Gyógyszerek

Sebfertőtlenítés: ezeket a népszerű készítményeket ne használja, veszélyesek! Gyakori hibák és praktikák

2017-01-14

| Frissítve:

2023.09.02 15:12:05

Dr. Novák Hunor

A cikkben a sebek, sérülések kezeléséről lesz szó gyerekek esetében. A mérgező és elavult készítmények helyett használjon modern,  biztonságos sebfertőtlenítőt! 

Magyarországon napjainkban is széleskörűen használják bőrgyulladás, bőrfertőzés és sebek kezelésére a piros ecsetelőt (más néven mercurochrom vagy mebromin), azonban egy elavult fertőtlenítő szerről van szó, amit már több országban be is tiltottak.

Seb, sérülés kezelése gyerekeknél spray krém

Az egyik legnépszerűbb hazai bőrfertőtlenítő szer, a köztudatban „piros ecsetelőként” emlegetett Merbromin (más néven mercurochrom) legtöbbször gyógyszertári üvegben, helyileg elkészített formában kerül a szülők kezébe. Az alábbi képen ez látható:

Piros ecsetelő mercurochrom gyerekeknél sebfertőlenítés
Piros ecsetelő (merbromin, mercurochrom) – higanyt tartalmaz!

Csecsemőknél és nagyobb gyerekeknél egyaránt szokták használni. A készítmény világszerte elterjedt bőrfertőtlenítő volt, elmaradott országokban pedig napjainkban is elterjedt, legfőképpen azért, mert olcsó – Ázsiában például mai napig nagyon népszerű. Színe miatt sem javasolt használata, hiszen a piros színű oldat a kezdődő sebgyulladás, fertőzés, bőrpír felismerését nehezíti, ráadásul a készítmény antimikróbás hatékonysága sem olyan jó. De nem is ez a fő baj, hanem a szer kémiai képlete:C20H8Br2HgNa2O6 – Hg-t, azaz higanyt tartalmaz, ez a mérgező szer pedig bőrön át felszívódhat. A higanymérgezéstől való félelem miatt sok fejlett országban kivonták a forgalomból: az USA-ban 1998 óta, Németországban 2003 óta, Franciaországban 2006 óta NEM KAPHATÓ ez a készítmény.

Mielőtt bárki pánikba esik, hogy biztosan higanymérgezést kapott a gyermeke: a higanytartalom ellenére nem tudunk tömeges mérgezésekről, és az ázsiaiak sem haltak ki miatta. A félelem azonban jogos, pláne, hogy vannak hatásosabb és biztonságosabb készítmények – ezért én is azt javaslom, a piros ecsetelőt ne használják a jövőben. Mivel fejlett országokban teljesen kiszorult készítményről van szó, így kevés irodalmi adatot találtam a piros ecsetelő veszélyeiről. Azonban volt három közlemény, esetbemutatás is 1980 tájáról (részletek alul a forrásokban), amelyek helyileg történő mercurochromos ecsetelés, sebápolás kapcsán észlelték a higany felszívódását és annak különböző toxikus mellékhatásait a szervezetben – tehát valós kockázatról van szó. dr. Bűdi Tamás magyar gyermeksebész is írt arról, hogy a „piros ecsetelő” használata nem javasolt a fentiek miatt.

Gyakori hibák a sebfertőtlenítés kapcsán – ami még nem ajánlott

Zsíros fertőtlenítő kenőcs nem ajánlott, hiszen a seb szellőzését gátolja, a seb felpuhul, baktériumok  így könnyebben a mélyebb szövetekbe juthatnak. Hintőpor használata tilos, hiszen kemény védőréteg keletkezhet, ami alatt szintén könnyebben szaporodnak a baktériumok. Az alkohol jól fertőtlenít, de hamar elpárolog és nagyon csíp, ezért nem javasolt. Az „ezüstalapú”, ezüstkolloid szerek a vizsgálatok szerint hatástalanok, a káliumpermanganát nem javasolt.

A hármas festék („Solutio Trichlororata”) főként gombás bőrfertőzésekre használatos helyi ecsetelő hazánkban. Hatásosságával, biztonságosságával kapcsolatban nem találtam kellő irodalmi adatot. Ősrégi szerről van szó, de mivel ma már vannak bizonyítottan hatásos, biztonságos gombaellenes szerek, én nem javaslom ennek a készítménynek a használatát, hiszen mellékhatásairól, hatásáról sem tudunk sokat.

Mit használhatunk, hogyan kezeljük otthon a sebet?

A sebet először is célszerű langyos csapvízzel kimosni, kiöblíteni. A legkomolyabb tudományos vizsgálat, Cochrane-metaanalízis szerint a csapvíz használata a steril sóoldathoz képest nem növeli a sebfertőzések gyakoriságát, tehát nem kell ettől félnünk.

