Gyógyszerek

Amiről a homeopaták hallgatnak: életveszélyes mellékhatást okozhatnak a homeopátia segédanyagai!

2016-12-03

| Frissítve:

2018-06-08 14:30:25

Dr. Novák Hunor

„A homeopátia szelíd gyógymód, nem árthat” – ez az állítás megdőlt, a nemzetközi szakirodalomban nem csak a homeopátia hatástalanságát hangsúlyozzák ki, hanem a veszélyeit is bemutatják konkrét példákon keresztül.

A homeopátia Magyarországon is több milliárd forintos forgalmat generál, bár sokan nem tudják, de a homeopátiás készítmények forgalmazásával főként a gyógyszergyártók és a gyógyszertárak gazdagoknak.

Homeopátiás szer köhögésre gyerekeknek

A nívós folyóirat, a European Journal of Pediatrics 2010-es cikkében a szerzők a homeopátiás készítmények veszélyét taglalják. A homeopátiás készítmények legtöbbször xilitolt tartalmaznak (nyírfacukor), amelynek ismert székletlazító hatása, azonban nagyobb mennyiségben súlyvesztést, hasmenést és életveszélyes ioneltéréseket okozhat csecsemőkben, kisebb gyermekekben. A gyermekgyógyász professzorok egy kilenc hetes leány csecsemő esetét mutatták be, aki életveszélyes metabolikus, hiperklorémiás acidózissal és ioneltérésekkel került súlyos állapotban kórházba. Kezdetben nem találták az okot, kiderült azonban, hogy az édesanya alvási panaszokra és hasfájásos problémára homeopátiás szert kezdett adni a gyermeknek, mivel azonban nem hatott (milyen meglepő), növelte a dózist. A homeopátia túladagolható: a homeopátia segédanyagának, a xilitolnak a túladagolása súlyosan felborította a csecsemő sav-bázis és ionháztartását. A gyermekgyógyász professzorok hozzáteszik: kis gyermekeknél a homeopátia életveszélyes lehet, míg felnőttek a xilitol akár napi 100 grammját is tolerálják,  kisebb gyermekek ennek töredékétől is életveszélyes állapotba kerülhetnek. A xilitol, azaz a nyírfacukor édes méreg! Az eset nem ritkaság: néhány hónapja egy ilyen, hazánkban megtörtént esetet mutattak be egy magyarországi gyermekgyógyászati konferencián, amit jómagam is meghallgattam. Akkor egy kisgyermek teáját nagyobb mennyiségű xilittel édesítették, a gyermek a kialakult súlyos sav-bázis és ioneltérések miatt intenzív osztályra került.

Egy másik veszélyről a világ vezető gyermekgyógyászati szaklapja, a Pediatrics 2010-ben közölt megdöbbentő cikket. Kimutatták, hogy a hasfájásra adott egyik homeopátiás készítmény (Gali-col Baby) Izraelben sok gyereknél igen rémisztő rosszullétet okozott, a tünetek között légzéskimaradás, a test elkékülése-elszürkülése, epilepszia-szerű rosszullét, eszméletvesztés, izomelernyedés, tónustalanság szerepel. Az ilyen, ún. apparent life-threatening event (ALTE) rosszullétek kis része halállal végződik az irodalmi adatok szerint. Bár ilyen rosszullétnek több oka is lehet, a statisztikai elemzések egyértelműen kimutatták, hogy ezt a konkrét homeopátiás készítményt használók között sokkal gyakoribb volt ez a rémisztő rosszullét. A Gali-col Babyben a vizsgálatok többféle kiegészítő segédanyagot, szennyezőanyagot találtak, amik gyermekekre veszélyesek. Többek között bélgyulladás, vesekárosítás, szívritmuszavar, epilepszia-szerű görcsök is szerepelnek a palettán, úgy mellesleg… A gázkromatográfiás spektrometriai vizsgálat olyan egyéb szennyezőanyagokat, különböző alkoholokat is kimutatott a homeopátiás szerben, amiket a gyártó fel sem tüntetett. A gyermekgyógyász professzorok felhívják a figyelmet: a homeopátia nem veszélytelen, ráadásul túlagadagolható, szigorúbb gyártási követelmények és vizsgálatok szükségesek, hogy a homeopátia mellékhatásait elkerüljük.

