Betegségek

Ezzel Ön is láthatja, tényleg jól fejlődik-e gyermeke – ezt minden szülőnek használnia kell!

2017-01-13

| Frissítve:

2023.09.02 15:19:53

Dr. Novák Hunor

A percentilis görbe, növekedési  vagy súlygyarapodási görbe egy gyermek súly- és hosszfejlődését mutatja: segítségével könnyen láthatjuk, milyen a gyerekünk súlya/hossza az átlaghoz képest, illetve az is kiderülhet, hogy a hónapok/évek során lelassult-e kórosan a fejlődése.

Arra bíztatok minden szülőt, használja az alábbi alkalmazást, hiszen ennek segítségével időben kiderülhet a nem megfelelő táplálás, sok lappangó betegség, táplálékallergia vagy felszívódási zavar, gluténérzékenység vagy hormonbetegség is. Kiemelt fontosságú az első életévekben a súlyfejlődés figyelése ilyen módon, hiszen sokszor ránézésre nem vehető észre, hogy baj van – a görbe ellapulása azonban objektíven mutatja a helyzetet. Ha nem veszi észre időben a problémát, gyermeke lemarad társaihoz képest, sorvadhat, betegesebb lesz – ilyenkor már sokkal rosszabb rajthelyről vágunk neki a versenynek.

Papír helyett online vezesse – ez a javasolt okostelefonos alkalmazás

Nem javaslom a magyar görbék használatát, helyette a WHO görbéit ajánlom, amit ezek az alkalmazások haszánlnak. Sok programot kipróbáltam, mutatom a legjobbat. Ön csak rögzíti az adatokat, a program pedig megrajzolja a görbét.

Sok okostelefonos programot leteszteltem: az ingyenes „Child Growth Tracker” applikációt javaslom, és most már nem csak Androidra, hanem iOS-re is elérhető. Ez a legjobb, szakmailag igényes, egyéb görbéket is számol (pl.: hosszra vetített súly, BMI), ami orvosának hasznos lehet. Az adatok megoszthatók, elmenthetők, felhő alapú szinkronizálást is tud. (10 éves kor felett a WHO súlygörbéje helyett sokkal informatívabb a WHO BMI-görbe használata.)

percentilis okostelefonos alkalmazas program sulyfejlodes

Ha több évvel ezelőtti adatot visz fel, a dátum kiválasztása után nem kell havonta visszalépegetni, ha a felső sávban a kis számmal jelölt évre kattint, először az évet választhatja ki. A görbéket a Charts részen éri el (a felső részen a színkódok mellett azt kell lássa: 3/97% stb. Ha azt látja, hogy Z= +-2,5, akkor a beállításokban állítsa  át, hogy ne Z-score-t mutasson, hanem percentile-t, %-okat.) A különböző görbék a jobb felső sarokban található lemez ikonnal képként lementhetők (de csinálhat screenshotot is), így egy emailben tudja csatolni például orvosának az összeset.

(Iphone-ra korábban a „Growth” applikációt javasoltam, amíg nem volt elérhető a Child Growth Tracker).

Hány értéket írjak be, milyen gyakran mérjem a gyermeket?

Vegye elő a gyermek egészségügyi kiskönyvét és lapozza át, a háziorvosi vizsgálatok során számos korábbi érték rögzítve lesz (hossz, súly, fejkörfogat). Csecsemő korban havonta (probléma esetén akár gyakrabban), kisgyermekeknél néhány havonta, serdülőknél félévente 1-1 érték beírása elegendő (súly és hossz is). Ha utólag viszi fel az adatokat, a születéstől mostanáig ha 5-6 értéket berajzol, az a görbén már értékelhető eredményt ad, hogy lássuk a tendenciákat, van-e probléma. Fontos, hogy a legfrissebb adatokat is mindenképp írja be! Két éves korig a fejkörfogatok rögzítése és görbén való követése is ajánlott.

Mikor kórosak az értékek, hogyan látom, ha baj van?

