Gyógyszerek

Komoly vizsgálatok igazolják: a homeopátia hatástalan, átverés

2017-01-15

| Frissítve:

2017-02-27 20:11:10

Dr. Novák Hunor

A homeopátia hívei eddig azzal védekeztek: a homeopátia hatását még nem vizsgálták, hatását ezért még nem bizonyították tudományos keretek között. Ez nem igaz: nagyon sok komoly vizsgálat történt a homeopátiás készítményekkel, amelyek bebizonyították, hogy a homeopátia teljesen hatástalan.

Köztudott a homeopátiáról, hogy a nagy hígítás miatt semmiféle hatóanyagot nem tartalmaznak. A víz memóriája és biorezgései, a homeopátia áltudományos magyarázata, „eszmerendszere” tudományos szempontból értelmezhetetlen, természettudományos nonszensz. Néhány homeopátiás készítmény érdekességképpen: a Lunar eclipse 200 CH készítményt a holdfogyatkozás fényével világították meg, a Venus Stella Errans a Vénusz bolygó fényéből készült, de létezik olyan „szer” is, aminek készítése során vákuumot (!) hígítottak… Állítólag ezektől lenne hatásos egy ilyen szer: a holdfogyatkozás és Vénusz bolygó fényétől – nyilvánvaló tehát, hogy a hittel, misztikummal, ezotériával nem is lehet tudományos alapon vitatkozni.

 Homeopátia hatása gyerekeknél

A szervezetünk gyógyítja meg magát, nem a homeopátia

Szervezetünk jó hatásfokú öngyógyító képességgel rendelkezik: sebeink begyógyulnak, a fertőzések, kiütések, gyulladások szinte mindig maguktól megszűnnek. Míg valóban hatásos gyógyszerrel a gyógyulás folyamatát gyorsíthatjuk, segíthetünk a szervezetünknek, addig a hatóanyag nélküli (placebo) szernek nem lesz ilyen hatása, csak ún. placebo-hatás.  Placebo-hatása lehet a megszentelt csapvíznek, az emelt díjas telefonos távgyógyításnak, vagy bármely, hatóanyag nélküli kapszulának is. Íme egy példa: ha csalánkiütése lesz a gyermeknek, és erre a szülők homeopátiás szert adnak, drasztikus javulást fognak tapasztalni már 1 (!) napon belül, a szülők döntő többsége el lesz ájulva, milyen hatásos ez a homeopátiás készítmény. Hogy miért? A csalánkiütés az irodalmi adatok szerint az esetek több mint kétharmadában 24 órán belül magától jelentősen enyhül vagy spontán megszűnik. Ezért a javulást sokan az egyidejűleg használt homeopátiás készítmény hatásának tulajdoníthatnák. Így van ez az összes esetben: a szervezetünk gyógyítja magát, homeopátia nélkül – az ok-okozati összefüggést szem előtt kellene tartania mindenkinek. A spontán gyógyulás folyamatára még a homeopátia placebo-hatása is rárakódhat.

Homeopátia gyerekeknél alvásra

Nemrég robbant a bomba a médiában: az ausztrál Nemzeti Egészségügyi és Orvosi Kutatási Tanács (NHMRC) 1800 homeopátiáról szóló tanulmányt (!) tekintett át és azt találta: a homeopátia hatása nem különbözik a placebotól, azaz teljesen hatástalan. A világ vezető orvostudományi szaklapja, a közel 6.000 orvos/kutató által szerkesztett fizetős orvosi oldal, az UpToDate.com is kerek-perec leírja, idézem:  „a homeopátiának nincs helye semmilyen betegség kezelésében vagy megelőzésében”. A kijelentést arra alapozzák, hogy rengeteg vizsgálat történt a homeopátiával, az oldalon részletesen elemzik és bemutatják ezeket, nem fárasztanám az olvasókat: összességében azt találták, hogy a homeopátiának a placebohoz képest semmilyen pozitív hatása nincs. Biztosan sok homeopátia-kedvelő fog azzal jönni, hogy a gonosz gyógyszergyárak manipulálták a vizsgálatokat, de ez nem igaz, több szempontból cáfolható.