 

Komoly klinikai vizsgálatok igazolják: a homeopátia hatástalan, átverés

A homeopátiáról tudjuk, hogy semmiféle tényleges hatóanyagot, hatásos gyógyszert nem tartalmaznak: a „vivőanyagok” és gyártás során belekerülő szennyezőanyagok azonban veszélyt jelenthetnek a gyerekekre, ahogy azt a fenti példák is mutatják. A víz memóriája, biorezgései, a homeopátia működési elve, eszmerendszere tudományos szempontból nonszensz, értelmezhetetlen zagyvaság: a Venus Stella Errans homeopátiás készítmény a Vénusz bolygó fényéből készült, de létezik olyan „szer” is, aminek készítése során vákuumot (!) hígítottak.  A homeopátia nem gyógyszer, hanem vallás és misztikum, véleményem szerint pedig inkább az emberi naivitás és butaság szobra.

 

Homeopátiás szer gyerekeknek náthára fogzásra
Sokan „beveszik”

 

Mindezek ellenére világszerte mégis több száz, kettős vak, placebokontrollált, randomizált vizsgálat készült, amelyek megfeleltek a tudományos követelményeknek, és próbálták bebizonyítani a homeopátia hatásosságát, hátha… Ezek a vizsgálatok egyértelműen kimutatták: a homeopátia csak placebo, azaz semmi hatása nincs, egyszerű átverés és lehúzás. A világ vezető orvostudományi szaklapja, a közel 6.000 orvos/kutató által szerkesztett fizetős orvosi oldal, az UpToDate.com is kerek-perec leírja a homeopátiáról szóló összefoglaló cikke végén, idézem:  „a homeopátiának nincs helye semmilyen betegség kezelésében vagy megelőzésében”. („The totality of the evidence finds that homeopathic remedies are no more effective than placebos. There is no role of homeopathy for the prevention or treatment of any disease.”)

Világszerte egyre több haláleset történik áttételesen a homeopátia miatt. Legutóbb egy ártatlan, 18 hónapos kisgyermek halt meg az USA-ban, mert szülei azt hitték: a homeopátia hatásos gyógymód, ezért nem használtak antibiotikumot a súlyos bakteriális középfülgyulladásra. A gyermek agytályogban, agyhártyagyulladásban halt meg. 

Take home message, azaz útravaló-tudnivaló: a homeopátia  semmiféle hatóanyagot nem tartalmaz, hatástalan minden betegségben. A homeopátiában található gyártási segédanyagok, szennyezőanyagok viszont akár életveszélyesek is lehetnek a gyermekek számára: azaz a homeopátia semmit nem használ, de árthat!

dr. Novák Hunor

Forrás:

Aviner S et al. Use of a homeopathic preparation for „infantile colic” and an apparent life-threatening event. Pediatrics 2010 February
Wille D et al. Too much of too little: xylitol, an unusual trigger of a chronic metabolic hyperchloremic acidosis. Eur J Pediatr. 2010 Dec
Homeopathy, Overview of complementary and alternative medicine in pediatrics – UpToDate.com
Are the clinical effects of homoeopathy placebo effects? Comparative study of placebo-controlled trials of homoeopathy and allopathy. – Shang A, Huwiler-Müntener K, Nartey L, Jüni P, Dörig S, Sterne JA, Pewsner D, Egger – Lancet
A systematic review of systematic reviews of homeopathy – A systematic review of systematic reviews of homeopathy. Ernst E –  J Clin Pharmacol.
Fotó: Pixabay https://pixabay.com/en/homeopathy-globuli-naturopaths-1409033/, Kislányos fotó: Nagy-Bagoly Ilona © 123RF.com

dr. Novak Hunor