A rögzített adatok önmagában nem értelmezhetőek, csak úgy, ha azokat görbén látjuk, más WHO görbékhez viszonyítva. A 3; 10; 25; 50; 75; 90 jelzésű percentilis görbék mutatják a fejlődés különböző ütemeit, ez például egy WHO súlygörbe 0-8 hetes kör között:

percentilis gorbe sulygorbe hosszgorbe

A középső, sötétzöld, 50-es percentilis görbe mutatja az „átlagot” (a harangszerű eloszlás közepét). Ha az Ön gyermekének súlya alul a piros, 3-as percentilis görbén helyezkedik éppen el, akkor az azt jelenti, hogy összes vele egykorú gyermek kevesebb mint 3%-a kisebb súlyú, kb. 97%-a pedig nagyobb súlyú nála. Ha gyermekének hossza, magassága adott hónapban a felső 97-es percentilis görbe fölött van, az azt jelenti, hogy a gyermekek 97%-a kisebb nála, vagyis a mi gyermekünk az aránytalanul magas 3% közé tartozik (hormonbetegség is okozhat ilyet).

Kórosat jelez(het) a görbe, orvosi konzultáció javasolt, ha:

  • gyermekének értéke bármikor a 97 percentiles görbe felett vagy a 3 percentiles görbe alatt van (és nem volt extrém alacsony születési súlya)
  • továbbá ha bármikor két percentilis görbét keresztez a berajzolt görbéje bármelyik irányban (például súlyfejlődés lelassulása miatt, de lehet elhízás, túl gyors növekedés is)

Az alábbi görbén például egy rossz súlyfejlődés látszódik, ez azért tanulságos, mert ha csak a baba aktuális súlyát nézzük, más anyukákkal beszélgetünk, úgy láthatjuk, a mi babánk is teljesen átlagos és jó súlyban van… Valójában a baba 4 hónapos koráig szépen fejlődött a saját tempójában, onnantól kezdve azonban súlygyarapodása lelassult és két percentilis görbét keresztezett 9 hónapos korára. Hiába nőtt folyamatosan a súlya, itt gond lehet, ezzel már foglalkozni kell:

percentilis sulygorbe mikor rossz

Az alábbi képen pedig egy kis páciensem, egy csecsemő súlyfejlődése látható, súlygyarapodása lecsökkent, a piros vonal alá került. Magánrendelésemen hat hónapos korában jártak, a kivizsgálás és az általam javasolt terápia után fejlődése rohamos javulásnak indult:

lassu sulygyarapodas babaknal

Baj van, mit tegyek? Milyen laborvizsgálat kell?

Alapvetően kérje orvosa segítségét! A Kroki magán gyerekrendelőben tudunk segíteni, a súlygyarapodási probléma komplex kivizsgálása az egyik specialitásunk. A kivizsgálások során gyakran laborvizsgálatok is szükségesek: nálunk elérhető fájdalommentes vérvétel gyerekeknek, és legtöbbször a „súlyfejlődési probléma, hasfájás” laborcsomagunkat szoktuk javasolni pácienseinknek, de szerencsésebb, ha a vérvételt orvosi vizsgálat előzi meg, mert vérvétel nem mindig szükséges, ha például egyértelműen kimutatható az ok (pl.: kevés az anyatej).

Miért jobb a WHO görbe, mint a magyar görbe?

A 2006-os magyar Országos Gyermeknövekedési vizsgálat anyaga alapján készítettek percentilis görbéket is, gyakori hiba, hogy csecsemőkorban a magyar görbéket használják, ami a tápszerrel gyorsabban hízó csecsemők adatait is beleszámítva határozta meg a normál fejlődés ütemét – így a kizárólag anyatejjel táplált csecsemők ezen a görbén tévesen kóros, lassú súlygyarapodásúnak tűnhetnek a tápszeres babákhoz képest.

Két éves kor felett használható lenne a magyar görbe, de tapasztalataim szerint hiba előfordul bennük, és számos ok miatt az okostelefonos megoldást sokkal jobbnak találom. A 2006-os Országos Gyermeknövekedési vizsgálat anyaga, mindenféle egyéb percentilis görbével szakembereknek elérhető itt. A WHO különböző görbéi letölthetők, kinyomtathatók itt.

Ha a görbével kapcsolatban kérdése van, háziorvosa, védőnője tud segíteni, én csak a magánrendelésemen járt vagy VIP-csoport előfizető pácienseim általam kért görbéit tudom véleményezni és kivizsgálásukat szükség esetén elindítani.

dr. Novak Hunor