magam, az oltás miatt, után aztán olyan beteg lettem, annyira erős influenzás, mint még soha” – hallom többektől az érvelést, ami azonban nonszensz. Ilyen maximum egy olyan oltásnál lehetne teoratikusan elképzelhető, amely élő, gyengített kórokozót, vírust tartalmaz. Hazánkban azonban NEM használtak ilyet, magyarán a védőoltástól 100%, hogy nem lesz influenzás. Inkább arról van szó, hogy már az oltás pillanatában lappangott egy betegség, amelynek tünetei aztán nemsokára jelentkeztek.

 

Melyik oltás javasolt konkrétan?

 

Három féle influenza vakcina létezik:

  1. Élő, gyengített vírustartalmú vakcinák – ez nem ajánlott, védő hatása igen gyenge, hazánkban most sincs forgalomban!
  2. Elölt, teljes vírust tartalmazó vakcina – ez már jobb, de ennek több mellékhatása van (ez alatt főként erősebb helyi duzzanatot, fájdalmat értek) – ez biztosítják háziorvosoknak, kórházi dolgozóknak
  3. Elölt,csak kisebb vírusalegységeket tartalmazó, ún. split-vakcina – ez a legjobb, mert kevesebb mellékhatás jelentkezhet! Ilyen a három influenzatípust tartalmazó Vaxigrip, és a négyféle típust tartalmazó Vaxigrip tetra.

A nemzetközi szakirodalom egyértelműen a négykomponensű oltást javasolja gyerekeknek és felnőtteknek is, ez hazánkban Vaxigrip tetra néven érhető el. A háziorvos kell felírja receptre, ára 3000 forint, az oltást izomba vagy bőr alá ajánlott beadni. Az oltás bármelyik egyéb védőoltással biztonsággal beadható, csak másik helyre kell, külön injekcióval beadni. 

Influenza oltás gyerekeknek felnőtteknek
Saját fotó, én ezzel oltottam be magam – persze érzéstelenítés után, így nem fájt

Adagolás: egy Vaxigrip tetra oltásra van szükség. Még hat hónapos csecsemőnél is az egészet be kell adni, nem szabad csak az oltás “felét”, ez gyakori hiba! Ha gyermeke 9 évesnél fiatalabb, és előző években nem kapott influenza elleni oltást (amire azért valamennyire emlékezik az immunrendszer), legalább 4 hét elteltével egy második 0,5 ml-es dózist is be kell adni neki. 

Bár korábban a vakcina 3 éves kor alatt nem volt adható, de az USA-ban már régebb óta oltják a kisebbeket is, sok vizsgálat igazolta biztonságát is, így már hazánkban is módosult a védőoltás alkalmazási előirata: már hat hónapos kortól adható a Vaxigrip tetra. Ha orvosa ennek ellenkezőjét tudná és mondaná Önnek, nézze meg az oltás melletti betegtájékoztatót!

Az ÁNTSZ által biztosított, háziorvosoknál bizonyos rizikócsoportok számára elérhető, vagy kórházban a dolgozók számára felajánlott influenzaoltás nem rossz, de azért nem ajánlom, mert csak három influenzafajtát tartalmaz, illetve erősebb helyi mellékhatásokkal kell számolni, tehát Vaxigrip tetra jobb, ezért ha aki teheti, ezt a 3.000 forintos oltást érdemes beadni. Ha nem tud erre pénzt szánni, és van lehetősége ingyen oltásra, akkor azért érdemes legalább azt beadni!

Én is a Vaxigrip tetrával oltottam be magam.

HA TETSZIK A CIKK, KÖVESSEN FACEBOOKON A TOVÁBBIAKÉRT:

 

 

 

Útravaló tudnivaló: az influenza egy csúnya vírusbetegség, amely kb. 50-80%-os biztonsággal megelőzhető védőoltással. A legmagasabb szintű tudományos bizonyítékok, nemzetközi ajánlások egyértelműen javasolják 6 hónapos kortól kezdve mindenki beoltását.

dr. Novák Hunor

Forrás: 
Seasonal influenza in children: Clinical features and diagnosis – Uptodate.com 2017
Seasonal influenza in children: Prevention with vaccines – Uptodate.com 2017

dr. Novak Hunor