Gyógyszerek

Magyarországon is elérhető a világ legjobb hányáscsillapítója – mégis alig használják

2020-07-02

| Frissítve:

2020-07-21 18:14:06

Dr. Novák Hunor

Helyette a B6-vitamin és a népszerű kúp tarol, amiknek semmi értelme nincs.

A B6-vitaminról itt írtam, hányáscsillapítás céljából teljesen hatástalan és értelmetlen az adása, sajnos szomorú és elfogadhatatlan, hogy még napjainkban is sokszor adják izomba adott injekció formájában. A hazai gyermekgyógyászatban népszerűen használt hányáscsillapító kúpnak (dimenhidrinát és klórbutanol hatóanyagok) és tablettának (dimenhidrinát) a kutatások szerint nincs érdemi hatása fertőzéses eredetű hányásban, sőt, veszélyes is lehet. 

Hányás csillapítása gyermekeknél gyógyszer hányáscsillapító kúp tabletta

Az egyéb hányáscsillapításra használt (köztük az intravénásan adható) hatóanyagok vagy igazoltan hatástalanok, vagy nem igazolt a hatásuk, vagy nagyon súlyos mellékhatásaik lehetnek – ezért a szakmai szervezetek egyértelműen nem ajánlják alkalmazásukat (dexametazon, metoclopramid, domperidon) – ez a leggyakoribb, fertőzéses eredetű hányásra értendő, speciális esetekben lehet ezeknek a szereknek létjogosultsága (például műtéti altatás utáni hányinger, hányás esetén stb).

 

A működő, modern szer az ondansetron, én is nagy híve vagyok

 

Az ondansetron hatóanyag bizonyítottan hatásos és kiváló hányáscsillapító, az USA-ban is a legtöbbet használt szer fertőzéses eredetű hányás esetén. Sajnos Magyarországon alig használják, ehhez hozzájárul a régi  gyógyszerleirat (kevés indikáció, azaz miszerint csak kemoterápia mellékhatásaként jelentkező hányás, illetve műtét kapcsán, mellékhatásként jelentkező hányás esetén használható, ezért sokan megijednek tőle), illetve hogy a gyógyszerkiszerelés sokszor nem megfelelő, drága; és a legnagyobb baj, hogy  felírhatósága problémás, azaz nem minden orvos jogosult felírni sajnos.

Pedig az ondansetron adásával nagy eséllyel elkerülhető a kiszáradás, és az akár több napos kórházi kezelés.

Hozzáteszem: nem csodaszer, tehát ennek sem 100%-os a hatékonysága, de nagyon jó hányáscsillapító gyógyszerről van szó, és gyakorlatilag nincs alternatívája, nincs más jó hatóanyag. Én is ezt használom például magamon, tapasztalataim nagyon jók vele. Kórházi munkám alatt láttam: nem egyszer a hányással kórházi felvétel céljából beutalt, folyamatosan hányó gyermeket a gyógyszer beadása után egy órás gyors megfigyelés után postafordultával küldhettük haza, mert itathatóvá vált. Lassan terjed az ondansetron használata: de egyre több olyan helyről tudok, ahol használják, egyre több kiváló kolléga használja, és egyre több gyermekcentrumban alkalmazzák már. Remélem, az ondansetronnal kapcsolatos helyzet a jövőben változni fog, és ehhez ezen cikkemmel is hozzájárulok.

Fontos megjegyezni azt is, hogy sokszor semmilyen gyógyszer adása nem szükséges hányás esetén, pácienseimnek sokszor gyógyszer helyett személyre szabott, speciálisan felépített orális rehidráló terápiát javaslok számos esetben első lépésként.

Egy kis érdekesség a végére: tudta, hogy ha minden kötél szakad, nem szűnik a hányás, és infúziós folyadékpótlás kellene, akkor infúzió helyett gyorsan levezetett gyomorszondán kellene pótolni a folyadékot a kórházban? A legmagasabb szintű (I/A) evidencia igazolja ezt: sokkal biztonságosabb, gyorsabb a gyógyulás, ez az elsőként választandó út az ajánlások szerint, amit sok országban így csinálnak, de hazánk erre még nincs felkészülve sajnos.

dr. Novak Hunor