Hirdetés

Hallójárat gyulladás kezelése és megelőzése a legújabb nemzetközi ajánlások alapján

event2017-01-15 | Frissítve: 2018-06-08
persondr. Novák Hunor

Milyen fülcseppet használjunk, milyen a betegség gyógyulási ideje? Nagyon sok az elavult gyógyszer, helytelen gyógymód a hallójáratgyulladás (köznapi nevén fülkagyló gyulladás, latinul otitis externa) kapcsán is.

Ezen összefoglalóm főként a legnaprakészebb, közel 6.000 orvos/kutató által szerkesztett fizetős orvosi oldal, az UpToDate.com irányelveire és az angolszász National Institute for Health and Care Excellence 2015-ben frissített evidence-based, 50 A4-es oldal hosszúságú, ezen betegséggel kapcsolatos ajánlására épül.

A gyermekkori fülfájás három leggyakoribb oka:

  • Gennyes középfülgyulladás
  • Savós középfülgyulladás 
  • Hallójárat-gyulladás

De fülfájást okozhat sok más mellett a garatmandula-gyulladás (tonsillitis), a szájnyálkahártya aftás gyulladása, az ínygyulladás vagy egy nagyobb fülzsírrög is. 

 Hallójárat gyulladás kezelése fülcsepp tünetek

A hallójárat-gyulladás (otitis externa)

A hallójárat-gyulladás nyáron gyakoribb (uszoda, vízben fürdőzés miatt), legtöbbször bakteriális eredetű (Pseudomonas aeruginosa vagy Staphylococcus aureus), de okozhatja gomba is, az egyéb ritkább dolgokról nem is beszélve. A fülzsír védő hatást fejt ki, hiszen savas, hidrofób közeget biztosít – fülpiszkáló használata nem javasolt, hiszen mikrosérüléseket hozhatunk létre, ezáltal hallójárat-gyulladás nagyobb eséllyel alakulhat ki.  A hallójárat-gyulladás legfőbb tünete a súlyos, aránytalanul nagy fájdalom; de jelentkezhet fülfolyás; hallásromlás; viszketés is - ez utóbbi gombás fertőzés esetén típusos. A fül kisporca nyomásérzékeny, a fül hátrahúzásakor pedig fájdalom jelentkezhet – ez nagyon fontos jel!

A panaszokkal (főleg, ha súlyosak) érdemes fül-orr-gégészhez fordulni, ahol sok esetben 3%-os hidrogénperoxiddal fültisztítást végeznek indításként váladékozás, sejttörmelék esetén. Rutinszerű fülváladék-tenyésztés nem szükséges.  

Enyhe esetben (enyhe diszkomfort, viszketés; fülfolyás nélkül) a legfontosabb a hallójárat savasítása – mivel a kórokozók a lúgos pH-t szeretik, törekedni kell pH csökkentésére, ahol szaporodásuk csökken (2%-os ecetsav használata). Közepes-súlyos gyulladás esetén a savasítás mellett gyulladáscsökkentő szteroidos fülcsepp (leggyakrabban hidrokortizon/dexametazon/prednizolon) és lokális antibiotikum is szükséges (szájon át, szisztémásan extrém ritkán kell adni). Otthon a helyi kezelést 1 hétig kell alkalmazni. 

Neomycin, tobramycin, gentamicin antibiotikumok helyi használata nem túl szerencsés, egyrészt mert halláskárosító mellékhatás jelentkezhet lyukas dobhártya esetén, másrészt kontakt bőrgyulladást okozhatnak (a kloramfenikolos fülcsepp szintén ez utóbbi miatt nem ajánlott). Hazánkban ezek ellenére jobb híján legtöbbször a tobramycin antibiotikumot és szteroidot is tartalmazó Tobradex szemcseppet használják a hallójárat-gyulladás kezelésére, mivel kevés más készítmény áll rendelkezésre. Ha az orvos a tobramycin veszélyeit el szeretné kerülni, szükség van a leleményességére: míg lokálisan használhat fluorokinolon-típusú antibiotikumot (például fülben használható a Ciloxan (ciprofloxacin) cseppeket), szteroidos fülcseppként szemészeti készítményt vagy gyógyszertárban kikevert (magisztrális) szert használhat.  

A hazánkban fül-orr-gégészek jelentős gyulladás, hallójárat-szűkület esetén sokszor Burow-csíkot helyeznek a fülbe, amit különböző gyógyszerekkel átitatnak és naponta cserélnek: bár a gyógyulási hajlam jó, ennek a módszernek hátránya, hogy legtöbbször naponta kell kontrollra menni a szakrendelésre. Orvosi vérmérséklet és az adott szituáció kérdése, hogy ki az, aki Burow-csíkot javasol, és ki ajánlja az otthoni fülcseppes terápiát: a Burow-csík sokszor fájdalmas, feszítő érzés; az esetek többségében elegendő és jó terápia ehelyett a cseppenthető szerek használata.

 

Az emberek 60%-a rosszul cseppenti magának a fülcseppet

A fülcseppek helyes alkalmazása nagyon fontos: először is a fülcseppet melegítsük fel szobahőmérsékletűre (néhány percig legyen kezünkben vagy zsebünkben), ha ugyanis hűtőben tároljuk és hidegen a fülbe cseppentjük, kellemetlen viszketést,  és reflexesen erőteljes szédülést okozhatunk. Ha a hallójáratban váladék, törmelék van, óvatosan töröljük ki az ujjunkra csavart vékony textíliával (fültisztítót ekkor se használjunk) cseppentés előtt! Lehetőleg nagyobb gyereknek se engedjük, hogy magának cseppentsen, segítsünk mi neki! A vizsgálatok szerint az első napokban ugyanis az emberek 60%-a rosszul cseppenti magának a fülcseppet, a gyógyszer nem megfelelő bejutása pedig elhúzódó gyógyuláshoz, szövődményhez vezethet. A fejet oldalra, vállra hajtva vagy ágyban oldalt fekve többször kell cseppenteni a hallójáratba, ezt követően legalább 5 percig kell oldalt feküdni, vagy ha az nem kivitelezhető, (olajozott) vattával be kell tömni a hallójáratot 20 percre.  

A hallójárat-gyulladás tünetei típusos esetben 2 nap alatt javulnak, 6 nap alatt pedig megszűnnek, fájdalomcsillapításra az ibuprofen (gyári nevén Nurofen, Advil ultra, Algoflex, Dolgit, Ibumax, Rapidophen, stb.) a legideálisabb. A víztől a fület óvni kell: zuhanyzásnál paraffin/olívaolajjal átitatott vattát dugjunk a hallójáratba! Ha a gyerek szeret úszni, de gyakran van hallójárat gyulladása, úszás előtt/után speciális fülcsepp, paraffin/olívaolaj cseppentése ajánlott. Úszás után váltott lábon ugrálva „füléből” rázza ki a vizet, jó távolról hajszárítóval fújjon a hallójárat felé, hogy megszárítsa azt!

dr. Novák Hunor

Forrás:  

Otitis externa – NICE guideline 2015
External otitis: Pathogenesis, clinical features, and diagnosis, Treatment - UpToDate.com
Fotó: Wavebreak Media Ltd© 123RF.com