Betegségek

Fogzás: mikor jönnek ki a tejfogak és mikor kell kiessenek az utolsók?

2019-03-19

| Frissítve:

2019-05-11 10:41:54

Dr. Novák Hunor

A tejfogak és maradó fogak kapcsán is vannak olyan helyzetek, amikor javasolt fogorvoshoz fordulni, ez a cikk a fogak korai – késői megjelenésével, fogzás folyamatával foglalkozik. 

Ezt a cikket kivételesen nem én írtam, hanem fogorvos olvasóm, dr. Ónodi Izabella, akinek ezúton is köszönöm, hogy segíti a szülők tájékoztatását, és munkámat. Ónodi Izabella doktornő Kiskunfélegyházán dolgozik, rendelőjében felnőtt és gyermek páciensek preventív, konzervatív és kisebb szájsebészeti kezelése történik.

Tejfogak mikor kell kijöjjenek, kiessenek? Tejfogak elvesztése
dr. Ónodi Izabella munka közben

 

Ónodi doktornő oldalát itt követhetik:

A cikk a modern nemzetközi ajánlásokon alapszik. 

Szülőként óriási felelősséget vállalunk fel, amikor azt tűzzük ki célul, hogy tudatosan megőrizzük gyermekeink fogainak épségét, időben elvisszük az első fogászati ellenőrzésre, kiválasztjuk számára a megfelelő szakembert és fogászati rendelőt, mely „dental home” szerepet betöltve egyénre szabott prevenciós programokkal segít bennünket küldetésünk megvalósításában.

A világ vezető orvosi szaklapjai egyértelműen kijelentik, hogy akkor gondoskodunk megfelelően szülőként gyermekünk egészségéről, ha kompromisszumok nélkül fenntartjuk a megfelelő szájhigiéniát is! Nem fognak a cikksorozatban találni egyetlen csodaszert sem, mely a kialakult és megfelelő időben nem kezelt szuvasodást „eltünteti”. Ellenben naprakész, színvonalas orvosi szaklapok irányelveit adom az Önök kezébe. 

Nem minden esetben lesz könnyű dolguk a tudatos szülőknek, hiszen egy genetikailag meghatározott, gének ezrei által irányított folyamatért, csemetéjük fogfejlődéséért szeretnének a lehető legtöbbet megtenni. Egy relatív hosszú időszakról beszélünk, mely a méhen belüli élet 6. hetétől kezdődik és a késő kamaszkorig tart! Egy cikksorozatban igyekeznék minden fontosabb gyermekfogászati állapotot bemutatni.

 

A fogak megjelenési sorrendje is egyénenként változhat, de…

Fogelőtörésnek nevezzünk azt a folyamat, amely során a fog a csontban lévő fejlődési helyéről előtör és megjelenik a szájüregben! Ez a folyamat érinti mind a fogakat, mind pedig a körülötte lévő szöveteket, melyen az előtörés folyamán áthalad a fog!

Maradandó fogak megjelenése időben mikor kell
dr. Ónodi Izabella kis páciensével

Kétoldali szimmetria jellemzi, azaz a jobb és baloldali azonos típusú fogak ugyanabban az időben törnek elő. Az alsó állcsont két középső metszőfogai (jobb és bal oldali) az első előtörő fogak, általában a 6-10 hónapos kor közt. Őket követik a felső állcsont középső metszői. Ezt követik az oldalsó metszők, az első őrlőfogak, a szemfogak és a második őrlőfogak előtörései. Általában a tejfogak előtörése 30 hónapos korra befejeződik.

Időbeni és sorrendbeli eltérések megfigyelhetőek mind a tej- mind a maradó fogak előtörésénél. A fogelőtörés idejét az egyén faji hovatartozása és neme egyaránt befolyásolhatja: lányoknál a fogfejlődés hamarabb befejeződik, mint a fiúknál. 

Fogzáskor a gyermekek nyűgösek, tárgyakat harapdálnak és nagyobb mennyiségű nyáltermelés figyelhető meg. A szülők gyakran állítják, hogy fogzáskor gyermekük lázas, hasmenése van és más általános állapotot érintő tünetekről számolnak be, és ezt sokszor tévesen a fogzáshoz kötik.  Egy meta-analízis során kimutatták hogy a leggyakoribb tünetek a  következőek: a fogíny irritáltság 87%, szülők által jelzett ingerlékenység: 68%, fokozott nyáladzás 56%.  Lázat a fogzás nem okoz.

 

A tejfog túl korán és túl későn is kieshet – ilyenkor fogorvosi vizsgálat szükséges!

Hozzávetőlegesen 6 éves korban kezdődik a tejfogak elvesztése, a maradó fogak előtörési folyamatának részeként. A maradó fogak előtörési folyamatukkal stimulálják a tejfogak gyökerének felszívódását. Amikor a maradó fogak az íny felszínéig érnek, akkorra már a tejfogak gyökere fel van szívódva. 

A tejfogaknál két fő probléma lehet:

Korai tejfogelvesztés: ha  4 éves kor előtt kiesik egy tejfog, az kórosnak tekintendő. Oka lehet helyi illetve az egész szervezetet érintő egészségügyi probléma, ezért első körben mielőbb gyermek fogorvos felkeresése javasolt, hiszen kezelés is szükségessé válhat.

Késleltetett tejfogelvesztés:  a tejfogak gyökere nem szívódik fel kellőképpen, a maradó fogak előtörése már elkezdődik, melynek eredménye, hogy a maradó fogak nem a megfelelő helyen törnek elő. Leggyakrabban az alsó állcsont elülső régiójában figyelhetünk meg ilyet, pl. a metszőknél amikor azok a tejfoghoz képest a nyelv felőli részen törnek elő! A legtöbb esetben ezek a tejfogak egy éven belül kiesnek kezelés nélkül, de vannak esetek, amikor a tejfog eltávolítására kerül sor. Mindenképpen konzultáljanak gyermekfogorvosukkal!

 

Maradó fogak: ha nem szimmetrikusan törnek elő, az baj

Általában 6 éves korban jelennek meg az első maradó fogak a szájüregben, ilyenkor a gyökerük 2/3 kialakult. Időrendi sorrendben a középső metszők és az első őrlőfogak kezdik a folyamatot, őket követik az oldalsó metszők, szemfogak, első kisőrlők, második kisőrlők, második nagyőrlők, harmadik nagyőrlők. 32 maradandó fog jelenik meg összesen.

A normális fogelőtöréstől való eltérés akkor is körvonalazódni látszik, ha aszimmetrikusan törnek elő a fogak és ez az aszimmetria 6 hónapig vagy annál tovább fönnáll.

Take home message: ha korán (4 éves kor előtt) vagy későn veszíti el a gyermek tejfogát, vagy aszimmetrikusan jelennek meg a maradó fogak, forduljunk gyermekfogorvoshoz! A gyermek első tejfogának megjelenésekor válasszák ki a “dental home” fogorvosi rendelőjüket, ahová a gyermek 12 életévének betöltéséig rendszeres ellenőrzésre járnak!

Szerző: dr. Ónodi Izabella

dr. Novak Hunor