Hirdetés

Hibát követ el, ha nem oltatja be magát és gyerekét influenza ellen! Ezek a tudományos tények

eventKözzétéve: 2017-12-06

Már hat hónapos kortól MINDENKIT javasolt beoltani, de nem ajánlom az ÁNTSZ, vagy háziorvosoknál, kórházakban ingyen biztosított influenza oltás beadását. A cikkből kiderül, miért.

Szokások helyett a tudományos bizonyítékokra alapozó orvosként a munkám 90%-a azzal telik, hogy lebeszélem betegeket hatástalan készítményekről, gyógyszerekről, kiegészítőkről. Ritkán van az, hogy kifejezetten ajánlani és rábeszélni érdemes, de az influenza elleni védőoltás ez a kategória.

Hirdetés

 

Tipikus téli betegség, náthának is hiheti, de súlyos is lehet

Az influenza egy felső légúti vírusfertőzés, amit az influenza A vagy influenza B nevű vírus okoz, ezeknek pedig több altípusa is létezik. Az influenza könnyen támad: terjed a levegőben (tüsszögés, apró repülő porszemeken megtapadva), érintéssel, tárgyakon keresztül is. A gyerekek igazi influenza atombombák, a járványok kialakulásáért nagyban felelősek.

Az influenza tünetei: hirtelen lázas állapot, lázgörcs, légúti tünetek, köhögés, hányinger, hányás, hasmenés, étvágytalanság, náthaszerű tünetek, köhögés, fejfájás. Szövődményként a gyermekek akár kb. harmadánál jelentkezhet középfülgyulladás, és a tüdőgyulladás is gyakorinak számít. A tünetek kombinálódhatnak, és lehet láz nélkül is influenza, és az is, önmagában csak hányás vagy nátha jelentkezik! Az influenza tehát gyakorlatilag bármit okozhat, egy tipikus téli betegségnek hinnénk - pedig megelőzhető védőoltással.

 

Mennyire hatásos a védőoltás?

Valószínűleg az influenza elleni védőoltás a legkevésbé hatékony védőoltásunk, ugyanis a fő probléma, nehéz megjósolni, melyik törzs(ek) okoz(nak) majd járványt - tavaly én beoltattam magam egy három törzset tartalmazó influenza vakcinával, mégis influenzás lettem, mert egy olyan törzs fertőzhetett meg, ami nem volt benne az oltóanyagban. 

Ha sikerül “megtippelni”, pontosan melyik alegységek okoznak járványt és az kerül az oltóanyagba, a védőoltás hatékonysága 50-80% között mozog a vizsgálatok szerint. És ez még a jobbik eset, és látható, hogy még a 80% is messze van a kívánatostól sajnos. Ha más törzsek terjednek el, a hatékonysági arány még ennél is rosszabb lehet. 

Ha őszintén nézzük, valószínűleg az influenza elleni védőoltás a legkevésbé hatékony védőoltásunk, de még így is megéri beadni, mert az oltás biztonságos, kockázata nagyon minimális, és sokkal többet nyerhetünk vele. Ha nem oltjuk be magunkat, még az esélyét sem adjuk meg, hogy ne legyünk influenzásak. Februárban mindig nagy járvány szokott lenni, ha az érintettek beoltották volna magukat, akár 80%-uk is megúszhatta volna a betegséget...

 

Érdemes-e beadni az oltást, és ha igen, kinek?

Ebben nagy az egyetértés nemzetközi szinten: hat hónapos kortól mindenkit ajánlott oltani, beleértve természetesen a felnőtteket is. Ez az álláspontja a Centers for Disease Control and Prevention (CDC)-nek, az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémiának, és az Uptodate.com-nak is, hozzátéve, ez az ajánlás az evidence-based orvoslás világában a legerősebb lábakon és legerősebb tudományos bizonyítékokon álló (ún. I/A-szintű evidencia), azaz az oltás haszna és jelentős pozitív hozadéka gyakorlatilag megkérdőjelezhetetlen még akkor is, ha csak 50-80%-os hatásfokú az oltás.

A védőoltást tehát már egy hat hónapos és egy napos csecsemőnek is nagyon ajánlott beadni, én is ezt javaslom!

 

Mik a mellékhatások?

Az oltás nagyon biztonságos, mellékhatásai nem gyakoriak, de még a relatíve leggyakoribbnak a helyi duzzanat számít, illetve főként két éves kor alatt enyhe fokú láz jelentkezik 24 órán belül (a gyerekek 10-30%-ánál). "Tavaly beoltattam magam, az oltás miatt, után aztán olyan beteg lettem, annyira erős influenzás, mint még soha" - hallom többektől az érvelést, ami azonban nonszensz. Ilyen maximum egy olyan oltásnál lehetne teoratikusan elképzelhető, amely élő, gyengített kórokozót, vírust tartalmaz. Hazánkban azonban NEM használtak ilyet, magyarán a védőoltástól 100%, hogy nem lesz influenzás. Inkább arról van szó, hogy már az oltás pillanatában lappangott egy betegség, amelynek tünetei aztán nemsokára jelentkeztek.

 

Melyik oltás javasolt konkrétan?

 

Három féle influenza vakcina létezik:

  1. Élő, gyengített vírustartalmú vakcinák - ez nem ajánlott, védő hatása igen gyenge, hazánkban most sincs forgalomban!
  2. Elölt, teljes vírust tartalmazó vakcina - ez már jobb, de ennek több mellékhatása van (ez alatt főként erősebb helyi duzzanatot, fájdalmat értek) - ez biztosítják háziorvosoknak, kórházi dolgozóknak
  3. Elölt,csak kisebb vírusalegységeket tartalmazó, ún. split-vakcina - ez a legjobb, mert kevesebb mellékhatás jelentkezhet! Ilyen a három influenzatípust tartalmazó Vaxigrip, és a négyféle típust tartalmazó Vaxigrip tetra.

