Gyógyszerek

Köldökcsonk újszülöttnél: ezért nem szabad alkoholt és hintőport sem használni

2017-07-16

| Frissítve:

2021-01-15 15:15:26

Dr. Novák Hunor

Leszámolok egy újabb, mélyen gyökerező tévhittel. Hogyan ápoljam a köldökcsonkot, köldököt? Most választ adok és bemutatom a modern kezelési elveket,  továbbá az alkohol, hintőpor veszélyeit.

Bár a hintőporos és alkoholos kezelés világszerte elterjedt volt, mert azt gondolták, segít a köldökfertőzés megakadályozásában, mára egyértelműen kiderült, hogy nem hogy hasznuk nincs, hanem kifejezetten károsak lehetnek. 

Köldök ápolása újszülötteknél

„A hazai újszülött osztályok köldökápolási gyakorlata jelentős különbségeket mutat. A köldök ellátása sokszor a helyi szokásoknak, tradícióknak megfelelően történik. Ezen gyakorlatok sok esetben nem evidenciákon (tudományos bizonyítékokon) alapulnak és nincsenek összhangban a jelenlegi nemzetközi köldökápolási ajánlásokkal.”

– igencsak diplomatikus megfogalmazása ez a kemény valóságnak, mindezt nem én írtam, hanem hazánk legjobb újszülöttgyógyászai (neonatológusai), bőrgyógyászai írták még 2015-ben egy cikkükben, amiben a korszerű köldökápolási irányelveket ismertették. A cikk a gyermekorvosok hivatalos továbbképző folyóiratában, a Gyermekgyógyászat folyóiratban jelent meg két éve. Bár vannak centrumok és orvosok, akik a modern nézeteket követik, de összességében sajnos a gyakorlatban nem történt érdemi változás, hazánkban még mindig nagy divat a hintőpor és alkohol használata az újszülött köldökcsonkjának ápolásához. Azért, mert „így szoktuk”, és ez olyan erős érv, hogy mindent lesöpör. Közben a világ elhaladt mellettünk, a külföldön élő magyarok pedig csodálkoznak, hogy Angliától Norvégiáig sehol sem javasolják a köldök felesleges kezelését. 

„Bármilyen fájdalmas, bármilyen nyomasztó is a beismerés, nem a letagadásban rejlik ellenszere.”

– ez az idézet Semmelweis Ignáctól való. Fájdalmas beismerni, de akárcsak lázcsillapítás terén, úgy köldökápolás terén is elhaladt mellettünk a világ. Ismerjük fel, és ne féljünk változtatni! Ez a hiánypótló összefoglaló a legmodernebb kezelési elveket, XXI. századi módszereket és WHO-ajánlásokat ismerteti – részletes tudományos források a cikk alján.

 

Honnan ered a köldökkezelés?

Születéskor a köldökzsinórra csatot raknak (különben a gyerek elvérezne, ha nem szorítjuk le a köldökben található két artériát és egy vénát), majd a köldökzsinórt elvágják, az ezután maradó rész a köldökcsonk: 

Újszülött köldökápolás köldökcsonk ápolása otthon
A köldökzsinór elvágása (Fotó: mliu92 – FLickr, Licensz: CC BY-SA 2.0) ©

Az 1950-es években otthonszülés helyett a kórházban történő szülés kezdett elterjedni, az újszülöttek átlagosan kb. 10 napot töltöttek a kórházban, ami azzal járt, hogy sok orvos, ápoló kórházi baktériumokkal szennyezett keze érintette meg a babát, ezért nőtt a köldökfertőzések száma. Ezt alkohollal és hintőporral próbálták megelőzni, a vizsgálatok mára azonban egyértelműen kimutatták, hogy megfelelő higiénia mellett ezekre semmi szükség nincs.

Nagyon fontos a kézhigiénia, illetve hogy a babát minél kevesebb „idegen kéz” érintse: ebben nem csak a minél hamarabbi hazabocsátás, hanem az ún. rooming-in rendszer is segített. A „rooming-in” rendszer esetén a baba születés után az édesanyjával egy szobában van, ő gondozza, és mivel így nem kellett, hogy annyi ápoló nyúljon a babához, értelemszerűen ez jelentősen csökkentette a köldökfertőzések számát.

