Gyógyszerek

Döbbenetes: 2015-ban több mint egymilliárd forintot költöttek az emberek feleslegesen kalciumra

2017-01-25

| Frissítve:

2018-06-08 14:44:13

Dr. Novák Hunor

Honlapomon már írtam arról, hogy a kalcium gyakorlatilag csak kalciumpótlásra jó, kiütésre, allergiára, náthára, (torok)gyulladásra szedni teljesen felesleges, hatástalan, egyszerű pénzkidobás. Ez a magyar tévhit azonban nagyon mélyen gyökerezik.

Kalcium pezsgőtabletta méhcsípésre, darácscsípésre
Kalciumampulla és pezsgőtabletta – felesleges gyógyszerek

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet egyik részlege (dr. Nagyjánosi László, dr. Dudás Dorottya) egy tudományos konferencián foglalkozott a témával, ahol nem csak azt írták le, hogy ez a széleskörű kalciumhasználat minden alapot nélkülöz, de a konkrét kiadásokat is ismertették. Mivel engedélyezték a poszter közzétételét, ezért feltöltöttem, megtekinthető ezen a linken.

Ahogy az az alábbi fotón látszik: 2015-ben az állam a receptre, felesleges okkal (náthára, allergiára) felírt kalciumkészítményeket 266 millió forinttal támogatta, ami iszonyatos pénzkidobás.

Kalcium allergiában náthára köhögés torokgyulladásra

A támogatás mértékéből kiszámolható, hozzávéve a nem receptköteles (és így nem vizsgált) kalciumkészítmények piacát, hogy jóval több mint egymilliárd forintot költöttek 2015-ben a magyar emberek a kalciumra olyan esetekben, amikor annak semmi értelme nem volt. Hiszen ahogy a csapvíz, vérnyomáscsökkentő, úgy a kalcium sincs hatással az allergiára, köhögésre, torokgyulladásra stb.

dr. Novák Hunor 

dr. Novak Hunor