Betegségek

Hólyagos bőrgyulladás: így kell kezelni (fotósorozat a gyógyulásról)

2020-08-26

| Frissítve:

2020-09-09 18:28:17

Dr. Novák Hunor

A hólyagos bőrgyulladás gyermekkorban nem ritka: már babáknál, csecsemőknél is előfordulhat, és sokszor tévesen kezelik.

Ha hólyagokat észlel a bőrön, orvosi vizsgálat szükséges, mert sok ok lehet a háttérben: például autoimmun hólyagos betegségek is, de növények és gyógyszerek is okozhatnak ilyet. Sokszor pedig egyszerű bakteriális fertőzés áll a háttérben: az ótvar. Az ótvarnak egyik klasszikus típusa (gyakran az arcon jelentkezik), hogy egy elvakart seben ún. mézsárga pörk, felrakódás látható. Az ótvar másik formája a hólyagos forma: ez az ún. bullosus impetigo. A Staphylococcus aureus nevű baktérium okozza, ami exfoliatív toxint termel, ezért alakul ki a hólyag. A hólyag fokozatosan telődik, és könnyen leesik, helyén csak hámfosztott terület marad – ha csak ilyet látunk, akkor is erre kell gondolni!

Egy kedves páciensem megörökítette a lefolyását a betegségnek:

Hólyagos bőrgyulladás hólyagok gyerekeknél kezelése

Közelebbről: baloldalon a hólyag, jobboldalon a hólyag már leesett, hámhiányos terület látszik csak a bőrön:

Bullosus impetigo kezelése gyermekeknél

Ha hagyjuk, fokozatosan telődik a hólyag:

Hámhiány folt babáknál csecsemőknél

Aztán előbb-utóbb leválik:

Ótvar bullosus impetigo gyermekkorban

 

A kezelése egyszerű: antibiotikumos krém szükséges, a legjobb a Bactroban (mupirocin hatóanyag) napi 3x legalább 5 napig az érintett területekre kenve. Kiterjedt, nem gyógyuló esetekben szájon át antibiotikum adása is szükséges. Kis páciensem így gyógyult meg:

Hólyagok a bőrön milyen krémet használjak

 

Fontos tehát, hogy ha hámhiányos foltokat látunk, gondoljunk bullosus impetigora, ez akár a pelenkaterület alatt is előfordulhat.

dr. Novak Hunor