Hirdetés

Benőtt, fájdalmas lábköröm? A gyógypedikűrös megmondja, hogyan vágja le és előzheti meg a bajt

event2017-04-25 | Frissítve: 2019-08-22
persondr. Novák Hunor

Sokan szenvednek a benőtt körömtől, pedig szakszerű segítséggel elkerülhető akár a műtét is, és örökre megoldható a baj.

Bár gyerekeknél kevésbé gyakori, sok felnőttet érint a probléma, és mivel többen kérték, írok a témáról, megkérdezve Gácsér Péter ismerősömet, aki már több mint 15 éve az egyik legnagyobb bőrgyógyászati centrumban dolgozik, például benőtt köröm műtéteknél asszisztál - és már az 1980-as évek óta hivatásos gyógypedikűrös.

Kedves Péter, mi a benőtt köröm oka, mik a leggyakoribb tévhit, téves gyakorlat?

Gácsér Péter: A benőtt köröm oka lehet a túl szűk cipő, statikai állapotváltozás (lábboltozat süllyedése), de leggyakrabban a helytelen körömvágás eredménye. Ha ívesre vágja valaki a körmét, kivágja a sarkokat, a köröm a növekedés során a bőr alá nő, azt folyamatosan irritálja, gyulladás alakulhat ki. Ez állandó fájdalommal társulhat, súlyos esetben vadhús is képződhet (orvosi nevén pyogen granuloma, ez egy váladékozó, bűzös szövet a körömszélnél.)

Leggyakoribb hiba, hogy fájdalom esetén házilag próbálják kivágni a köröm sarkát (ez sokszor eleve csak részben sikerül), ami átmenetileg enyhíti a panaszokat, a köröm növekedésével azonban ismét benő a bőr alá, panaszt okoz, egyre csak rosszabb lesz a helyzet. Sajnos előfordul, hogy a műtét nem elkerülhető.

Mit tud tenni a gyógypedikűrös? Eléggé elfelejtett szakmáról van szó...

Gácsér Péter: Én több évtizede űzöm ezt a mesterséget, nagyon sokat köszönhetek Kincs Eszternek, aki az egyik legnevesebb gyógypedikűrös Magyarországon, sokat tanultam tőle. 

Speciális körömemelő benőtt körömre
Egyedi eszköz: kiemeli a köröm
két sarkát, szélét


Speciális kenőcseim, vésőim, eszközeim vannak, a képen például egy körömelőemelő speciális eszköz látható. A tapasztalatom az, hogy az esetek döntő többségében, szakszerű beavatkozással megúszható a műtét. A gyulladt köröm sarkát speciális vésővel kiszedem, gyulladáscsökkentő tampont helyezek be, majd egy speciális technikával a köröm szélét kinövesztem. Utána arra kell figyelni, hogy a körmöt egyenesen kell vágni.

Az alábbi fotókon látszik az egyenesre vágott köröm, illetve a kép baloldalán a jobboldali körömszél műtve volt: a kis barázda ennek a nyoma, illetve látható, hogy a körömszél ezen az oldalon keskenyebb, ugyanis ez a műtéttel jár:

benőtt köröm kezelése, hogyan vágjam a körmöt?
Fotó: Gácsér Péter

Mindenkinek azt javaslom, hogy az érintett körmöket egyenesre vágja, oldalt a körömsarkoknál a bőrt fürdés/lábáztatás után nyomja akár perceken át oldalra le, próbálja a köröm sarkát felszínre hozni.

dr. Novák Hunor: Köszönöm válaszaidat! Az elhangzottak megfelelnek az Uptodate ajánlásainak, az ugyanis enyhe-közepes esetben javasolja, hogy meleg, szappanos vízben áztassuk a lábat 10-20 percig, napi háromszor 1-2 hétig, közben pedig nyomjuk le a bőrt a körömszélről, köröm sarkáról. Ha a bőr és a köröm össze van nőve, tapadva, vastagabb cérnával vagy fogselyemmel szétválasztható, a lényeg, hogy a köröm sarkát és a bőrt próbáljuk minél távolabb tartani egymástól. Súlyos esetben műtét javasolt.

Olvasóimnak pedig bátran ajánlom, hogy keressék Gácsér Pétert, ha szakszerű segítségre van szükségük. Esztétikai dolgok (jelentős bőrkeményedések) mellett makacs tyúkszem, benőtt körmök kezelését is vállalja Budapest egész területén, házhoz kiszállással együtt igen kedvező áron!

Gácsér Péter gyógypedikűrös telefonszáma: 06-70-230-0357,
emailcíme:
hunok1954@gmail.com

Gácsér Péter gyógypedikűrös benőtt köröm tyúkszem
Gácsér Péter gyógypedikűrös - ez csak egy része a speciális eszközeinek

dr. Novák Hunor

Irodalmi forrás: Paronychia and ingrown toenails - Uptodate.com