Betegségek

Benőtt, fájdalmas lábköröm? A gyógypedikűrös is segíthet! Mutatom, hogyan vágja le és előzheti meg a bajt

2017-04-25

| Frissítve:

2021-02-09 11:09:39

Dr. Novák Hunor

Sokan szenvednek a benőtt körömtől, pedig szakszerű segítséggel elkerülhető akár a műtét is, és örökre megoldható a baj.

Bár gyerekeknél kevésbé gyakori, sok felnőttet érint a probléma, és mivel többen kérték, írok a témáról.

A benőtt köröm oka lehet a túl szűk cipő, statikai állapotváltozás (lábboltozat süllyedése), de leggyakrabban a helytelen körömvágás eredménye. Ha ívesre vágja valaki a körmét, kivágja a sarkokat, a köröm a növekedés során a bőr alá nő, azt folyamatosan irritálja, gyulladás alakulhat ki. Ez állandó fájdalommal társulhat, súlyos esetben vadhús is képződhet (orvosi nevén pyogen granuloma, ez egy váladékozó, bűzös szövet a körömszélnél.)

Leggyakoribb hiba, hogy fájdalom esetén házilag próbálják kivágni a köröm sarkát (ez sokszor eleve csak részben sikerül), ami átmenetileg enyhíti a panaszokat, a köröm növekedésével azonban ismét benő a bőr alá, panaszt okoz, egyre csak rosszabb lesz a helyzet. Sajnos előfordul, hogy a műtét nem elkerülhető.

Gyógypedikűrös is segíthet, akiknek speciális eszközeik is vannak a körömszél kiemelésére. Fontos, hogy a körmöt  egyenesen kell vágni mindig.

Speciális körömemelő benőtt körömre
Egyedi eszköz: kiemeli a köröm
két sarkát, szélét

 

Az alábbi fotókon látszik az egyenesre vágott köröm, illetve a kép baloldalán a jobboldali körömszél műtve volt: a kis barázda ennek a nyoma, illetve látható, hogy a körömszél ezen az oldalon keskenyebb, ugyanis ez a műtéttel jár:

benőtt köröm kezelése, hogyan vágjam a körmöt?

Mindenkinek azt javaslom, hogy az érintett körmöket egyenesre vágja, oldalt a körömsarkoknál a bőrt fürdés/lábáztatás után nyomja akár perceken át oldalra le, próbálja a köröm sarkát felszínre hozni.

Az Uptodate.com orvosi szaklap az enyhe-közepes benőtt köröm-gyulladás esetén azt javasolja, hogy meleg, szappanos vízben áztassuk a lábat 10-20 percig, napi háromszor 1-2 hétig, közben pedig nyomjuk le a bőrt a körömszélről, köröm sarkáról. Ha a bőr és a köröm össze van nőve, tapadva, vastagabb cérnával vagy fogselyemmel szétválasztható, a lényeg, hogy a köröm sarkát és a bőrt próbáljuk minél távolabb tartani egymástól. Súlyos esetben műtét javasolt.

dr. Novák Hunor

Irodalmi forrás: Paronychia and ingrown toenails – Uptodate.com

dr. Novak Hunor