Egyrészt a homeopátia világszerte óriási üzlet, így pont hogy az ő érdekük lenne manipulálni a vizsgálatokat, hogy azok azt mutassák: a homeopátia tényleg hat. Egy-egy tanulmányt még viszonylag könnyen lehetne manipulálni, de ha több száz/ezer, világ minden táján készült vizsgálatot gyűjtenek össze és elemzik azokat (metaanalízis, áttekintő közlemények), megbízható információt kapunk a valós hatásról/hatástalanságról. 

Másrészt aki járatos a modern orvoslásban, az evidence-based medicine világában, az tudja, hogy az efféle kettős vak, randomizált, placebo-kontrollált vizsgálatok összegyűjtő, áttekintő elemzése (metaanalízis) nagyon sok borsot tör a gyógyszergyártók orra alá, hiszen számos esetben bizonyították be adott kórképben bizonyos gyógyszerek hatástalanságát. Ez történt például a savós középfülgyulladásban is, ahol pofára esett az összes gyógyszergyártó: mind a különféle orrsprék („kidugító”, antihisztaminos vagy szteroidos orrspré), szájon át adott gyógyszerek (antihisztaminok, dekongesztánsok [orrnyálkahártya-lohasztók], antibiotikumok, váladékoldók) teljesen hatástalanok ebben a betegségben, és nincs semmiféle (!) hatásos gyógyszer sem savós középfülgyulladásban –  noha hazánkban sajnos rutinszerűen használnak ilyen készítményeket. Ugyanez történt a gyermekek náthájával kapcsolatban is: a vizsgálatok, metaanalízisek kimutatták, hogy lényegében az összes gyógyszer teljesen hatástalan, beleértve a gyógyszertárakban hatalmas mennyiségben kapható náthaellenes készítményeket, porokat is. Részrehajlással nem is lehetne vádolni ezeket az összefoglaló, áttekintő vizsgálatokat, hiszen nem 1-1 gyógyszert hoztak ki győztesként (ami az összeesküvés-elméletek híveinek rögtön gyanús lenne), hanem az összes gyógyszer vesztes lett, és a tanulmányokban leírják: a nátha magától gyógyul, nincs hatásos gyógyszer rá, nem szükséges ilyenre vagy étrendkiegészítőre költeni.

Biztosan felmerül a kérdés: „ha bemegyek a gyógyszertárba, több polcnyi megfázás elleni készítményt árulnak gyerekeknek, de miért, ha bizonyítottan semmi hatásuk?” A válasz egyszerű: mert van kereslet rá, jó bevételi forrás – akárcsak a homeopátia. Nem csak számos gyógyszer, hanem a homeopátia is teljes egészében áldozatul esett a komoly klinikai vizsgálatoknak, amik kimutatták: a homeopátia nem több, mint placebo. Azaz ha én holnaptól levegővel töltött műanyag kapszulákat árulnék olvasóimnak néhány ezer forintért, ugyanazt a placebo-hatást el tudnám érni, és az olvasók egy része istenítené a csodagyógyszeremet, mert nála hatott…

 

