Betegségek

Fityma berepedés gyerekeknél: így ismerheti fel és kezelheti!

2021-07-13

| Frissítve:

2022.08.27 18:56:07

Dr. Novák Hunor

Berepedt a gyerek fitymája, mit tegyek? Gyakori probléma berepedt fityma helyes gyógyítása, a sérülés egy szerencsétlen mozdulat, rosszul végzett fitymatorna vagy krónikusan lappangó betegség miatt is előfordulhat, ami miatt a fityma állandóan kicsit gyulladt, száraz berepedezett. Babáknál, csecsemőknél és nagyobb gyermekeknél is előfordulhat a berepedés.

Először is honnan tudhatjuk, hogy megrepedt, berepedt a fityma? Ha a gyermek a fityma mozgatásakor fájdalmat jelzett, és ezután bármilyen (legtöbbször minimális, szivárgó) vérzést észlelünk, vagy tartósan panasza van, fürdéskor csípi a szappan stb, akkor nagyon nagy eséllyel berepedt a fütyi. Sokszor a berepedés nem látható, illetve hamar hámosodni kezd.

Az alábbi fotón a nyilak között látható egy pár mm-es repedés:

Fityma berepedés gyermekenél, repedés kezelése

A fitymaberepedés nem jó, ugyanis sokszor apró heggel gyógyul, ami nem olyan tágulékony mint a sima bőr, így fitymaszűkület alakulhat ki.

Ha berepedést észlel az előbőrön, a fitymát ne mozgassa, ne húzzák hátra (ne tornáztassák) pár napig, vagy inkább 1-2 hétig.

A Fityma kisokos videósorozatomban elmondom, milyen regeneráló krémeket érdemes kenni a berepedésre, illetve a különböző szűkületeket is bemutatom. Ha a videóban látott szűkület kezd kialakulni, mindenképpen kezelni kell utólag is a fitymát attól függetlenül, hogy a berepedés már meggyógyult! Emellett a videóban megmutatom, hogyan kell jól csinálni a fitymatornát.

Előfordul egy olyan kóros állapot (legtöbbször 5 éves kor felett, sokszor serdülőknél), amikor a fityma bőre rugalmatlanná válik és gyakran bereped óvatos, minimális hátrahúzáskor is. A fityma sokaknál állandóan repedezett. Fontos ezt a betegséget időben felismerni, mert akár a húgycsőnyílás is károsodhat és többszörös műtét válhat szükségessé – a betegségről rengeteg képet, videót és információt talál a Fityma kisokosban.

Ha az egész fityma megduzzadt, begyulladt, arról ebben a cikkben talál információkat.

dr. Novak Hunor