Betegségek

Pelenkakiütés kezelése nyugat-európai színvonalon – miket ne használjon?

2017-05-03

| Frissítve:

2019-04-28 10:18:03

Dr. Novák Hunor

Hogyan kezeljem a pelenkakiütést, milyen krémet kenjek a piros popsira? Mik a gyakori hibák, nem ajánlott készítmények? Újabb átfogó összefoglalómból választ kap!

Talán már észrevették, hogy szinte minden írásomban nagyon sok az újdonság, sokszor jelentősen „más” a kezelési elv és terápia, mint amit Magyarországon tapasztalnak. Hogy miért? Mert nehezen, lassan terjednek a modern információk, és a „mi-így-szoktuk” szemlélet fala nagyon nehezen törhető át. De miért kéne az internet korában 30 évet várni, hogy változzanak a dolgok? Változtassunk most! Ez a cikkem is a legújabb nemzetközi orvosi ajánlásokat, irányelveket tartalmazza, ehhez több mint 60 oldalnyi tömény tudományt, szakszöveget olvastam át csak a pelenkakiütés témájában, amiből aztán elkészítettem ezt a hiánypótló cikket. Nem vagyok megmondóember: ami a cikkben szerepel, azt nem én találtam ki, nem én mondom, hanem azok a világ vezető gyermekgyógyász társaságainak irányelvei, orvosok számára előírt ajánlások.

A pelenkadermatitis, pelenkakiütés, még hétköznapibb nevén piros popsi nagyon gyakori a pelenkás időszakban. A klasszikus pelenkakiütés a széklet/vizelet irritáló hatása miatt alakul ki, és Candida gombával vagy bakteriálisan is felülfertőződhet, ez a cikk erről szól. A pelenka alatti bőrterület gyulladása előfordulhat más, ritkább okokból kifolyólag (atópiás, allergiás bőrgyulladás, pszoriázis, ótvar, rüh, ritka immunbetegségek), de ezekre most nem térek ki részletesebben.

 pelenkakiutes kezelese krem

Előfordulás, kialakulásának okai

A pelenkakiütés akár már egy hetes korban előfordulhat, de egy éves kor körül a leggyakoribb, és időnként, epizodikusan jelentkezik. A széklet, vizelet a pelenka alatt irritálja a bőrt: a nedvesség, súrlódás, megnövekedett pH, és a székletben található (főként baktériumok által termelt) enzimek mind károsítják helyileg a bőrt, a védelmi pajzsa gyengül, a bőr így áteresztőbbé válik, mikroorganizmusok (baktériumok, gombák) is könnyen okozhatnak bőrfertőzést. Például a székletben teljesen normálisan, mindenkinél jelenlévő, egyébként semmilyen problémát nem okozó Candida albicans nevű gomba a sérült bőrön elszaporodhat, megtelepedhet – ami viszont már nem normális.

A pelenkakiütés tipikusan a bőr konvex felszínén fordul elő, azaz magyarul ott, ahol minél jobban hozzáér a pelenkához (szeméremtest, nagyajkak, com belső felszíne, popsi), és tipikus esetben a bőrhajlatok megkíméltek. Ezt mutatja a kép:

Mitől kiütéses a babám popsija
A profi grafikáért köszönet Sáfár Mónikának

Bőrpír, apró göbcsék elszórva vagy tömören láthatók ilyenkor, súlyosabb esetben a bőr hámfosztottá válhat (krónikusan pedig sarjszövet, szemölcsök, csomók is megjelenhetnek, ez szerencsére extrém ritka). A pelenkakiütésre hajlamosít a hasmenés, az antibiotikum-használat, és a tápszeres táplálás. Igen, anyatejet fogyasztó babáknál sokkal ritkább a pelenkakiütés, vélhetően azért, mert az ilyen babák székletének pH-ja alacsonyabb, mint a tápszereseké.  
 

Mikor és mivel fertőződhet felül a pelenkakiütés, mikor gondoljunk gombára?

