Betegségek

Egy fitymagyulladás gyógyulása képekben

2020-06-16

| Frissítve:

2022.08.27 18:53:06

Dr. Novák Hunor

A fitymagyulladás fájdalmas, váladékozhat. Fotókon a gyógyulás folyamata.

A fityma- és/vagy makkgyulladásnak (orvosi nevén balanitis, balanoposthitis) rengeteg oka lehet: a túlzott tisztítás mellett baktérium (ez az egyik leggyakoribb), vírus, gomba is állhat a háttérben, de trauma és gyógyszermellékhatás is okozhatja. Magánrendelésemen megpróbálom megtalálni az okot és célzottan kezelni, és amikor időm engedi, bemutatom fotó/videós formában a történetet, hogy mások is tanulhassanak belőle. (Itt jegyezném meg, hogy a fitymaszűkületről, letapadásokról már elérhető, megvásárolható egy 90 perces, rengeteg képet és videót tartalmazó előadásom. A célom egy olyan hiánypótló anyag elkészítése volt, hogy ha valaki azt megnézi, rám már ne legyen szükség a rendelésen.)

A kis páciensemről készült képeket a szülő engedélyével teszem közzé (a homályosítás eltűntetéséhez kattintson a képre).

Így néz ki egy fitymagyulladás – piros, duzzadt, alig húzható hátra, váladékozik, fáj:

Fitymagyulladás balanitis balanoposthitis duzzadt váladékozik

Az alábbi képen látszódik, hogy a fityma szinte semennyire volt hátrahúzható:

gyulladt fityma makk

Az általam javasolt terápia után kilenc nappal így nézett ki, a fityma újból teljesen hátrahúzhatóvá vált:

fitymagyulladas2

fitymagyulladas3

A fitymagyulladással mindenképpen forduljon orvoshoz. Fontos megjegyezni, hogy a bőrt sose hagyja hátrahúzva, mindig húzza vissza a makkra! Ha hátrahúzva marad a fityma és megduzzad a makk, az életveszélyes állapot, azonnal sürgősségi osztály felkeresése szükséges.

Ha már a fitymáról szólt ez a cikk fontos megemlíteni, hogy hazánkban is nagyon sok felesleges fitymaműtét történik szűkületek, letapadás miatt. Fityma kisokos videósorozatom segítségével elkerülheti ezeket: megmutatom, milyen hatásos krémek vannak, mikor indokolt kezelni a különböző szűkületeket és letapadást, és videón megmutatom, hogyan kell a fitymatornát végezni. Minden fiús édesanyának kiemelten ajánlom! Részletek itt.

dr. Novak Hunor