Gyógyszerek

Nem szabadna használni Spiropent hörgőtágítót gyermekeknél – figyelmeztet a gyermekpulmonológus

2017-01-19

| Frissítve:

2019-02-06 09:08:48

Dr. Novák Hunor

Frissítés: szerencsére 2019.02.01-ével megszűnt a Spiropent gyártása hazánkban. Így ez a korszerűtlen gyógyszer végre oda került, ahova való: a történelemkönyvekbe. Sajnos van egy szépséghibája a történetnek: nem a hatóság vonta ki szakmai okok miatt ezt a rendkívül korszerűtlen gyógyszert, nem a betegbiztonság állt a háttérben, hanem egyszerűen a gyártó állította le a gyártását kereskedelmi okok miatt.

Korábban írtam:

Spiropent gyerekeknek, asztmára vagy köhögésre – gyermekek tízezreit érinti ez a terápia, de a gyermekpulmonológus most figyelmeztet a veszélyekre. Inkább belélegezhető szereket, például Ventolint vagy Buventolt kellene használni.

Dr. Szíjjártó László gyermekpulmonológus 20 éve a fejlett egészségüggyel rendelkező Hollandiában dolgozik gyermekspecialistaként, de 6 éve már itthon is rendel. Modern szemléletű, evidence based orvosként így pontosan látja azokat a dolgokat, amikben Magyarországon még le vagyunk maradva. Ezúttal egy újabb „régi szokásra” hívja fel a figyelmet, amely gyermekek tízezreit érinti hazánkban. Vele készítettem interjút.

Dr. Novák Hunor: Kedves László, a Spiropent szirup régi hörgőtágító gyógyszer. Nehézlégzés megszüntetésére, obstruktív bronhitisre, asztmára használták – és még a mai napig is az egyik leggyakrabban használt gyógyszer hazánkban. Mi a szakma álláspontja és a te véleményed erről a régi gyógyszer használatáról?

Gyermekpulmonológusként azt látom, nagyon sokszor eleve indokolatlanul adják itthon a Spiropentet a gyermekeknek: sokan váladékoldóként, köptetőként használják, sok szülő használja ebben a hiszemben. Az orvos hallhat sípolást, búgást a tüdő felett, amit valójában váladék okoz, erre a hörgőtágító nincs hatással – sípolgató, szörcsölgető gyerekeknek nem kellene rutinszerűen Spiropentet adni, sajnos gyakran találkozom ilyennel. Tényleges hörgőgörcs: „simaizom-összehúzódás” okozta sípolás-búgás, nehézlégzés, azaz obstruktív légzészavar esetén indokolt és hatásos a hörgőtágító. A váladék és a valódi hörgőgörcs okozta sípolás elkülönítése sokszor nehéz, a legfontosabb jel, hogy van-e nehézlégzés, de ezt különösen kisebb gyermekeknél nehéz megítélni. 

A Spiropent szirup egy nagyon elavult, ősrégi gyógyszer, már évtizedek óta nem használják fejlett országokban, az orvosszakmai irányelvek egyáltalán nem ajánlják használatát. Tapasztalatom szerint ráadásul a Spiropent szirup nem is olyan hatásos hosszú hatástartamú hörgőtágító. Sokkal előnyösebb, kevesebb mellékhatással rendelkező jóval  hatásosabb  gyógyszerek vannak: a belélegezhető, inhalációs szerek, ezeket kellene használni a Spiropent helyett. Ezek helyileg, a tüdőben fejtik ki hörgőtágító hatásukat, gyorsabban és erősebben hatnak, pontosabban dozírozhatók, kisebb gyógyszeradagot kell használni és sokkal kevesebb mellékhatással rendelkeznek: hiszen alig jutnak a keringésbe, alig szívódnak fel, nem terhelik a májat vagy a vesét. Minden szakmai érv amellett szól, hogy ne szájon át adható gyógyszert, hanem belélegezhető hörgőtágítót használjunk. Sajnos az egyértelmű tények, szakmai ajánlások ellenére Magyarországon a Spiropent még mindig gyakran használt gyógyszer a gyermekgyógyászok egy részének körében, ebből a szempontból több évtizedes lemaradásban vagyunk. 

Dr. Novák Hunor:  Gyakori eset, hogy egy néhány éves kisdednek obstruktív bronchitises betegsége, nehézlégzése alakul ki. Mit használjanak a szülők ilyen esetben, mit javasolsz Spiropent helyett?

Például Ventolint, amely egy gyors hatású, rövid hatástartamú, belélegezhető hörgőtágító. Ezt akár 2-3 óránként, igény szerint lehet adni és dozírozni – akár több napon át is használhatjuk ilyen módon!  Hatása már 15 perc múlva észlelhető. Szájon át adott hörgőtágító (Spiropent szirup) csak abban az esetben használható, ha a belélegezhető, inhalációs terápia valamilyen okból kifolyólag kivitelezhetetlen – de ez extrém ritka. 

 

Hörgőtágító - Ventolin, Spiropent, Berodual asthmára
Hörgőtágító gyógyszerek csoportosítása

Dr. Novák Hunor: Hogy a belélegezhető gyógyszerspréket kisdedeknél, csecsemőknél is használni lehessen, külön toldalékot, maszkot kell venni, amelynek ára 5-7 ezer forint körül mozog. Ezekkel a leghatásosabb a gyógyszer beadása, a képen ez látható:

Spiropent gyerekeknek köhögésre asztma Ventolin
Szájon át adható Spiropent helyett belélegezhető gyógyszer

Mivel sok szülő nem engedheti meg magának a plusz 5-7 ezer forintos kiadást a toldalékra, talán ezért választja sok magyar orvos a szájon át adható Spiropent szirupot. De Te is azt mondod, ilyenkor Spiropent helyett még mindig sokkal jobban jár a gyerek, ha „házi barkácsmegoldással” adja be a Ventolint a szülő.

