Betegségek

Kisajak összetapadás: így néz ki a normális és kóros állapot

2021-07-12

| Frissítve:

2022.05.20 10:56:08

Dr. Novák Hunor

A szeméremajkak, kisajkak összenövése hat éves kor alatt elég gyakori. A letapadás, „hüvely összenövés” során a hüvelynyílás beszűkül, nem látszódik, mert a kisajkak összetapadtak. Fotókon mutatom meg, mikor van probléma.

Magánrendelésemen sok páciensemnél fedeztem fel véletlenszerűen kisajak letapadást, kisajak összenövést sok szülő meglepedésére, mert nem is gondolták, hogy ott azt úgy figyelni kell, és az ő gyermeküknél az nem normális. Ezért beleegyezésükkel fotót készítettem, hogy segíthessünk más szülőknek. A kisajkak összenövése, összetapadása (más néven: labial adhesion; synechiae; synechia vulvae) néhány éves életkorban a leggyakoribb, de már pár hónaposan is előfordulhat.

Itt megemlíteném, hogy a kisfiúk fitymája kapcsán is rengeteg a tévhit, téves gyakorlat. Sokan rosszkor és rosszul tornáztatják, rossz krémeket használnak, továbbá sajnos hazábank is indokolatlan (!) a fitymaműtétek nagy része. Készítettem ugyanakkor egy Fityma kisokos videósorozatot, amiben egyedülálló módon rengeteg képpel és videóval mutatom be a normális és kóros állapotokat, krémeket, valamint a fitymatorna helyes módját, továbbá bemutatom azt a fitymaprogramot, amivel műtétre már előjegyzett pácienseimet is szép számmal mentettem meg a műtéttől. A részleteket itt találja meg, minden kisfiús anyukának ajánlom.

De térjünk vissza a lányokhoz: bemutatom, mi az, ami normális és mi az, ami nem. Ha széthúzza a „nunit”, kisajkakat, normális állapotban valami ilyen kell látszódjon, van pár cm-es rés:

Normális hüvely kisajkak csecsemőknél babáknál

És így néz ki a szeméremajkak összetapadása, pontosabban amikor letapadt, összenőtt a két kisajak kisebb-nagyobb fokban, néhol lehet kis luk rajta:

Synechia synechiae összenövés oldása csecsemőknél krém

Itt szinte teljesen össze van nőve:

Kisajak összenövés kezelése hüvely összetapadás babáknál

Itt is jól látható, hogy hiányzik a rés:

Kisajak összenövés oldása kezelése milyen krémet használjak

Hazánkban nagyon sokszor felesleges és drasztikus (kis)műtéti beavatkozással oldják meg a kisajak letapadást, szondával szétválasztva az összenövést. Volt olyan pici páciensem, aki altatásos kisajak műtétre (!) volt már előjegyezve emiatt, ami a járvány miatt csúszott, végül hozzám jöttek, és javaslatomra helyileg használható krémmel megoldotta édesanya a problémát – fájdalommentesen… Hamarosan az ő esetét is bemutatom fotókkal.

Helytelen, hogy fájdalmat okozzunk a gyerekeknek! Szeretném, ha a modern terápiák hazánkban is elterjednének, ezért ebben a cikkben leírtam, mikor indokolt kezelni a kisajak összenövését gyermekkorban, illetve milyen helyi kezelési módszert alkalmazhatnak a szülők. Emellett ajánlom megnézni a Fityma kisokost, ugyanis rengeteg kellemetlen élménytől kímélhetik meg magukat és fiú gyermeküket, ha időben foglalkoznak a témával.

dr. Novak Hunor