A placebo hatását nem szabad alulbecsülni

Egyre több lelki eredetű, pszichoszomatikus betegséggel találkozhatunk a társadalomban. A placebo-hatás mértéke eltérő lehet, gondoljunk csak arra, ha valaki a gyógyszertárban veszi meg a készítményt mondjuk ezer forintért, vagy ha egy nagy nevű „homeopata” fogadja a magánrendelésén, ahol hosszasan vizsgálgatja, átbeszélik a panaszokat, amiért a beteg tízezreket is ott hagy. Utóbbi esetben nyilván sokkal „hatásosabb” lesz a készítmény, azaz a placebo-hatás erősebb lehet. Ezáltal a pszichoszomatikus panaszok tényleg enyhülhetnek, a „beteg” akár meg is gyógyulhat – de az etikai oldalát nézve nem történik más, minthogy a betegnek hazudnak a készítményről, rendszerint hamis információkat mondanak neki panaszainak okáról (ezáltal meginog a hite a valódi orvoslásban), és jó sok pénztől megszabadítják. A placebo-hatás gyermekeknél, különösen kisebb gyermekeknél jóval kevésbé vagy semennyire nem működik – nonszensz, amikor csecsemőnek vagy újszülöttnek javasolnak homeopátiás készítményt, akik nyilván nincsenek tudatában azzal, hogy most éppen homeopátiás cseppet kaptak a szájukba sírás közben. Ebben az esetben a placebo hatás az anyán jelentkezhet, noha nem is ő vette be a szert: úgy látja, gyermeke nyugodtabban alszik, kevesebbet sír, enyhül a náthája – de ezek mind olyan panaszok, amik maguktól szűnnek meg, a homeopátia semmilyen hatással nincs ezekre. A megnyugvó anya kisugárzása, nyugodtsága viszont nyugtatólag hat a csecsemőre is – ilyen értelemben tehát mégis hat a placebo a gyerekekre. (Az eset fordítottja is igaz, amivel gyakran találkozunk: ha az anya ideges, stresszes, a gyerek is rosszul érzi magát, sír, nyugtalan, fél.)

 

A homeopátia pénzkidobás és veszélyes: halálos áldozatot is szedett már

A homeopátia ráadásul komoly veszélyeket is rejt magában. Nem egy szülővel találkoztam már munkám során, aki kizárólag homeopátiás szerekkel kezelte a gyermekét, a tényleg hatásos gyógyszereket pedig nem adta be: volt olyan, akinek gyermeke súlyos, életveszélyes állapotban került be a kórházba. Világszerte sok gyermek halt meg már emiatt: az Egyesült Államokban Hope Delozier, egy 18 hónapos ártatlan kisgyermek halt meg szülei miatt, ők ugyanis elutasították a modern orvoslást, és homeopátiás szerekkel kezelték a gyermek gennyes középfülgyulladását, amelynek agyhártyagyulladás és agytályog lett a vége. A gyermeket már csak akkor vitték a kórházba, amikor már nem lélegzett, az orvosok nem tudták újraéleszteni – az alábbi képen látható szülők ellen vádat emeltek.

Homeopátia szerek adagolása

A homeopátiás készítményekről lehullt a lepel 

A bizonyítottan hatástalan homeopátiát javasolni/eladni, homeopátiás magánrendelést tartani jó pénzért véleményem szerint ezért teljesen etikátlan cselekedet. A kiszolgáltatott, gyógyulni vágyó embereken való efféle nyerészkedés pedig felháborító, hiába javulhatnak a pszichoszomatikus tünetek a „mágikus bogyókra” – egy placebo előállítási költsége közel nulla forint, alkalmazásához pedig semmiféle szakértelem nem kell. Úgy gondolom, itt az ideje, hogy minél több orvos hangosan kimondja: a homeopátia átverés és hazugság, az embereket pedig nem tájékoztathatjuk félre.

dr. Novák Hunor 

Forrás: 
Homeopathy, Overview of complementary and alternative medicine in pediatrics – UpToDate.com
Are the clinical effects of homoeopathy placebo effects? Comparative study of placebo-controlled trials of homoeopathy and allopathy. – Shang A, Huwiler-Müntener K, Nartey L, Jüni P, Dörig S, Sterne JA, Pewsner D, Egger – Lancet
A systematic review of systematic reviews of homeopathy – A systematic review of systematic reviews of homeopathy. Ernst E –  J Clin Pharmacol.
Első fotó: Nagy-Bagoly Ilona © 123RF.com
Második fotó: Pixabay

dr. Novak Hunor