A nemzetközi szakirodalom egyértelműen a négykomponensű oltást javasolja gyerekeknek és felnőtteknek is, ez hazánkban Vaxigrip tetra néven érhető el. A háziorvos kell felírja receptre, ára 3000 forint, az oltást izomba vagy bőr alá ajánlott beadni. Az oltás bármelyik egyéb védőoltással biztonsággal beadható, csak másik helyre kell, külön injekcióval beadni. 

Influenza oltás gyerekeknek felnőtteknek
Saját fotó, én ezzel oltottam be magam - persze érzéstelenítés után, így nem fájt

Egy oltás elég, kivéve a 9 évesnél fiatalabb, előzőleg influenza ellen nem beoltott gyermekek esetében, legalább 4 hét elteltével egy második 0,5 ml-es dózist kell beadni. Mivel nyakunkon az influenza szezon és idő, amíg az oltás kialakítja a védettséget, ezért minél hamarabb ajánlott az oltás beadása!

A jelenlegi hivatalos magyar leirat szerint a Vaxigrip tetra 3 éves kor alatt nem adható - illetve mégis.  Sok ezer csecsemőn bizonyították ennek az oltásnak a hatásosságát, a hivatalos leirat várhatóan februárban módosulni fog és engedélyezni fogják a 3 éves kor alattiak oltását is ezzel a vakcinával. Egyébként ugyanez az oltóanyag Fluzone néven forgalomban van az USA-ban és oltják velük a csecsemőket, szóval itt inkább adminisztratív, bürokratikus problémával állunk szemben, amikor arról van szó, 3 éves kor alatti gyermeket nem szabad (még) ezzel oltani.

Ha háziorvosa nem szeretné beoltani három éves kor alatt a Vaxigrip tetrával, nyomtassa ki neki a magyar Házi Gyermekorvosok Egyesületének állásfoglalását, ahol egyértelműen javasolják a magyar gyermekorvosoknak, hogy a hat hónapos - három éves kor közötti gyermekeket is oltsák Vaxigrip tetrával. Ez az álláspontja dr. Kulcsár Andreának, hazánk egyik vezető oltási tanácsadójának is, ugyanis ő is részt vett a fenti állásfoglalás megalkotásában.

Az ÁNTSZ által biztosított, háziorvosoknál bizonyos rizikócsoportok számára elérhető, vagy kórházban a dolgozók számára felajánlott influenzaoltás nem rossz, de azért nem ajánlom, mert csak három influenzafajtát tartalmaz, illetve erősebb helyi mellékhatásokkal kell számolni, tehát Vaxigrip tetra jobb, ezért ha aki teheti, ezt a 3.000 forintos oltást érdemes beadni. Ha nem tud erre pénzt szánni, és van lehetősége ingyen oltásra, akkor azért érdemes legalább azt beadni!

Én is a Vaxigrip tetrával oltottam be magam.

HA TETSZIK A CIKK, KÖVESSEN FACEBOOKON A TOVÁBBIAKÉRT:

Nem hajlandó gyermekorvosa 3 év alattinak beadni a Vaxitrip tetra influenza vakcinát?

Jogilag orvosa megteheti, és ragaszkodhat hozzá, mert az oltás leiratában az szerepel, hogy csak 3 éves kor felett adható. Ugyanakkor ugyanez az oltás az USA-ban adható már 6 hónapos kortól, az ottani gyógyszerfelügyelet pedig az egyik legszigorúbb az egész világon... Hazánkban februárban kerül bele a vakcina leiratába, hogy adható 6 hónapos kortól, addig hivatalos magyar orvosszakmai állásfoglalás van, ahol javasolják 6 hónapos kortól az oltást. Persze lehet szőrszálhasogatva nézni a dolgokat, de a józan ész egyértelmű: oltsunk. Ha az USA-ban be lehet adni, itt nem, mi a különbség? Mi lesz februárban más, mint most? SEMMI.

Ha ilyen szigorúan nézzük, egyébként az összes orvost bíróság elé lehetne állítani, aki valaha felírt kalciumot köhögésre, torokgyulladásra, allergiára vagy csípésre, ez ugyanis nem szerepel a gyógyszer hivatalos leiratában, úgynevezett indikáción túli kezelés, ami EMBERKÍSÉRLETNEK minősül, és csak egyedi OGYÉI engedélyeztetés után lehetne ilyen céllal kalciumot adni. Ott sem veri senki a tamtamot, és egy orvost sem fognak azért börtönre ítélni...

De természetesen aki nagyon paranoinás, minden szabályt be akar tartani orvosként, az megteheti, hogy nem adja be az oltást - az más kérdés, hogy ennyi erővel a praktizálást is abbahagyhatja, hiszen a gyógyszerek 80%-át nem olyan indikációval adjuk, ahogy az hivatalosan engedélyeztetve van...

Útravaló tudnivaló: az influenza egy csúnya vírusbetegség, amely kb. 50-80%-os biztonsággal megelőzhető védőoltással. A legmagasabb szintű tudományos bizonyítékok, nemzetközi ajánlások egyértelműen javasolják 6 hónapos kortól kezdve mindenki beoltását.

dr. Novák Hunor

Forrás: 
Seasonal influenza in children: Clinical features and diagnosis - Uptodate.com 2017
Seasonal influenza in children: Prevention with vaccines - Uptodate.com 2017