Betegségek

Kullancs bevizsgálás: melyik a legjobb teszt, mikor és hol érdemes megnézni?

2018-06-09

| Frissítve:

2019-06-15 10:59:57

Dr. Novák Hunor

Sok kullancs terjeszthet Lyme-kórt– de ha kivettük a kullancsot, mit érdemes vele tenni? Mikor jó a kullancs bevizsgálás?

Sok szülő izgul a kullancs miatt, a patikákban többféle teszt van, ami a kullancsot magát vizsgálja, hogy hordozza-e a Lyme-kórt okozó Borrelia burgdorferi nevű kórokozót. Számos nagy magánorvosi centrum, gyermekgyógyászati központ kínálja és javasolja a szülőknek a kullancs bevizsgálását.

Kullancs bevizsgálása kullancs teszt lyme kór kullancs beküldése

Pénzért. Az aggódó szülők mindig jól kiaknázható piacnak számítanak…

A különböző oldalakon az olvasható:

„Életmentő lehet a kullancs bevizsgálása”
„sürgősen javasolt eljuttatni a kullancsot”
„így időben kiderülhet és megelőzhető a Lyme-kór fertőzés ezáltal” 

 

A valóság: teljesen felesleges, szakmaiatlan, átverés

Az egyik oldalon azért apró betűvel ott van: „a vizsgálat eredménye nem diagnosztikus értékű, azaz egy negatív eredmény sem zárja ki a fertőzés lehetőségét, de egy pozitív eredmény sem jelenti biztosan, hogy megfertőződtünk.”

A probléma ugyanis az, hogy minden tesztnek van „érzékenysége”, pontossága: könnyen lehet, hogy azt mutatja, hogy a kullancsban nem volt a Lyme-kórt tartalmazó kórokozó, pedig igen, csak a teszt hibázott. De nem is ez a lényeges, ugyanis a vizsgálatok szerint a kullancsok nagy része fertőzött. Ez régiótól függ, a kullancsok akár 50%-a vagy még nagyobb része hordozza a Lyme-kórt okozó kórokozót, UGYANAKKOR ha a fertőzött kullancs megcsíp valakit, csak az esetek néhány százalékában (!) alakul ki Lyme-kór.

Magyarán hiába visszük el a kullancsot bevizsgáltatni, mert annak a legnagyobb az esélye, hogy pozitív lesz az eredmény, azaz fertőzött a kullancs, viszont nagyon kicsi az esélye, hogy megfertőzte gyermekünket.

A pozitív kullancs bevizsgálásának eredménye felesleges antibiotikumhasználat, további felesleges vérvételek a gyerekektől, amik szintén sokszor álpozitív eredményeket adnak, így egy egyébként makkegészséges gyerek fantombetegségét kezelgetik akár hónapokon át.

Sajnos szomorú, hogy neves magánorvosi centrumok is nevüket adják egy ilyen teljesen szakmaiatlan vizsgálathoz a profit miatt. A világ vezető orvostudományi szaklapja, az Uptodate.com kifejezetten nem ajánlja a kullancsok bevizsgálását Lyme-kór irányában.

Forrás:

Epidemiology of Lyme disease, Diagnosis of Lyme disease – Uptodate.com 2018
Prospective study on the incidence of infection by Borrelia burgdorferi sensu lato after a tick bite in a highly endemic area of Switzerland – Ticks and Tick-borne Diseases Volume 2, Issue 3, September 2011, Pages 129-136
Prevalence of Borrelia burgdorferi inIxodes ricinus Ticks in Urban Recreational Areas of Helsinki – J. Clin. Microbiol. May 1999 vol. 37 no. 5 1361-1365
Kép: Natalya Aksenova © 123RF.com

dr. Novak Hunor