Gyógyszerek

Több tucat gyereket megölt az agykárosító szer: külföldön rég betiltották, hazánkban még mindig forgalomban van

2017-08-18

| Frissítve:

2018-01-16 20:51:47

Dr. Novák Hunor

2018.01.16 – Frissítés: bár nemrég azt a választ kaptam a hatóságoktól, hogy a veszélyes összetevőt tartalmazó szájvizet nem vonják ki a forgalomból, néhány héttel ezelőtt végül mégis megtették, ami örömteli, nem feleslegesen foglalkoztam tehát a témával.

A gyógyszertárak tehát úgy néz ki, megtisztulnak végre ezektől, viszont sokaknak lehet otthon a házi gyógyszertárban, ezért továbbra is azt javaslom, nézze meg a dobozt, és ha szerepel rajta a hexachlorophen (hexaklorofén) összetevő, az ilyen elavult készítményt ne használja, dobja ki!

 

HELYREIGAZÍTÁS – Bár a hexaklorofénről szóló cikkem megírása előtt személyes érdeklődésemre azt mondták több gyógyszertárban, hogy a hexachlorofén hatóanyagot, illetve a hexaklorofénes hintőport mai napig be tudják szerezni, több gyógyszerész kolléga jelezte oldalamon, hogy ez nem így van. Most utána kérdeztem még egyszer, kiderült, hogy téves információt kaptam, ezért ezt a tévedésemet korrigálom és köszönöm az észrevételeket, kritikát.

A valósághoz azonban hozzátartozik az a szomorú valóság, hogy bár „új” hintőporos terméket, „új” hexaklorofén hatóanyagot a gyógyszertárak maguk nem tudnak beszerezni, számos patikában van még készleten az agykárosító hintőporos készítményből, hatóanyagból – így a maradék készlet „kiárusítása” nyugodtan folyik tovább amíg el nem fogy, mivel a bizonyítottan életveszélyes, agykárosító készítményt nem törölték a törzskönyvből, az hivatalosan még mindig forgalomban van. A készítményt sajnos nem hívták vissza, a társadalom nem tud a súlyos kockázatról, ezért sokaknak van még otthon ezekből a veszélyes készítményekből a polcon. Azt javaslom, ha hexaklorofénes hintőpor van otthon Önnél, azonnal dobja ki, pontosabban adja le a gyógyszertárban megsemmisítésre!

A hexaklorofén hatóanyag hazánkban nincs betiltva, gyógyszergyárak továbbra is használhatják a hatóanyagot: bizonyítja ezt az is, hogy gyakorlatilag minden gyógyszertárban megtalálható az a népszerű szájöblögetős oldat, amely hexaklorofént tartalmaz (igaz, a hexaklorofén ebben a készítményben kisebb mennyiségben van jelen).

 

 

Eredeti cikkem:

 

Az egyértelmű tények miatt több mint 40 éve betiltották az USA-ban: hazánkban több ilyen készítmény is kapható a patikákban. Még én is megdöbbentem, amikor ennek a témának elkezdtem utánaolvasni. 

A hexachlorophen nevű rendkívül elavult hatóanyagról van szó, amely hazánkban több készítményben megtalálható:

  • benne van egy újszülötteknél, gyerekeknél gyakran használt hintőporkészítményben (a készítmény nevében szerepel a hexachlorofeni szó)
  • benne van egy felnőtteknek szánt, izzadásgátló hintőporban
  • és egy népszerű torokfertőtlenítő, toroköblögető oldatban is megtalálható (igaz, ebben kisebb mennyiségben, koncentrációban).

Nézze meg a dobozt, és ha szerepel rajta a hexachlorophen (hexaklorofén) összetevő, azt javaslom: az ilyen elavult készítményt ne használja, dobja ki!

A hexaklorofénes hintőpor betegtájékoztatójában ez olvasható, és ez nem riogatás:

„A készítmény hatóanyaga, a hexaklorofén, áthatol a lipid-membránokon, így a bőrön keresztül felszívódik. A bőrön keresztüli felszívódás jelentős újszülöttekben és sérült bőrön keresztül, így szisztémás (általános) toxikus hatásokat okozhat. A kezeléssel összefüggésbe hozható idegrendszeri tünetek esetén (álmosság, gyengeség, ingerlékenység, hányás, vérnyomásesés, görcs, sokk, eszméletvesztés) a kezelést azonnal be kell szüntetni.”

 

Miért veszélyes ez a hatóanyag és hogyan derült ki?

