Láz

Mit tegyünk, ha lázas a gyerekünk? Itt egy kiváló hollandiai betegtájékoztató magyarra fordítva!

2017-01-15

| Frissítve:

2020-07-31 15:58:25

Dr. Novák Hunor

Egy Hollandiában is dolgozó, magyar gyermekorvos, dr. Szíjjártó László játszotta az úttörő szerepet abban, hogy a lázcsillapítási nézetek megváltozzanak hazánkban.

Szíjjártó doktor lefordította a Holland Háziorvosi Társaság betegtájékoztatóját, amely korszerű információkat tartalmaz, elolvasását mindenkinek ajánlom! Többen írják, hogy muszáj orvoshoz menni az igazolás miatt úgy is, tehát felesleges ez a tájékoztató. Ez nem igaz, egyrészt ez a tájékoztató segít megelőzni, hogy feleslegesen menjenek a szülők hétvégén, ügyeleti időben a sürgősségi osztályra. Másrészt a legtöbb háziorvosnál van lehetőség telefonos konzultációra és arra, hogy majd utólag menjenek be az igazolásért. Ez hasznos dolog, hiszen egy aktív, legyengült beteg könnyen összeszedhet egy másik betegséget, miközben a háziorvosi váróban vár a vizsgálatra. Tehát csak indokolt esetben érdemes orvoshoz vinni a lázas gyereket!

Ha az alábbiak alapján probléma van és szeretne hozzám jönni, magánrendelésemet itt találja.

A Holland Háziorvosi Társaság hivatalos tájékoztatója szülőknek:

Mit tegyünk, ha a gyermek lázas? A lázas gyermek

Mi is a láz?

A gyermekek gyakrabban és könnyebben lesznek lázasok, mint a felnőttek. A gyermek lázzal reagál a gyermekbetegségekre és más fertőzésekre. A szülők gyakran nagyon aggódnak, ha gyermeküknek (magas) láza lesz.

38 C fok feletti testhőmérséklet esetén beszélünk lázról. Naponta egyszer elegendő a testhőmérsékletet ellenőrizni.

Mi a láz oka?

A láz a szervezetünk normális reakciója a vírusok vagy baktériumok okozta fertőzésekre. Leggyakrabban egyszerű megfázás, vírusos fertőzés az ok. Szervezetünk jobban tud küzdeni a betolakodó baktériumok vagy vírusok ellen, ha testhőmérsékletünk magasabb.

Hőemelkedés és láz gyermekkorban - lázcsillapítás összefoglaló

Lehet-e káros a láz?

A láz nem veszélyes, a magas láz sem. Pusztán a láz miatt nem kell aggódnunk, s a lázat kezelni sem kell. Amint a betegséget szervezetünk leküzdötte, a testhőmérséklet is csökkenni fog.

Mit tehet ön láz esetén?

 • A testhőmérsékletet nem szükséges gyógyszerrel csökkenteni. De amennyiben gyermeke lázas, érdemes a következőket tenni: Adjon gyermekének többet inni. Akár egy jégkrém is hathat üdítőleg. Lázas gyermeknek általában nincs étvágya. Emiatt nem érdemes aggódni. Nem kell az evést erőltetni.
 • A lázas gyermeknek nem kell ágyban maradnia, de biztosítson számára elegendő nyugalmat, pihenést. Gyermeke legtöbbször megtalálja a neki legkényelmesebb helyet. A lázas gyermeknek nem kell mindenképpen bent maradnia.
 • Gondoskodjon róla, hogy ne legyen túl meleg a helyiségben. Ne öltöztesse fel melegen gyermekét és ne takarja be vastag paplanokkal. Egy könnyű takaró elegendő, mivel láz esetén szükséges, hogy a gyermek teste elegendő hőt tudjon leadni. Ha gyermeke fázik, vagy vacog, átmenetileg takarja be melegen.
 • A legcélszerűbb gyermekére könnyű, laza, nem a testhez tapadó ruhát adni. Így tudja gyermeke a legkönnyebben a felesleges hőt leadni.
 • A beteg gyermeknek biztonságos, szeretetteljes környezetre van szüksége. Ha gyermeke igényli, szenteljen neki több időt, figyelmet, például játsszon vele vagy olvasson fel neki.
 • Három hónaposnál idősebb gyermeknek, ha nagyon rosszul érzi magát vagy fájdalma van, adhat paracetamolt. Ügyeljen a helyes dózisra, kérdezze meg a gyógyszerészt, ha nem biztos benne. (Ha a paracetamoltól nem megy le a láz, az nem jelenti, hogy a betegség súlyos vagy veszélyes lenne.)

Mikor kell a háziorvoshoz fordulnia?

Azonnal telefonáljon házi(gyermek)orvosának, ha gyermeke lázas és:

 • állapota rosszabbodik és hány;
 • állapota rosszabbodik és hasmenése van;
 • állapota rosszabbodik és jóval kevesebbet iszik, mint szokott;
 • nyögdécsel vagy vigasztalhatatlanul sír;
 • fullad, légzése nehezített;
 • kába lesz vagy nehezen ébreszthető;
 • pontszerű, sötét vörös foltok jelentkeznek a testén, végtagjain és/vagy a kötőhártyáján (a szeme fehérjén).

Ha gyermeke három napnál tovább lázas, vagy több lázmentes nap után ismét magas láza lesz, érdemes orvosa tanácsát kérni. 

Ha gyermeke három hónapnál fiatalabb, már az első lázas napon vegye fel a kapcsolatot háziorvosával.

Ha gyermekének más tünetei is vannak (például véres széklet), ami miatt aggódik, szintén beszéljen háziorvosával.

(Fordította: dr. Szíjjártó László gyermekgyógyász)

Részletes információ a lázról szakirodalom jegyzékkel és a külföldi gyakorlat áttekintésével Szíjjártó doktor oldalán:

http://home.kpn.nl/~szijjarto/index.html

Fotó: Aynur Shauerman © 123RF.com

dr. Novak Hunor