Így van, ha nincs pénze a szülőnek profi, szelepes toldalék megvásárlására, mert például nagy szegénységben élnek, ez még nem ok, hogy Spiropentet adjunk neki! Házilag is elkészíthetők a toldalékok: születéstől kb. 3-4 éves korig a papírpoharas, kb. 4 éves kortól 12 éves korig a fél literes műanyag flakonos megoldás használható – bár hozzá kell tenni, hogy a gyógyszertárakban is kapható szelepes spacerrel a leghatásosabb a gyógyszer beadása, ezért aki teheti, vegye meg ezeket. 

Dr. Novák Hunor: az olvasók kedvéért elkészítettem ezeket az eszközöket, házilag barkácsolva. Fontos megjegyezni, hogy egy gyógyszertárban vásárolt profi, szelepes toldalék nyilván sokkal jobb, de ha nincs pénz rá vagy nem kapható, érdemes házilag elkészíteni – mert jobban járunk így, mintha szájon át használnánk hörgőtágító szirupot. A papírpohár piciknél maszkként funkcionál; 3-4 évesnél nagyobb gyerekek pedig a flakon száját bekapva veszik a levegőt, miközben a gyógyszert puffogtatjuk. A szakirodalmi adatok szerint a pohár nem olyan hatásos (több Ventolint kell adni), a műanyag palack már egészen jó, az eredeti 5-7 ezer forintos szelepes spacer pedig a legjobb.

Ventolin tejfölös pohárral üvegpalackkal spacer
Elkészítés módja: egy nagy papírpohár vagy fél-egy literes műanyag palack aljába körömvágó ollóval kis nyílást kell vágni, amibe a gyógyszeradagoló spré csutorája belefér (a műanyag palack alján a kezdeti nyílást öngyújtóval érdemes meglágyítani, amit aztán a gyógyszerspré csutorájával komfortosra tágíthatunk). A gyógyszeres spré mindig a tartályával felfelé kell nézzen, és fontos, hogy a spré középállásban legyen: azaz a kifújt hatóanyag ne a pohár/palack oldalára csapódjon ki egyből, hanem a száj (nagyobb légtér) felé irányuljon! Gyermekpulmonológusként mit tartasz még fontosnak hangsúlyozni a gyógyszerbeadással kapcsolatban? 

Fontos, hogy 12 éves kor felett nem szükséges segédeszköz: a spray –t a szájba véve be tudják szippantani a gyógyszert  a gyerekek. Fontos, hogy megfelelő módon adjuk be a gyógyszert: a technikáról, gyakori hibákról részletes útmutatót készítettem, amely elolvasható ide kattintva. Aki belélegezhető gyógyszert használ, mindenképpen olvassa el ezt a tájékoztatót – a rossz technikával adott gyógyszer ugyanis semmit sem ér! A helyes beadást videón is elmagyaráztam: 12 év alattiaknak a toldalékos verzió itt, 12 év felettieknek a toldalék nélküli helyes gyógyszerbeadás itt nézhető meg. 

Dr. Novák Hunor: Hányszor adjunk Ventolint és mikor érdemes orvoshoz fordulni?

Annyit kell adni, amennyi hat! Mivel nem szájon át adott gyógyszerről van szó, hanem egy belélegezendő szerről, a tüdőbe bejutó gyógyszer mennyisége totálisan kiszámíthatatlan, bizonytalan: a vizsgálatok szerint 6-7 évesnél fiatalabb gyermekek esetében a térfogatnövelővel, (spacerrel) beadott gyógyszer mintegy 0-30%-a jut csak el a tüdőbe a megfelelő helyre. Ebből kifolyólag minél fiatalabb a gyermek, minél kevésbé tud együttműködni, annál több Ventolin puffot kell adni. 1-2 puff Ventolin biztos, hogy kevés, ezért célszerű 4 vagy 6 puffal indítani. 15-20 perc múlva várható a hatás: ha nincs észlelhető javulás vagy csak enyhe fokú javulást látunk, ismételni kell a Ventolint, de mivel az elsőként adott puffok száma kevés lehetett, célszerű másodjára többet adni, akár 10 puff Ventolint. Minden puff után legalább 5 légvételt kell várni, néhány puffogtatás után pedig ismét fel kell rázni a Ventolin palackot, hogy összekeveredjen a benne lévő gyógyszer.

Először is nyilvánvalóan orvoshoz kell fordulni, ha a gyermek nagyon fullad, nagyon rosszul van. Másodszor akkor is orvoshoz kell menni, ha két órán belül sokszor használták a Ventolint (20 percenként lehet ismételni a Ventolin puffokat, például 0. percben 4 puff, 20. Percben 6-8 puff, 40. Percben 8 puff stb.), de nem észlelhető kellő javulás. Harmadrészt akkor is, ha egyre gyakrabban kell a Ventolint puffogtatni: azaz például reggel  még csak 3-4 óránként kellett 3 puffot adni, aztán már kétóránként, délutánra  már óránként igényli a hörgőtágítót, mert nehézlégzése egyre gyorsabban visszatér. 

Dr. Novák Hunor: Kedves László, köszönöm az interjút! Tisztelt Olvasó! A nemzetközi orvosszakmai protokollok sem ajánlják a szájon át adható hörgőtágító szirup használatát – a tudomány és fejlett egészségügy már túllépett ezen a gyógyszeren, mert van helyette előnyösebb, sokkal jobb. Köptetőként, váladékoldóként használni ráadásul abszolút indokolatlan és káros.

dr. Novák Hunor

Fotó: Xavier Gallego Morell © 123RF.com

dr. Novak Hunor