Betegségek

Fültisztítás helyesen babáknál, gyerekeknél – így javasolják a fejlett országokban!

2017-02-01

| Frissítve:

2018-06-08 14:35:22

Dr. Novák Hunor

Sok a tévhit, átverés, ráadásul könnyen kárt is okozhatunk a gyermeknek a fültisztítás során. Fültisztító, fülgyertya, fülzsíroldó spray – ebből a cikkből kiderül, mit javasolnak a világ vezető szaktekintélyei, szakmai szervezetei.

Tudta, hogy a gyógyszertárban kapható fülzsíroldók nagyon drágák, és van sokkal olcsóbb, szintén hatásos megoldás is?

Fültisztítás babáknak babaolaj fülspray fülgyertya

A témában az interneten keresgélve egészen különös dolgokra bukkanhatunk: „Egy 1997-es Fókusz-riport mutatta be George Lordot, az angol úriembert, aki furcsa dolgot gyűjt, amitől felfordul az emberek gyomra. Heti háromszor ugyanis összegyűjti egy hajcsattal a fülzsírját. Szerinte ugyanis a fülzsír hasonlóan jól használható bútorok, autók vagy szobrok fényesítésére, mint a méhviasz, ráadásul jóval könnyebben és ingyen szerezhető be. Rákerestünk a neten, azóta nem hallatott magáról” – írja a vs.hu. De az „alternatív felhasználáson” ugorjunk is át és térjünk a fontosabb dolgokra! 

Ezen összefoglalóm főként a legnaprakészebb, közel 6.000 orvos/kutató által szerkesztett fizetős orvosi oldal, az UpToDate.com irányelveire és az angolszász National Institute for Health and Care Excellence evidence-based, tudományos tényeken alapuló ajánlásaira épül.

 

Fülzsír – mit tehetünk ellene? 

A fülzsírt a hallójárat külső 1/3-a, a porcos hallójárat bőre termeli, a hám belülről kifelé vándorol, így a fülzsír kifelé sodródik. A fülzsír hasznos a szervezetnek: véd a fertőzéstől és segít a fület tisztán tartani. A fülzsír azonban fel is halmozódhat, ennek tünetei: hallásromlás, fülfájás, viszketés, reflexes köhögés, telítettség érzése (füldugulás), fülcsengés/fülzúgás, fejfájás, szédülés. Ha a fülzsír panaszt okoz (vagy csecsemőknél, kisdedeknél jelentős méretű), el kell távolítani. 

Három, egyformán hatásos módszer létezik a fülzsír eltávolítására:

  • Orvos általi kézi eltávolítás (szívó vagy curette-kanál)
  • Orvos általi fülmosás (12 éves kor felett javasolt)
  • Fülzsíroldó készítmények – ezt szülők is használhatják!

Ha a fülzsír feketés, beszáradt, jó eséllyel hiába megyünk fül-orr-gégészhez, nem tudja kiszedni, puhítani kell – de csak akkor lehet a fülbe bármit cseppenteni, ha a dobhártya ép, nem lukas. Fiziológiás sóoldatot, paraffinolajat vagy olívaolajat is használhatunk (utóbbi kettő vélhetően hatásosabb): napi 2x néhány csepp olaj cseppentése javasolt mindkét fülbe (a gyerek feküdjön oldalt és maradjon lehetőleg úgy néhány percig), majd a fület vattával be kell dugni – végül a folyamatot másik oldalt is meg kell ismételni.  A gyógyszertárban számos vény nélkül kapható fülzsíroldó létezik, többségük olaj alapú és elég drága  – jobban járunk, ha egyszerűen paraffin- vagy olívaolajat és egy cseppentőt veszünk, használunk. Ha ez nem volna elég hatásos, érdemes karbamid-peroxid tartalmú fülcsepp/fülspré kipróbálása (gyógyszertárban, recept nélkül kapható). Ezek enyhén maró hatásúak, kb. 4 napig használhatók – de nem használhatók, ha a dobhártya sérülése lehetséges vagy hallójárat-gyulladás áll fenn. 

Ha a gyerek hajlamos a fülzsírrög képződésre, ilyen módon gyakran dugul el a füle, heti 1x vagy akár többször lefekvés előtt cseppentsünk paraffin/olívaolajat a fülébe, tömjük be vattával, reggel pedig szedjük ki, és vékony textíliával kívülről töröljük meg a fület.

 

Fültisztító pálcikát és fülgyertyát NE használjunk, károsak

Nem javasolt a fültisztító pálcika használata: kárt okozhatunk vele, hiszen a normálisan kifelé vándorló fülzsírt benyomhatjuk a dobhártyához, magunk tömöríthetjük fülzsír-röggé (nehéz lesz kiszedni). Fültisztító pálcikával ráadásul a védő hatású fülzsírt túlzottan eltávolíthatjuk, mikrosérülések keletkezhetnek – ez hallójárat-gyulladáshoz, fertőzéshez vezethet! Egy vékony textíliával az ujjunkon töröljünk be a hallójárat külső nyílásán (esetleg a textil sarkával), ennél drasztikusabb tisztítás nem szükséges.

Fülgyertya használata és hatása

Az egyre elterjedtebb „alternatív” kamugyógymód, a fülgyertyázás során állítólag szívóerő keletkezik, a hallójárat kitisztul, fülzsír kioldódik. EZ NEM IGAZ! Számos komoly klinikai vizsgálat igazolta az egyértelmű hatástalanságot. A fülgyertya komoly veszélyeket rejt magában: égési sérülést okozhat, károsíthatja a hallójáratot, de leírtak olyan esetet is, amikor kilyukadt a dobhártya a fülgyertyázás során. Ne veszélyeztesse gyermekét, ne üljön fel a sarlatán természetgyógyászoknak! A US Food and Drug Administration és számos egyéb szakmai szervezet egyértelműen nem ajánlja a fülgyertyát, mint ahogy a világ vezető tudományos orvosi szaklapja, az UpToDate.com sem!

dr. Novák Hunor

Forrás: 

Earwax – National Institute for Health and Care Excellence evidence-based guideline
Cerumen – UpToDate.com, Elizabeth A Dinces, MD
Fotó: oneblink © 123RF.com, Wavebreak Media Ltd © 123RF.com

dr. Novak Hunor