Hirdetés

Ezzel Ön is láthatja, tényleg jól fejlődik-e gyermeke - ezt minden szülőnek használnia kell!

event2017-01-13 | Frissítve: 2018-10-22
persondr. Novák Hunor

A percentilis görbe, növekedési  vagy súlygyarapodási görbe egy gyermek súly- és hosszfejlődését mutatja: segítségével könnyen láthatjuk, milyen a gyerekünk súlya/hossza az átlaghoz képest, illetve az is kiderülhet, hogy a hónapok/évek során lelassult-e kórosan a fejlődése.

Arra bíztatok minden szülőt, használják az alábbi grafikont: hiszen ennek segítségével időben kiderülhet a nem megfelelő táplálás, bármilyen lappangó betegség, táplálékallergia vagy felszívódási zavar.

Ha megrajzolja a görbéket és nyomon követi gyermeke fejlődését, az segíthet időben fényt deríteni a háttérben megbújó problémára (táplálási hiba, anyagcsere-betegség, felszívódási zavar (például glutén érzékenység), hormonbetegség stb.). Kiemelt fontosságú az első életévekben a súlyfejlődés figyelése ilyen módon, hiszen sokszor ránézésre nem vehető észre, hogy baj van – a görbe ellapulása azonban objektíven mutatja a helyzetet. Ha nem veszi észre időben a problémát, gyermeke lemarad társaihoz képest, sorvadhat, betegesebb lesz – ilyenkor már sokkal rosszabb rajthelyről vágunk neki a versenynek.

Válassza ki az életkornak és nemnek megfelelő percentilis görbéket mutató lapot, majd rajzolja be azokat az értékeket, amit tud (az egészségügyi kiskönyvben sok korábbi mérési adat megtalálható)! Letölthető, kinyomtatható testsúly és testmagasság percentilis görbék:

Fiúknak 0-6 hó között

Fiúknak 0-2 év között

Fiúknak 0-6 év között

Fiúknak 0-10 év között

Fiúknak 3-18 év között

 

Lányoknak 0-6 hó között

Lányoknak 0-2 év között

Lányoknak 0-6 év között

Lányoknak 0-10 év között

Lányoknak 3-18 év között

(0-2 év közötti hossznövekedésről görbéket itt talál. A fenti ívek főként a  magyar gyermeknövekedési vizsgálat alapján készültek, két éves kor alatt azonban a WHO-növekedési görbéit érdemes nézni és használni, mivel azok a kizárólag anyatejjel táplált csecsemők adatain alapulnak. Gyakori hiba, hogy csecsemőkorban a magyar görbéket használják, ami a tápszerrel gyorsabban hízó csecsemők adatait is beleszámítva határozta meg a normál fejlődés ütemét – így a kizárólag anyatejjel táplált csecsemők ezen a görbén tévesen kóros, lassú súlygyarapodásúnak tűnhetnek a tápszeres babákhoz képest! A 2006-os Országos Gyermeknövekedési vizsgálat anyaga, mindenféle egyéb percentilis görbével szakembereknek elérhető itt.)

A fekete ívek, a 3; 10; 25; 50; 75; 90 jelzésű percentilis görbék mutatják a fejlődést, felül a hosszfejlődés görbecsoportja látható. Az 50-es percentilis görbe mutatja az átlagot (a harangszerű eloszlás közepét), ha az Ön gyermekének súlya a 3-as percentilis görbén helyezkedik éppen el, akkor az összes gyerek kevesebb mint 3%-a kisebb súlyú az Ön gyerekénél, az azonos korosztályú gyermekek kb. 97%-a pedig nagyobb súlyú. Ha gyermekének hossza, magassága adott hónapban a fekete 97-es percentilis görbe fölött van, az azt jelenti, hogy a gyermekek 97%-a kisebb nála, vagyis a mi gyermekünk az aránytalanul magas 3% közé tartozik (hormonbetegség is okozhat ilyet). Az a legideálisabb, ha gyermekének értéke a 10-90 percentilis görbe között helyezkedik el, de a legfontosabb, hogy a gyermek fejlődése vizuális formában követhető nyomon a lapon. 

Ha berajzolta az értékeket, egyenes vonallal kösse őket össze! Kórosat jelez(het) a görbe, orvos felkeresése javasolt, ha:

  • gyermekének értéke bármikor a 97 percentiles görbe felett vagy a 3 percentiles görbe alatt van (és nem volt extrém alacsony születési súlya)
  • továbbá ha bármikor két vastag percentilis görbét keresztez a berajzolt görbéje bármelyik irányban (például súlyfejlődés lelassulása miatt)

Ez látszik az illusztrációként az alábbi csatolt képen, ahol csak a súlyfejlődést rajzoltam be a csecsemőnél: 8 hónapos koráig szépen fejlődött, onnantól kezdve azonban súlygyarapodása lelassult és két percentilis görbét jobbra keresztezett – itt jó eséllyel valami baj van, ilyenkor orvoshoz kell fordulni:

Csecsemő és gyermek normális súly- és hossz fejlődése

Ha a megrajzolt görbével kapcsolatban kérdése van, háziorvosa, védőnője tud segíteni.

Nagyon hasznos, ezért ERŐSEN ajánlom minden szülőnek a percentilis görbék vezetését minden gyereknél, ezzel nagyon sokat megtesz gyermekének egészségéért és biztonságáért! Nem kell a ló túlsó oldalára esni, értelemszerűen nem kell túl gyakran méregetni a gyermeket, ha egy nagyobb gyereknél néhány havonta berajzolunk egy értéket, az elegendő.

dr. Novák Hunor

Forrás: Gyermekorvos Társaság, Pátria nyomda; WHO