Betegségek

Perioral dermatitis: száj, szem körüli gyulladás egy páciensemnél (kezelés utáni fotókkal)

2021-02-18

| Frissítve:

2022.05.20 10:55:13

Dr. Novák Hunor

A szem vagy száj körüli kiütések, pattanások, pirosság gyerekeknél, pontatlanul ekzemanak vagy ekcémának hívott gyullladásos elváltozás gyermekeknél igen gyakori. Egy páciensem történetét mutatnám be, a szülő beleeegyezésével. És megtudhat mindent az okokról, sikeres kezelésről, ajánlott készítményekről is.

Magánrendelésemen kiemelten foglalkozom gyermekbőrgyógyászati problémákkal is, eljöttek hozzám, akkor már 8 hónapja használtak szteroidos krémet rá napi szinten, így nézett ki a szem körül és száj körül az “ekcéma”, valójában a dermatitis, bőrgyulladás sok hónap óta:

Szem körüli pirosság ekzéma ekcema gyerekeknél

Száj körüli kiütések pattanások pirosság gyermekeknél gyermekkorban

Úgynevezett perioral dermatitisről van szó, amit hívnak periorificial dermatitis-nek is, ugyanis az orrnyílások és szemhéjak körül is jelentkezhet. Számos provokáló tényezőt azonosítottak, ami kialakulásában és a kiütések tartóssá válásában is szerepet játszhat, ezt az orvosi vizsgálat során fel kell térképeznünk. A nemzetközi ajánlásoknak megfelelően haladtam a kezelésében, a szteroidot elhagyva, másik  készítményt alkalmazva. Az eredmény pár héten belül ilyen lett, a pattanások és pirosság a szem és száj körül teljesen eltűnt: 

Perioral dermatitis kezelése száj körüli pirosság milyen krémet

Az édesanya nagyon ügyesen alkalmazta a terápiát, úgyhogy ez a közös munka sikere.

“Komolyan el sem hiszem hogy egy év szenvedés után újra ilyen szép lett a kis arca.” 

– írta az édesanya. Ezekért a mondatokért is megéri orvosnak lenni, és megéri hétvégente is tanulmányoznom a külföldi protokollokat. Fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy alázattal végezzük munkánkat, mert bizony az ember nem lehet csodadoktor és vannak különböző esetek, amikkel én is csak küszködök és nem találok megoldást, vagy olyan is, akiket kórházi felvételre kell küldenem.

Tapasztalatom szerint nagyon sokszor felesleges vizsgálatokat végeznek – kérnek a szülők, gyakran felesleges diétákba kezdenek és mosószereket, öblítőket cserélnek, aminek nincs értelme. Elkészült a Periorális dermatitis kisokos videós előadásom, amely megvásárolható. Ebben a hiánypótló anyagban mindent megtudhat a betegségről, sikeres kezeléséről, készítményekről konkrétan, és rengeteg esetbemutatást is láthat. Ha szeretné meggyógyítani ezt a bőrproblémát, kattintson ide!

dr. Novak Hunor