 

Az alkohol és hintőpor nem csak felesleges, de veszélyes is 

Az alkohollal több probléma van, bőrfertőtlenítőként nézve sem számít korszerű készítménynek. Egyrészt a felnőtt ember bőrével ellentétben a baba érzékeny, vékonyabb bőre még „nem érett”, ezen keresztül az alkohol képes felszívódni, bekerül a véráramba, az emelkedett véralkoholszint a baba idegrendszerének pedig semmiképpen sem jó. Több cikket lehet erről találni az interneten, nem csak koraszülötteknél, hanem egy hónapos babáknál is kimutatható volt, hogy az alkohol képes felszívódni bőrön át, különösen, ha hosszabb ideig érintkezik a bőrrel. Természetesen arról szó sincs, hogy aki alkoholt ken a baba köldökére, az a baba részeg lesz és agykárosodást szenved, de mindenképpen érdemes elkerülni az alkohol használatát. Még nagyobb probléma, hogy a baba vékony és érzékeny bőrének az alkohol egy brutálisan erős szer, nem tesz jót: helyileg károsíthatja a bőrt, nagyon kiszárítja, továbbá a bőr „megéghet”, elhalhat. Sajnos ilyet én magam is láttam, különösen akkor fordulhat elő, ha a gondos, jószándékú, „túlbuzgó” szülő naponta többször használja az alkoholos tisztítást. 

A hintőpor semmilyen seb esetén sem ajánlott, így köldökcsonk ápolására sem. Egyrészt a hintőpor alatt könnyebben megtelepszenek a baktériumok, én is találkoztam már sajnos súlyos köldökfertőzéssel, ami amiatt alakult ki, hogy a hintőpor mintegy páncélt képzett a baba bőrén. A hintőpornak van egy másik veszélye is: a tüdőbe kerülve hosszútávú károsodást okozhat. Most bizonyára azt gondolják néhányan, micsoda butaság ez, de nem. Sajnos nem egyszer láttam, hogy a pelenka visszahajtásakor a légáramlás hatására a baba arcára került a hintőpor, mire az prüszkölni vagy köhögni kezdett. A tüdőbe került hintőpor nem egészséges…

Jódtartalmú (Betadine) készítmény sem javasolt babáknál, mivel a jód felszívódik a bőrön át és pajzsmirigy-alulműködést okozhat. A mérgező, higanytartalmú piros ecsetelő (mercurochrom) sem ajánlott, és az anyatej ráfejése sem, mivel ez kiváló táptalaj a baktériumok számára. 

 

Ha alkoholt  használ, később esik le a köldök

A köldökcsonk a születést követő átlagosan kb. 5-10 napon belül magától leesik a vizsgálatok szerint, de egyéni különbségek mindig lehetnek. Ha viszont 70%-os alkoholt használ, az gátolja az elválasztódás, köldökcsonk leesés természetes folyamatait,  így jóval később (akár átlagosan kb. 15 naposan) eshet le csak a köldökcsonk. Ennek a magyarázata, hogy a köldökleválás folyamatában fontos szerepük van a baktériumoknak, fehérvérsejteknek, az erős fertőtlenítő készítmények azonban ezeket helyileg elpusztítják.

Nem meglepő módon a vizsgálatok szerint minél később esik le a köldök, annál nagyobb a fertőzés valószínűsége.

A megoldás: tartsa szárazon! Ezek az ajánlások

Az alábbi javaslatok koraszülöttekre, normál újszülöttekre egyaránt vonatkoznak, ez az ún. száraz köldökellátás.

A köldököt valójában csak szárazon, tisztán kell tartani, a többit a természet megoldja magának, az emlősök sem fertőtlenítik a köldöküket!

A pelenkát a hasnál vissza lehet hajtani, hogy a köldökcsonk fedetlen maradjon (a ruha alatt valószínűleg jobban szellőzik, mint a pelenka alatt), de fontos tudni, hogy ezen javaslat „hasznosságát” illetően nincs tudományos bizonyíték. Nem szabad rutinszerűen se fertőtlenítőt, se bármilyen hintőport használni. A köldökcsonknál fontos a higiénia, ezért pelenkázásoknál különösen ügyeljen a kézmosásra!

Ha a köldök alapjánál szöveti törmelék, kevés váladék van, ez csapvizes gézlappal / tiszta pelenkával át lehet törölni (korábban felmerült, hogy steril legyen a víz, felforralva és lehűtve, de erre valójában nincs szükség, a bőr amúgy sem steril). Ami a fürdetést illeti: egyrészt heti 1x javasolt csak az újszülött fürdetése. Ha a köldökcsonkra víz kerül, nem nagy probléma, mielőbb töröljük meg és hagyjuk megszáradni.

Octenisept köldökápolás fertőtlenítő alkohol helyett
Octenisept – modern fertőtlenítő

Mi legyen, ha a köldökcsonkra széklet vagy vizelet kerül? Természetesen tisztítsuk meg vízzel. A nemzetközi ajánlások ebben a tekintetben nem említik, hogy a tisztítás után fertőtlenítő szert használni kellene. Egy magyar gyermekgyógyászati folyóiratban korábban félreérthető módon ezt javasolták, de ezt itt tisztáztuk: nem kell fertőtlenítővel fújkálni emiatt, ha nincs gyulladásra utaló jel.