1) Leggyakrabban gombás (Candida) felülfertőződéssel találkozhatunk. Erre akkor kell gondolni, ha gyakori pelenkacsere, popsikrém mellett sem javul a kiütés 3 nap alatt, vagy a pelenkakiütés több mint 3 napja fennáll, ekkor már szinte biztosan elszaporodott ott a Candida gomba. Tipikus tünet gombás fertőzéskor, hogy ilyenkor nem csak az a bőrrész gyulladt, amely a pelenkához direkten hozzáér, hanem a bőrhajlatok is: tehát egy húsos gyereknél belül a combon azok a részek, ahol a bőrfelület egymáshoz ér, ezt kék kerettel jelöltem:

Piros popsira milyen krémet használjak?
Érzékenyebb lelkű olvasóim miatt a fotót pokemonizáltam. Fotó: dr. Novák Hunor ©

 

Az alábbi fotón szintén egy tipikus gombás kiütés látszódik. A hajlatok gyulladtak, ott térképszerű-rajzolatot mutató gombás fertőzés, ami körül pedig ún. szatellita-papulák, gombás göbcsék találhatók:

Pelenkakiütés elleni krém
Fotó: dr. Novák Hunor ©

 A Candida okozta bőrgyulladás, bőrpír gyakran az ánusznyílás körül kezdődik és terjed tovább. Ha szájüregben egyidejűleg szájpenész látható (ezt ilyenkor mindig ellenőrizni kell!), mostanában antibiotikumhasználat vagy hasmenés volt, szintén valószínűbb a gombás eredet. (Ha a gombás pelenkakiütés krónikusan fennáll és nem javul, 1-es típusú cukorbetegség vagy egyéb krónikus betegség, immunhiányos állapot állhat a háttérben.)

2) Az egyszerű pelenkakiütés bakterálisan is felülfertőződhet (leggyakrabban Staphylococcus aureus-szal), és kialakulhat az ótvar, más nevén impetigo. Ilyenkor gennyes, zavaros tartalmú hólyagok jelenhetnek meg, rajtuk mézsárga pörk, váladék látható. De előfordulhat nagyobb, akár több centiméteres hólyag is, amely könnyen leválik és alatta csak a hámfosztott terület marad (bullosus impetigo), tehát kör/óvális alakú hámhiányos, vérbő területeket láthatunk.

3) „Popsilyuk-gyulladás”: fontos ezt megemlítenem, mert sokszor tévesen Candida-fertőzésnek vélik ezt, pedig valójában semmi köze a pelenkakiütéshez:

Ánusz, popsilyuk piros gyulladt mitől lehet
Fotó: dr. Novák Hunor ©

 Ezt az ánuszgyulladást Streptococcus okozza, Streptococcus torokgyulladás „szövődménye”, és antibiotikummal kell kezelni – erről hamarosan részletesebben is írok.

4) Ritkán herpeszvírus is okozhat felülfertőződést.

 

Így kezelje a pelenkakiütést – modern készítmények, meglepő ajánlások

Nagyon fontos, hogy a széklet, vizelet ne irritálja sokáig a bőrt: azaz gyakran kell pelenkát cserélni, ez a kezelés egyik alappillére. Ha érezzük, hogy bepisilt vagy bekakilt, ne várjunk! Amennyit csak lehet, legyen pelenka nélkül, szellőzzön a bőre, ha megoldható (napoztatni is lehet így). Langyos vízzel tisztítsuk a bőrét, esetleg alkohol- és tartósítószermentes babatörlőkendőt használhatunk az ajánlások szerint. Viszont ha ez a bőrét irritálja vagy a bőrgyulladás rosszabbá válik, marad „ősanyáink” módszere: csap és víz.

A cikk elején említettem, hogy a pelenkakiütés azért alakul ki, mert a széklet és vizelet irritálja a bőrt, a bőr felázik. Érthető tehát, ha popsivédő krémmel kell bekenni a bőrt (az a jobb, ha minél inkább pasztás jellegű, nem ivódik úgy be), ami mintegy védőréteget képez a bőrön. Nincs egyetértés, evidencia arra vonatkozóan, hogy vékonyan vagy vastagon érdemes-e kenni a popsikrémet a bőrre. Az ajánlás szerint napi egyszer fürdessük sima vízben a gyereket, ilyenkor a habfürdő, szappan kerülendő! 

