Betegségek

Lányos probléma: így szűnt meg a kisajkak összenövése a kezelés során (fotósorozat)

2021-08-20

| Frissítve:

2024.06.03 07:43:15

Dr. Novák Hunor

Míg fiúknál a fitymaszűkület – letapadás gyakori állapot / probléma, addig kislányoknál a kisajkak összenövése fordul elő, bár okai egészen mások. Ebben a cikkben bemutatom, drasztikus módszer helyett hogyan lehet kezelni. Ez a cikk orvos kollégáknak is szól, bízom benne, hogy a modern, fájdalommentes kezelési megoldások terjedését segíteni tudom ezáltal.

Sajnos ahogy a fityma, úgy a kisajkak problémájánál is azt látom: hazánkban rengeteg felesleges műtét, „erőszakos” eszközös szétválasztás történik, ami szakmailag nem indokolt. Mindez nem csoda, hiszen sajnos ez az elterjedt gyakorlat: én is úgy láttam, azt tanultam, azt hittem, hogy az a jó. De nem féltem kétkedni, utána olvasni és változtatni, és ezt az utat javaslom mindenkinek. A Fityma kisokosban mindent megtalál a fiús problémákról, tisztításról, fityma tornáztatásáról és arról, hogyan kerülheti el a műtétet. De térjünk vissza a lányokra!

Ha nincs nyílás –  összetapadt / összenőtt kisajkak

Ebben a cikkben közzétettem fotókat, milyen egy normális kislány nemi szerv és milyen ami kóros, ezek alapján lehet azonosítani a problémát. Sok szülő megdöbben, amikor észreveszem a rendelésen, hogy teljesen összenőttek a kisajkak, mert ők nem figyelték, és nem tudták, hogy ez nem normális…

A kisajkak összenövése, összetapadása (más néven: labial adhesion; synechiae; synechia vulvae) nem ritka, leggyakrabban csecsemőknél és néhány éves korban jelentkezik. Oka legtöbbször hormonális (ebben az életkorban az alacsony ösztrogén szint kedvez az összenövésnek), de szerepet játhat a nem megfelelő higiénia, sérülés, krónikus gyulladás – fertőzés is. Az összenövés legtöbbször tünetmentes, nem is gondolnak rá a szülők! Pedig akár szinte teljesen is összenőhetnek a kisajkak úgy, hogy csak egy tűszúrásnyi résen ürül a pisi, mégsem okoz tünetet! Ezért fontos tehát megnézni a kislány nemi szervét. Ha tünetet okoz, lehet kellemetlen feszítő érzés, fájdalom pisiléskor, hüvelyi folyás; illetve visszatérő húgyúti vagy hüvelyi fertőzések esetén is gondolni kell erre.

Először is, ha felmerül a kisajak összenövésének gyanúja, mindenképpen konzultáljanak orvossal: diagnosztizálni kell az állapotot, az esetleges hajlamosító tényezőket, rizikófaktorokat is fel kell ismerni, illetve minden kezelésnek lehet mellékhatása, ezért fontos, hogy orvos irányítsa a dolgokat.

Orvosi vizsgálat után: ezek a kezelési lehetőségek

Ha tünetet nem okoz, és csak a kisajkak csak egy kis részét érinti az összenövés (például kevesebb mint a fele nőtt csak össze), és a pisilés folyamatát – sugarát nem zavarja, nincs vele teendő. Ugyanis serdüléskor az emelkedő ösztrogén szint miatt magától megoldódik a folyamat!

Ha azonban bármilyen fentebb említett panaszt okoz, vagy nagyfokú az összenövés, javasolt kezelni. A termékek konkrét nevét és adagolását emailben kapja meg azonnal, ha kitölti az alábbi űrlapot:


A kisajkak orvos által végzett fizikai szétválasztása, széthúzása (helyi érzéstelenítésben, altatásban, kézzel vagy szondával / fülpiszkáló pálcikával / szikével)  nagyon-nagyon ritkán indokolt! Ez jelentős traumát jelent a gyermek számára, akkor javasolt, ha a fenti kezelések kudarcot vallottak, vagy rendszeres visszatérő fertőzések vannak, súlyos vizelési probléma áll fent. Sajnos hazánkban a fizikai szétválasztás a legelterjedtebb módszer, sok helyen ezt tanítják a fiatal orvosoknak is, mert “mi-így-szoktuk”.  Pedig legtöbbször lehet másképp.

Sok pácienst kezeltem már ilyen problémákkal is, volt több olyan is, akik már gyermeksebészt is megjárták, és elő voltak jegyezve az altatásos műtétre. Eljöttek rendelésemre, és altatásos műtét helyett ösztrogénes krémmel megoldottuk. Lehet másképp, kövessük a modern orvosi irányelveket és merjünk változtatni a szokásokon!

Az alábbi fotók a szülő engedélyével kerülnek bemutatásra, kattintásra a homályosítás eltűnik.

Ez a másfél éves kislány már elő volt jegyezve altatásos műtétre. A COVID-nak köszönheti, hogy megúszta a beavatkozást, ugyanis a járványhelyzet miatt a műtétet halasztották. Édesanya eljött hozzám, így nézett ki a kezelés előtt:

kisajak összetapadás összenövés kezelése krémmel

Így pedig 1, 2, illetve 3 héttel később, Ovestin kezelés mellett:

kisajak szétválasztás letapadás oldása orvos gyermekorvos gyermeksebész

Egy másik páciensem kezelés előtt, és utána pár héttel:

kisajak szétválasztása helyi érzéstelenítésben nőgyógyász

Egy másik esetet is megmutatok. Volt egy öt éves kislány  páciensem, így nézett ki induláskor, jól látható, hogy alig maradt kis nyílás a hüvelyhez, alatta középvonalban pedig összenőttek a kisajkak:

synechia vulvae vulva kisajak összetapadás összenövés hüvely összenövés

A kislány esetében is Ovestin kezelést indítottam. Egy hét múlva már látszódott, hogy kezd szétválni:

kisajak összetapadás gyermek nőgyógyász gyermeknőgyógyász

2 hét múlva:

punci összenövés nuni összetapadás nincs lyuk

3 hét múlva:

Ovestin krém hüvely összenövésre hányszor

4 illetve 6 hét múlva:
kisajak osszenoves4

kisajak osszenoves5

Így is lehet: szokások helyett a nemzetközi ajánlásokat követve, mindenféle sebészeti beavatkozás, sírás nélkül. Ne féljünk változtatni!

Ha pedig 0-18 éves fiú gyermeke van, mindenképpen ajánlom a Fütyi kisokos megtekintését, rengeteg szülő ugyanis nem tudja, hogy gyermekének fütyijével probléma van, vagy hogy mikortól és hogyan kell tornáztatni.

Forrás: Uptodate.com – Overview of vulvovaginal complaints in the prepubertal child

dr. Novak Hunor