Betegségek

Hányás csecsemőknél, gyermekkorban – mikor vigyem orvoshoz?

2018-06-07

| Frissítve:

2018-06-07 20:40:02

Dr. Novák Hunor

A hányinger, hányás gyakran előfordul gyerekek esetében. Mit tegyek, mikor kell orvoshoz fordulnom? – sokakban felmerül a kérdés, ezért most próbálok segíteni.

A legnagyobb figyelmesség és szakszerű szülői ápolás ellenére előfordul a „kudarc”, azaz hogy orvoshoz kell fordulni. A kiszáradás, folyadékhiány jelei: száraz vagy fehéres nyelv, besüppedt kutacs, kevés vizeletes pelenka, aláárkolt-karikás szemek, alacsonyabb vérnyomás, aluszékonyság, hideg kézfej/lábfej/alkar, könnyek nélküli sírás. 

Hányás csecsemőknél és gyermekkorban mikor vigyem orvoshoz, vizsgálatra

Orvosi vizsgálat javasolt:

– ha gyermeke állapota rosszabbodik, nem tudja itatni

– ha a csecsemő semmit nem iszik órák óta

– ha súlyos folyadékhiánya van: száraz a nyelve, szája, 5 órája nincs pisis pelenka, vagy egy nagyobb gyermek 7 órája nem pisilt

– ha újszülöttje, néhány hetes babája hány

– ha epés vagy véres a hányás 

– ha gyermeke több mint 24 órája hány

– ha három napnál tovább lázas

– ha viselkedése megváltozik, nagyon aluszékony, elfekvő

– ha véres széklete jelentkezik

– ha nagyon erős hasfájása van, ami időnként villámcsapásszerűen kezdődik, elsápadással jár, majd hirtelen meg is szűnik, aztán ismét kezdődik (ez invaginatiora, bélösszecsúszásra utalhat)

– ha a combokon, lábszáron kiütés, apró pontszerű vagy foltos bevérzés jelentkezik, ez az agyhártyagyulladás egyik tünete. Ezt érdemes gyakran, akár néhány óránként megnézni, ha ilyet látunk, azonnal forduljunk orvoshoz, konzultáljunk vele, akár hívjunk mentőt!

Azt, hogy milyen hatásos hányáscsillapító gyógyszer létezik, illetve hogyan és mivel érdemes itatni pontosan a gyermeket, a VIP-csoportban találhatják meg az előfizetőim. Fontosnak tartom azonban, hogy a prémium, fizetős cikkek mellett minél több információt ingyenesen elérhessenek Önök a honlapon, ezért tettem közzé ezt a cikkrészletet honlapomon.

dr. Novák Hunor

Forrás:
Patient education: Nausea and vomiting in infants and children (Beyond the Basics) – Uptodate.com 2017
Diarrhoea and vomiting -NICE guideline,  The National Institute for Health and Care Excellence 2017
Kép: georgerudy  © 123RF.com

dr. Novak Hunor