Egyes vizsgálatok szerint érdemes anyatejjel bekenni a gyulladt bőrfelületet. Bár ez sokaknak meglepő lehet, de vélhetően az anyatej gyulladáscsökkentő és antimikrobiális hatásának tudható be a javulás. Egy vizsgálat szerint az anyatej olyan hatásos volt, mint az enyhe szteroidos krém! Szóval az anyatej alternatív felhasználásának itt úgy tűnik, lehet létjogosultsága.

Enyhe vagy közepes súlyosságú pelenkakiütés esetén gyakori pelenkacsere és popsikrém használata javasolt minden pelenkázásnál. Nincs tudományos bizonyíték, egyértelmű állásfoglalás, hogy az eldobható, mosható, textil stb. pelenka-e a jobb, de valószínűleg a modern pelenkák esetén a jó nedvszívó képesség miatt ritkább a pelenkakiütés kialakulása – de ez egyéni érzékenységtől is függhet.

 

Szteroidos gyulladáscsökkentő krém

Súlyos pelenkakiütés esetén enyhe szteroidos krém használata javasolt. Hatóanyagként CSAK a hidrokortizon javasolt az ajánlások szerint, ez hazánkban Laticort, Locoid neveken érhető el hazánkban, ezt naponta egyszer-kétszer kell kenni 3-7 napig. A pelenkacserénél először ezt a szteroidos krémet kenjük fel, majd erre kenjünk rá normál popsikrémmel!

A szteroidos krém maximum egy hétig használható, vagy hamarabb is abbahagyható, amint a kiütések jelentősen enyhültek vagy megszűntek.


Gombaellenes krém

Candidás felülfertőződés, gombás pelenkakiütés esetén javasolt Clotrimazol (Canesten), ketokonazole (Nizoral), vagy econazole (Pevaryl 10 mg/g) krém használata. Ezt naponta többször, de akár minden pelenkacserénél is használhatjuk! Fontos, hogy a gombaellenes krémet kenjük fel először vékonyan, célszerű akár pár percet várni, majd erre kenjük rá vastagabban a hagyományos popsikrémet.

Nincs egyértelmű álláspont, meddig kell a gombaellenes krémet használni: minimum a teljes gyógyulásig, de az angol ajánlások szerint még utána is 1-2 hétig érdemes kenni a már gyógyult bőrt, hogy megelőzzük a gomba újbóli megjelenését.
 

Bakteriális felülfertőződés esetén

Bakteriális felülfertőződés esetén helyileg antibakteriális mupirocin hatóanyag (gyári nevén: Bactroban krém) vagy fuzidinsav (Fucidin krém) javasolt napi kétszer 5-7 napig, vagy szájon át adott antibiotikum lehet szükséges.

 

Ezeket NE tegye! Gyakori hibák, nem korszerű készítmények listája

Nem szabad semmilyen hintőport használni, vagy olyan készítményt, ami bórsavat, boraxot, neomycint, benzokaint, szalicilátot, kámfort tartalmaz. Ne használja a nagyon népszerű boraxos popsikrémet, mert káros lehet, bőrön át felszívódhat! Nem ajánlott a bőrt elszínező, régi, kikeverős oldatokat használni (pl.: hármas festék, genciánibolya). Fontos kiemelni, hogy a piros ecsetelő (merbromin, mercurochrom) használata szintén nem ajánlott, mivel bizonyítottan mérgező, a benne lévő higany bőrön át felszívódik az emberi szervezetbe, ezt a készítményt számos országban már betiltották.