Két sebfertőtlenítő ajánlható szakmailag, amik modern és jó szerek:

Milyen sebfertőtlenítőt vegyek gyerekeknek jód betadineA Betadine jódos, barna színű, nem csíp. Célszerű kenőcs helyett inkább az oldatot választani, amit a sebbe locsolhatunk vagy vattakorongra csorgatva törölhetünk vele. A jód ritkán allergiás reakciót válthat ki. Hátránya, hogy különösen kisebb gyermekeknél (újszülöttek, csecsemők) a bőrön át felszívódó jód pajzsmirigy-alulműködést okozhat, ezért ilyen korban inkább a jódmentes Octenisept használandó. A 30 ml-es oldat ára kb. 1300 forint, a 120 ml-es ára pedig kb. 2000 forint.

Sebfertőtlenítő spray gyerekeknekAz Octenisept újabb, több komponensű, jódmentes szer, baktériumok, vírusok és gombák ellen is hat. Színtelen (!), nem csíp, a nemzetközi szakirodalom is ajánlja használatát. Koraszülötteknél, újszülötteknél és csecsemőknél is biztonsággal használható (újszülöttnél köldökápolásra is), talán ezt nevezhetjük a No.1. fertőtlenítőnek. Mivel jódmentes, ezért a pajzsmirigyfunkcióra nincs hatással! Behatási ideje kb. 2 perc, addig érdemes a bőrön hagyni, hatása 24 órán keresztül fennmarad (elég akár napi 1x is használni). Spré formájában is kapható, ezért nagyon praktikus. Az 50 ml-es spré ára kb. 2 ezer, a 250 ml-es spré ára pedig kb. 3000 forint körül mozog.

Fontos, hogy ne csak a seb környékét, hanem magát a sebet is fertőtlenítsük le bőven, ezt követően pedig lehetőleg steril gézzel fedjük be vagy hagyjuk szellőzni. A sebet célszerű naponta többször fertőtleníteni. Nagyobb seb, sérülés, jelentős váladékozás/bőrpír esetén mindenképpen mutassuk meg orvosnak!

Egyéb szerek

A Neomagnol „uszodaszagú” klóros fertőtlenítőszer (néhány dl-enként 1-2 tabletta is feloldható a vízben): enyhén csíp, de akár pumpás sprés palackba is tölthetjük, így szétpermetezhető a bőrre. Akár a pattanásos arcbőrön is használható, mivel színtelen oldat. A Hiperol karbamid-peroxidot tartalmaz, ami aztán hidrogén-peroxiddá alakul, ez fejti ki tisztító hatását. Leginkább a szennyezett, alvadt véres, sebes-váladékos sérülések kitisztítására, pörkök feláztatására használható. Ehhez kb. 10%-os oldat elkészítése javasolt: 1 dl vízbe 10 tabletta (!) Hiperolt kell feloldani, de akár ennél többet is használhatunk deciliterenként! A Neomagnol és a Hiperol is lemosandó kb. 5 perc elteltével a bőrről, és széles körben nem ajánlottak, ugyanis a bőrt károsíthatják, irritációt és bőrgyulladást okozhatnak – tehát egyik sem igazán modern és jó szer, csak speciális esetekben használhatók.

Egy kis érdekesség a végére: a mézet az ősi időkben használták sebgyógyításra, és ez kivételesen nem volt butaság. A méz antimikrobiális hatású, sok hidrogénperoxidot tartalmaz és vízelszívó hatása van, a komoly klinikai vizsgálatok szerint (Cochrane-metaanalízis, 2015) segíti egyes típusú sebek gyógyulását. Azonban sok kérdés, bizonytalanság és probléma felmerül a használatával kapcsolatban, ezért egyelőre én sem ajánlom a méz használatát.

Ha probléma van, nem gyógyul a seb

A Kroki magán gyermekrendelőben nem csak orvosi vizsgálatban tudunk segíteni, hanem laborunk is van (gyerek vérvétel már újszülött kortól elérhető), sebváladék tenyésztést – mikrobiológiai vizsgálatokat is végzünk.

Útravaló-tudnivaló: a piros ecsetelő (mercurochrom) higanyt tartalmaz, legfőképpen ezért nem ajánlott használata! A Betadine vagy az Octenisept a tökéletes választás sebfertőtlenítés céljából, ez a házipatika kötelező része kell legyen. Sebkezelésről részletesen, orvosoknak ez a magyar oldal ajánlott.

dr. Novák Hunor

Forrás:
https://en.wikipedia.org/wiki/Merbromin
Gyermeki bibik – amit a gyermekek sebkezelésről tudni kell – dr. Bűdi  Tamás
http://gyermeksebeszdoktor.hu/gyermeksebesz/babamagazin/99.html
David G Armstrong, DPM, MD, PhD,  Andrew J Meyr, DPM. Basic principles of wound management – UpToDate.com
A case of merbromin (Mercurochrome) intoxication possibly resulting in aplastic anemia. 
[Mercury poisoning caused by topical treatment of burns with merbromine (mercurochrome)]
Increased toxic mercury concentrations following postoperative wound treatment with merbromine
Első fotó: kdshutterman © 123RF.com

dr. Novak Hunor