Kullancs bevizsgálás: melyik a legjobb teszt, mikor és hol érdemes megnézni?

event2018-06-09 | Frissítve: 2018-06-09
persondr. Novák Hunor

Sok kullancs terjeszthet Lyme-kórt- de ha kivettük a kullancsot, mit érdemes vele tenni? Mikor jó a kullancs bevizsgálás?

Sok szülő izgul a kullancs miatt, a patikákban többféle teszt van, ami a kullancsot magát vizsgálja, hogy hordozza-e a Lyme-kórt okozó Borrelia burgdorferi nevű kórokozót. Számos nagy magánorvosi centrum, gyermekgyógyászati központ kínálja és javasolja a szülőknek a kullancs bevizsgálását.

Kullancs bevizsgálása kullancs teszt lyme kór kullancs beküldése

Pénzért. Az aggódó szülők mindig jól kiaknázható piacnak számítanak...

A különböző oldalakon az olvasható:

"Életmentő lehet a kullancs bevizsgálása"
"sürgősen javasolt eljuttatni a kullancsot"
"így időben kiderülhet és megelőzhető a Lyme-kór fertőzés ezáltal" 

 

A valóság: teljesen felesleges, szakmaiatlan, átverés

Az egyik oldalon azért apró betűvel ott van: "a vizsgálat eredménye nem diagnosztikus értékű, azaz egy negatív eredmény sem zárja ki a fertőzés lehetőségét, de egy pozitív eredmény sem jelenti biztosan, hogy megfertőződtünk."

A probléma ugyanis az, hogy minden tesztnek van "érzékenysége", pontossága: könnyen lehet, hogy azt mutatja, hogy a kullancsban nem volt a Lyme-kórt tartalmazó kórokozó, pedig igen, csak a teszt hibázott. De nem is ez a lényeges, ugyanis a vizsgálatok szerint a kullancsok nagy része fertőzött. Ez régiótól függ, a kullancsok akár 50%-a vagy még nagyobb része hordozza a Lyme-kórt okozó kórokozót, UGYANAKKOR ha a fertőzött kullancs megcsíp valakit, csak az esetek néhány százalékában (!) alakul ki Lyme-kór.

Magyarán hiába visszük el a kullancsot bevizsgáltatni, mert annak a legnagyobb az esélye, hogy pozitív lesz az eredmény, azaz fertőzött a kullancs, viszont nagyon kicsi az esélye, hogy megfertőzte gyermekünket.

A pozitív kullancs bevizsgálásának eredménye felesleges antibiotikumhasználat, további felesleges vérvételek a gyerekektől, amik szintén sokszor álpozitív eredményeket adnak, így egy egyébként makk egészséges gyerek fantombetegségét kezelgetik akár hónapokon át.

Sajnos szomorú, hogy neves magánorvosi centrumok is nevüket adják egy ilyen teljesen szakmaiatlan vizsgálathoz a profit miatt. A világ vezető orvostudományi szaklapja, az Uptodate.com sem ajánlja a kullancsok bevizsgálását Lyme-kór irányában.

dr. Novák Hunor

Forrás:

Epidemiology of Lyme disease, Diagnosis of Lyme disease - Uptodate.com 2018
Prospective study on the incidence of infection by Borrelia burgdorferi sensu lato after a tick bite in a highly endemic area of Switzerland - Ticks and Tick-borne Diseases Volume 2, Issue 3, September 2011, Pages 129-136
Prevalence of Borrelia burgdorferi inIxodes ricinus Ticks in Urban Recreational Areas of Helsinki - J. Clin. Microbiol. May 1999 vol. 37 no. 5 1361-1365
Kép: Natalya Aksenova © 123RF.com