Ha valami miatt mégis fertőtlenítő kell, ne az alkoholt használjuk, mert az a mellékhatások miatt egyáltalán nem korszerű szer, hanem például az Octenisept fertőtlenítő sprével javasolt lefújni a területet (ezt nem szabad azonnal letörölni, mert két perc a hatásideje).(A chlorhexidine-tartalmú szerek is korszerű készítmények, ajánlottak, azonban hazánkban nehezen elérhetőek.)

Összefoglalva: nem helyes, ha a korábbi hintőporozást és alkoholozást a rendszeres fertőtlenítő fújkálás váltja fel, legtöbbször semmit sem kell használni.

Nehezen felfogható, hogy miért gondoljuk, hintőporozás mellett higiénikusabb viszonyok lesznek. A fotó mutatja, hogy újszülötteknél mi a mindennapos látvány, nekem erről nem a higiénia jut eszembe:

Hogyan ápoljam a köldökcsonkot, köldököt?

 

 Ezzel szemben a száraz köldökápolásnál így néz ki egy újszülött köldökcsatja, köldöke:

Hogyan kezeljem, ápoljam a baba köldökét?

Néhány naposan pedig így néz ki egy köldök Nyugat-Európában vagy az USA-ban:

Köldökcsonk ápolása alkohol hintőpor
Nem mocskos, hanem tiszta és száraz (Fotó: Jencu – Flickr  Licensz:  CC BY 2.0 ©)

A végén pedig magától leválik, hintőporozás és alkohol nélkül:

Mikor esik le a köldök, köldökcsonk a babánál, újszülöttnél?
Fotó: Brent- Flickr  Licensz:  CC BY 2.0  ©;

 

A fentebb írtak, az ún. száraz köldökellátás a WHO, az Uptodate.com és a világ egyik legjobb evidence-based ajánlásait megfogalmazó angol NICE (National Institute for Health and Care Excellence) álláspontja. Sok olvasóm jelezte, hogy igencsak meglepődött, amikor külföldön született gyermekénél gyakorlatilag nem javasoltak semmit sem a köldök ápolására, sokan azt hihetik, hogy külföldön „nem veszik komolyan a dolgot”, mennyivel jobb a magyar egészségügy – pedig valójában nem mi csináljuk jól. Rengeteg vizsgálat igazolta, hogy nem lesz több a köldökfertőzés, gyulladás, ha nem használnak alkoholt, csak szárazon tartják a köldököt.

A bűzös köldök önmagában nem jelent köldökfertőzést!

 

Forduljon a babával orvoshoz, ha…

A bűzös köldök önmagában nem jelent köldökfertőzést, ez egy gyakori tévhit. De ha a köldök körül pirosság, duzzanat jelentkezik, nagyon váladékozik a köldökcsonk, vagy gyermeke lázas lesz. Ha három hét után sem esett le a köldökcsonk, érdemes orvoshoz fordulni, ilyenkor immunbetegség állhat a háttérben. 

Ha köldökfertőzés miatt kezelés szükséges, azt a tünetek megszűnése után még 2-3 napig javasolt folytatni. A lápiszolás (75%-os ezüst-nitrát kezelés) a köldöknél jelentkező vadhús kezelésére szolgál, erről későbbi cikkemben lesz szó.

Take home message, azaz útravaló-tudnivaló: a köldököt tartsa szárazon, ne használjon rutinszerűen fertőtlenítőket sem.

dr. Novák Hunor

Forrás: 

Care of the umbilicus and management of umbilical disorders – Uptodate.com 2017 
Postnatal care up to 8 weeks after birth – National Institute for Health and Care Excellence (NICE) guideline 
Trends in Umbilical Cord Care: Scientific Evidence for Practice – Medscape
Bőrápolási javaslat újszülöttek és koraszülöttek számára – dr. Csoma Zsanett Renáta, dr. Doró Péter, dr. Szabó Miklós – Gyermekgyógyászat 2015, 66.évfolyam, 3. szám
Alcohol versus bath and natural drying for term newborns’ umbilical cord care: a prospective randomized clinical trial – Arch Argent Pediatr. 2011
Alcohol versus natural drying for newborn cord care – J Obstet Gynecol Neonatal Nurs. 
Fotók:   [Phon Promwisate] © 123RF.com, Jencu- Flickr  Licensz:  CC BY 2.0  ©; Brent- Flickr  Licensz:  CC BY 2.0  ©; mliu92 – FLickr, Licensz: CC BY-SA 2.0 ©)

dr. Novak Hunor