Betegségek

Koszmó kezelése csecsemőknél: ezek a modern orvosi ajánlások a sárga felrakódásra

2017-04-11

| Frissítve:

2023.09.02 16:30:53

Dr. Novák Hunor

A koszmó a fejbőrön, baba fején sárgás, zsíros felrakódásként mutatkozik. Van olyan népszerű készítmény, amit nem szabadna használni. Leírom, hogyan javasolják kezelését a legfejlettebb országokban – az amerikai és angliai összefoglalók alapján készült ez az írásom is.

A sárgásbarna, pikkelyes, zsíros, vastag felrakódást a bőrön seborrhoeás dermatitisnek hívjük, ha ez a fejbőrön jelentkezik babáknál, koszmóról beszélünk (seborrhoea capitis). A pikkelyek leesnek, alattuk a bőr piros lehet, néha a haj is kihullik vele, de ez aztán visszanő. A felrakódást főként elhalt hámsejtek, faggyú hozza létre.

Így nézhet ki:

Hogyan kezeljem a koszmót babáknál
Sárgás felrakódás a baba fején, azaz koszmó – Fotó: Wikipédia – Starfoxy~commonswiki © – CC BY-SA 3.0

Súlyosabb esetben pedig akár ilyen nagy kiterjedésű is lehet a koszmó:

Koszmó kezelése babáknál
Fotó: Wikipédia –  LepoRello © – CC BY-SA 3.0

De jelentkezhet ilyen felrakódás még az arcon (szemöldökök táján), külső hallójáratnál vagy a testhajlatokban is. Néha a bőrelváltozás az arcon kezdődik bőrpírral, lazacszínű foltokkal, amely kezdetben zsírosan fénylik, majd megjelennek rajta a felrakódások.   A koszmó nem fertőző, nem allergiás eredetű, és nem is a rossz higiénia okozza, tehát nem a szülő hibája, nem szabad senkinek sem szégyenkeznie, magát hibáztatnia! A koszmó 3 hetes és két éves kor között bármikor előfordulhat, de 3 hónapos kor körül a leggyakoribb.

Kezelés: felpuhítás bármilyen olajjal, óvatos eltávolítás a nyerő – a Krokiban is kezeljük a pácienseinket

A koszmó ártalmatlan folyamat, általában nem viszket, nem okoz a babának panaszt, legtöbbször néhány hét/hónap alatt spontán megszűnik, ezért a kezelésnek nem szabad agresszívnak lennie. A nemzetközi ajánlások szerint szinte bármilyen bőrlazító olaj, krém használható: paraffinolaj, vazelin, olívaolaj, babaolaj, növényi vagy ásványi olaj, amivel a fejbőrt kell bekenni, és akár egész éjszakán át rajta lehet hagyni, hogy a felrakódást lazítsa. Ilyen értelemben, kivételesen azt kell mondjam, hogy a disznózsír kenése, mint „népi gyógymód” megfelelhet a XXI. század követelményeinek – bár mivel sűrű, valószínűleg szerencsésebb olyan dolgot használnunk, olajat, ami jobban beivódik a bőrbe és fellazítja a felrakódást.

Felpuhítás után egy puha kefével, fogkefével vagy sűrű fogazatú fésűvel óvatosan el kell távolítani a felrakódást (drogériákban sokféle kapható, pl Chicco koszmó fésű). Alkalmazhatunk gyakori babasamponos hajmosást még pluszban, ami után szintén javasolt a koszmó eltávolítása.

Súlyos vagy hosszan fennálló koszmó esetén használhatunk helyileg:

  • szteroidos krémet, amely főként akkor jó, ha a gyulladás (bőrpír) dominál:
    1) gyenge szteroidos gyulladáscsökkentő krém: Flucinar kenőcs vagy gél (fluocinolone acetonide hatóanyag), napi 1x egy hétig.
    2) még gyengébb hatáserősségű szteroidos gyulladáscsökkentő krém: Laticort, Locoid (hidrokortizon hatóanyag), napi 1x egy hétig.
  • vagy gombaellenes krémet, sampont. Nizoral krém vagy sampon (ketoconazol hatóanyag) heti kétszer két héten át (azaz összesen 4 alkalommal), vagy Canesten krém (clotrimazole hatóanyag) napi 2-3 alkalommal, a látványos javulásig.

A szteroid vagy gombaellenes hatóanyag hatása a vizsgálatok szerint egyforma koszmót illetően, de a gombaellenes hatóanyag, ketoconazol irritálhatja a szemet, így talán kevésbé szerencsés választás.

Javasolt orvost felkeresni, ha a kezelés ellenére a koszmó nem javul vagy fertőzésre utaló tünetek jelennek meg (bűzös váladék, vérzés). A Kroki magánrendelőben sok ilyen pácienst kezeltünk már, tudunk segíteni kis pácienseinknek.

Ne használjon olyan készítményt, ami szalicilsavat tartalmaz – népszerű babasamponokban is van!

Hazánkban számos készítmény tartalmaz szalicilsavat – nem csak a receptre felírt, gyógyszertárban kikevert készítmények, hanem számos modern koszmóellenes sampon is. Az Uptodate.com szerint a szalicilsav hatásossága, biztonságossága csecsemőknél nem vizsgált, felnőtteken végzett vizsgálatokból úgy tűnik, a szalicilsav a bőrön át felszívódhat. A szervezetben pedig toxikus hatást válthat ki: a szalicilsavas készítményeket sem az angol, sem az amerikai irányelvek NEM javasolják koszmó kezelésében, sőt, az Uptodate.com, a világ vezető orvostudományi szaklapja külön kiemeli a szalicilsavas szerek potenciális veszélyét.

Érdemes tehát megnézni az összetevőket és kerülni a szalicilsavat (egyéb nevei: 2-Hidroxi-benzoesav, salicylic acid, Acidum salicylicum) tartalmazó készítményeket, amely felesleges rizikót jelent a baba számára.

dr. Novák Hunor

Forrás:
Cradle cap and seborrheic dermatitis in infants – Uptodate.com
Serum concentrations of salicylic acid following topically applied salicylate derivatives
Cradle cap – NHS choices (angol irányelvek)
Seborrhoeic dermatitis – NICE guideline
Fotó: Wikipédia – Starfoxy~commonswiki © – CC BY-SA 3.0, Wikipédia –  LepoRello © – CC BY-SA 3.0

dr. Novak Hunor