Gyógyszerek

Megváltozott: már csecsemőknek is lehet adni az Enterol probiotikumot

2018-06-30

| Frissítve:

2018-06-30 08:38:38

Dr. Novák Hunor

Eddig csak két éves kortól lehetett használni, az Uptodate.com már két hónapos kortól ajánlja.

Az Enterol probiotikum nem jótékony baktériumot, hanem jótékony élesztőgombát, Saccharomyces boulardii-t tartalmaz. A készítmény az egyik legjobban vizsgált, bizonyított probiotikum. Eddig csak két éves kor felett javasolták, mivel még nem volt kellően vizsgálva csecsemőkben, és félő volt, hogy esetleg gombás fertőzést (gombaszepszis) okozhat.

Most kiderült, a készítmény csecsemőknél is biztonságosan használható. A világ vezető orvostudományi szaklapja, az Uptodate.com szerint már betöltött második hónapos életkor után adható.

(A magyar hatóságok kivették a gyógyszer leírásából, hogy két éves kor alatt nem adható az Enterol, és nincs életkori megkötés.)

 

Antibiotikummal egyidőben bevehető – más, mint a többi probiotikum

A legtöbb probiotikum baktériumot tartalmaz, amikre viszont az antibiotikumok hatnak. Így az esetek elsöprő többségében ha valaki egyidejűleg vesz be antibiotikumot és probiotikumot, a probiotikum elveszítheti hatását.

Mivel az Enterol nem baktérium, hanem gomba, az antibiotikum semmilyen hatással nincs rá.

Az európai gyermekgasztroenterológiai társaság is javasolja az Enterolban lévő élesztőgomba használatát hasmenéses betegség esetén, ezért szoktam én is javasolni a szülőknek egyéb terápia mellett.

dr. Novák Hunor

Enterol probiotikum milyen kortól adható

dr. Novak Hunor