Az 1960-es években a hexachlorophen tartalmú hintőport, szappant, fürdetőt használták világszerte újszülöttek köldökkezelésére, a köldökfertőzések ellen. Néhány év alatt kiderült, hogy  a bőrön át felszívódó hexachlorophen súlyosan károsíthatja a baba idegrendszerét: ingerlékenység, hányás, vérnyomásesés, görcs, sokk, eszméletvesztés is szerepel a mellékhatások között. Egyáltalán nincs túllihegve a téma: az USA-ban és Franciaországban több tucat gyerek meghalt (!) az agykárosodás miatt (és ki tudja, mennyi haláleset vagy károsodás maradt felderítetlen, tisztázatlan), ezért 1971-ben az amerikai gyógyszerfelügyelet és az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia javasolta, hogy a készítményt ne használják többé. Az amcsik nem vacakoltak, bürokrácia ide-oda, néhány hónap alatt betiltották/szigorították a hexachlorophen-tartalmú szerek forgalmazását.

 

Hintőpor hexachlorofen hexaklorofén
Súlyos mellékhatásokat okozhat a hintőporban lévő hatóanyag – Fotó: Austin Kirk – Flickr , Licensz: CC BY 2.0 ©

Érdemes megnézni, hogyan reagált a világ, nagyon tanulságos: Németországban 1985-ben tiltották be ezeket a készítményeket, Ausztriában 1990-ben, Magyarországon pedig még mindig kaphatóak. Ahogy haladunk keletre, egyre nyúlik meg a reakcióidő…  Az osztrákok is csak kb. 20 évvel később léptek. Hiába derült ki már 1971-ben, hogy súlyos károsodást, halált is okozhat ez a szer, hazánkban még évtizedeken át (!) rutinszerűen használták (!!!) a Hexachlorophene tartalmú hintőport, ez volt a legnépszerűbb – ami egyszerűen elképesztő. A készítmény használata bár mostanra visszaszorult, de sokan még most is használják. 

A magyar gyermekgyógyászati továbbképző folyóiratban, orvosi továbbképzéseken sokszor volt szó róla, hogy a hexaklorofén tartalmú hintőport nem szabad használni, mert súlyos idegrendszeri károsodást okozhat. Bár sokan úgy tudják, hogy a készítményt már kivonták a forgalomból (én is ezt hittem), de a kósza hírekkel ellentétben a készítményt nem tiltották be: az OGYÉI adatbázisából kiderül, hogy a készítmény nincs törölve (betiltva), telefonon pedig több patikát felhívtam, volt, ahol nem pusztán eladásra készen volt nekik ilyen készítmény, de érdeklődésemre mondták, hogy a hexaklorofénes hintőport ők maguk is ki tudják keverni, el tudják készíteni a gyógyszertárban, mert a hiedelmekkel ellentétben a hexaklorofén hatóanyagot is be tudják szerezni.  És akkor még nem beszéltünk arról, hány család polcán lehet ott még ez a régi, életveszélyes készítmény, amit majd a következő babánál használnak…

 

Nagyon lassan tiltják be az elavult, veszélyes készítményeket – hiába van helyettük jobb

Sajnos ez a példa is mutatja, milyen lassan vesszük át a modern információkat még akkor is, ha életről-halálról van szó – de ez nem magyar sajátosság, hiszen az osztrákok is 20 évet csúsztak. Ugyanez a helyzet a piros ecsetelővel (mercurochrom), vagy a szájpenésznél rutinszerűen használt borax-glicerinnel: nálunk még elterjedten használják, miközben toxicitásuk miatt fejlett országokban már régen betiltották. A piros ecsetelőt bőrre kenve higany szívódik fel a vérbe, a borax-glicerin miatt pedig nemrég hazánkban is került intenzív osztályra egy gyerek epilepszia-szerű görcsökkel. Ezek helyett az elavult, sok mellékhatással rendelkező készítmények helyett ráadásul lennének modernebb szerek, de mégsem tiltották be forgalmazásukat.

Ha nem akar várni 30-40 évet, és a legjobbat akarja gyermekének, olvassa a novakhunor.hu-t. Cikkeimben a legfrissebb, ropogós amerikai és angol szakirodalmi adatokat ismertetem.

Az újszülött köldökápolásához egyébként semmilyen hintőport és alkoholt sem szabad használni, mindkettő kifejezetten káros. Hogyan ápoljam a köldökcsonkot? – cikkemben írtam erről részletesen. A köldök alkoholozása és hintőporozása olyan mélyen gyökerező szokás, hogy valószínűleg több évtizednek kell eltelnie hazánkban, hogy ez az elavult gyakorlat végre kikopjon a mindennapokból. 

dr. Novák Hunor

Forrás:
Care of the umbilicus and management of umbilical disorders – Uptodate.com 2017 
Postnatal care up to 8 weeks after birth – National Institute for Health and Care Excellence (NICE) guideline 

Trends in Umbilical Cord Care: Scientific Evidence for Practice – Medscape
Hexachlorophene – Wikipedia
Bőrápolási javaslat újszülöttek és koraszülöttek számára – dr. Csoma Zsanett Renáta, dr. Doró Péter, dr. Szabó Miklós – Gyermekgyógyászat 2015, 66.évfolyam, 3. szám
Fotó: 
Austin Kirk – Flickr , Licensz: CC BY 2.0 ©

Kép: vectorikart © 123RF.com

dr. Novak Hunor