Az erősebb hatású szteroidos krémeket kerülni kell, hiszen nagyon jól felszívódnak és felboríthatják a csecsemő hormonrendszerét, növekedésbeli elmaradást is okozhatnak (!), emellett még a bőrt is károsítják, elvékonyítják (atrófia alakul ki)! Gyakori hazánkban, hogy erős szteroidos krémet javasolnak, de a nemzetközi ajánlások csak és kizárólag a Laticort, Locoid krémeket (hidrokortizon) hatóanyagot javasolják, semmilyen más nem ajánlott a mellékhatások miatt. Ha mást használt, inkább dobja ki!

Sajnos hazánkban nem csak a bórsavas készítmények elterjedtek, hanem számos „gyári”, receptköteles krém tartalmaz neomycint – érdemes megnézni az összetevőket, hogy ilyet ne adjunk a gyereknek, hiába írta fel az orvos!

Az is gyakori, hogy olyan kevert készítményt kap a gyerek, ami szteroidot és gombaellenes készítményt tartalmaz. Ezek a kombinált szereknek a használata sem javasolt, mert a bennük lévő szteroid általában túl erős  (pl.: mometasone hatóanyag).

Szájon át gombaellenes hatóanyagot az angol irányelvek nem javasolnak, mivel ezeknek súlyos májkárosító hatása lehet.

Szintén gyakori hiba, hogy két krémet összekevernek, például a popsikrémbe egy kis gombaellenes krémet kevernek. Ezek egyáltalán nem biztos, hogy kompatibilisek, a hatóanyag egyrészt elbomolhat, másrészt felhígulva adagolása sokkal bizonytalanabb. Sose kevergessük össze a krémeket, és először mindig a hatóanyagos krémet kenjük a pelenkakiütésre, ezt kövesse a popsikrém használata!

A túl agresszív bőrtisztítás irritációt okozhat, növelheti a gyógyulás időtartamát!  Ha a bőrön hámhiány van, azt ne dörcsölgessük, hanem óvatosan vízzel öblítsük csak le. 

 

Így előzheti meg a pelenkakiütést

Fontos a gyakori pelenkacsere, hogy minél kevesebbet érintkezzen a bőr vizelettel és széklettel. Langyos vízzel, lágy ruhával történi tisztítás elegendő. Ha szappan szükséges, bababarát, illatmentes szappan, „natúr” használata javasolt – de ez sem  annyira szerencsés, mert megváltoztathatja a bőr pH-ját. A pelenkázásnál nem szükséges leszedni a korábban ott maradt, tiszta popsikrémet. Bármennyire gusztustalan és kőkorszakinak tűnik, a víz, anyuci keze és törülköző kombináció megfelelő a popsi tisztítására. Amennyiben babatörlőkendőt használ, az tartósító, detergens és alkoholmentes legyen.

A folyékonyabb krém helyett jobb a paszta-kenőcs használata. Ügyeljen arra, hogy ne legyen túl szoros gyermekén a pelenka! Pelenkakiütéssel nem szükséges orvoshoz menni, ha azonban néhány nap után nem múlik, vagy a gyermeke lázas, orvos felkeresése javasolt. 

Take home message, azaz útravaló tudnivaló: 

– Legyen minél többet pelenka nélkül a gyerek, cseréljünk gyakran pelenkát!
– Ha a kiütés több mint 3 napja fennáll, vagy a hajlatok is gyulladtak, gondoljunk gombás fertőzésre, használjunk gomba elleni krémet!
– Ne használjunk Laticort, Locoid készítményeken kívül más szteroidos krémet!
– A krémeket ne keverjük össze és ne használjunk bőrt elszínező festékeket (piros ecsetelő)! 

dr. Novák Hunor

Forrás: 
Diaper dermatitis – Uptodate.com 
Nappy rash – NICE – The National Institute for Health and Care Excellence, Clinical Knowledge Summaries
Nappy rash Clinical Practice Guidelines – The Royal Children’s Hospital Melbourne
Guideline for the Management of Nappy Rash – Notthingan Children’s Hospital 
Diaper Rash – Mayo Clinic

Fotó: tiagozr © 123RF.com

dr. Novak Hunor