Gyógyszerek

Bevehet-e laktózt tartalmazó gyógyszert egy laktózérzékeny? Sokan rosszul tudják!

2016-12-03

| Frissítve:

2016-12-19 16:57:33

Dr. Novák Hunor

Számos komolynak tűnő oldal foglalkozik a laktózérzékenység témájával, több helyen külön kiemelik, alaposan nézzük meg a gyógyszerek összetevőit, mert sok gyógyszer tartalmaz laktózt segédanyagként. Bevehetjük, beadhatjuk az ilyen gyógyszert, vagy problémát okozhatunk vele?

Ha valamilyen okból a vékonybélben kevesebb laktáz enzim termelődik, a laktóz a vastagbélbe juthat, ahol a baktériumok bontják le. A legjellemzőbb tünetek közé tartozik a köldök körüli és alhasban jelentkező hasfájás, haspuffadás, hasmenés; tizenéves kortól kezdődően pedig hányás jelentkezhet laktóztartalmú étel fogyasztását követően.

A tej és a fagyi tartalmazza messze a legtöbb laktózt: 1 liter tejben kb. 50 gramm laktóz található. A laktózérzékeny emberek jó része napi 1-2 dl tejet (5-10 gramm laktóz) gond nélkül el tud fogyasztani néhány részletben. A sajtok jóval kevesebb laktózt tartalmaznak, de térjünk vissza a gyógyszerekre: az Országos Gyógyszerészeti Intézet oldalán megtalálható a különböző gyógyszerek laktóztartalma táblázatos formában, ami letölthető ide kattintva. Egy tabletta átlagosan kb. 20-100 mg laktózt tartalmaz segédanyagként, tehát nagyon kis mennyiségről beszélünk (utalok a fentiekre: 1 deciliter tejben 5 gramm laktóz található, azaz 1 deciliter tejben kb. 100x több laktóz van, mint egy tablettában!).

Néhány éve egy kutatócsoport egy gondosan megtervezett vizsgálatot végzett: közel nyolcvan laktózérzékeny beteget két csoportra osztottak, egyik részük laktózmentes placébót, másik részük 400 mg laktózt tartalmazó tablettát vett be. Ezt követően egyrészt a szubjektív tünetek megjelenését figyelték, másrészt egy nagyon szenzitív, levegő-kilégzéses módszerrel (hidrogén(H2)-teszt) vizsgálták a bevitt laktóz rendellenes lebomlását. A vizsgálat megállapította: nem volt különbség a két csoport eredményei között, 400 mg laktózt biztonsággal el lehet fogyasztani, ráadásul a gyógyszerek döntő többsége a 400 mg laktóz töredékét tartalmazzák csak kapszulánként.

Útravaló tudnivaló: A gyógyszerekben a laktóz segédanyagként egészen minimális mennyiségben van jelen, bátran beszedhetik a laktóztartalmú pirulákat a laktózérzékeny gyermekek és felnőttek is.

dr. Novák Hunor

 

dr. Novak Hunor