Betegségek

A vizelet acetonnak semmi köze a kiszáradáshoz, folyadékhiányhoz

2018-11-30

| Frissítve:

2023.09.02 16:32:57

Dr. Novák Hunor

Nagyon elterjedt nézet hazánkban, hogy egy gyorsteszttel nézik a vizelet acetontartalmát, és az alapján próbálják eldönteni, mennyire van kiszáradva a beteg.

A Kroki magán gyermekrendelőben nem csak gyerek vérvétel van újszülött kortól, hanem a teljes laborvizsgálati paletta is rendelkezésre áll, sok vizeletvizsgáálatot is végzünk, gyakori kérdés a szülőktől, hogy nem „acetonos-e a gyermek”. Ha laborvizsgálatra visz vizeletet, ott is mindig csinálnak egy ilyen gyorstesztet (vizelet stix, vizelet strip teszt), ami számos paramétert mér:

Vizelet aceton stix kiszáradás folyadékhiány
Fotó: Wikipedia

A csíkot a vizeletbe kell mártani, utána a kis kockák elszíneződését kell vizsgálni a doboz iránymutatása szerint: 

Acetonos vizelet lehelet kiszáradás

Köztük van az aceton is, amit az elszíneződés mértékétől ( azaz az aceton mennyiségétől) függően 1+ -tól 4+ (négy kereszt)-ig jelölnek. Sokan ebből következtetnek arra, mennyire van-a gyermek kiszáradva, eleget ivott-e, kell-e neki még folyadékot pótolni (pl.: infúzióban). A nézet annyira elterjedt hazánkban, hogy a Házipatika oldalán egy orvos által írt, másik orvos által lektorált cikkben is ezt olvashatjuk: 

A normálisnál magasabb acetonszintet láthatunk „kiszáradás (hasmenés vagy hányás) esetében”.

Szavazást is csináltam oldalamon, több mint 1300-an szavaztak, elsöprő többségük szerint is ebben hisz:

vizelet aceton szavazas

Ezt korábban egyébként én is így tudtam, mert mindenütt ezt láttam, azonban ha kétkedünk, és szokások helyett a nemzetközi szakirodalom ajánlásait követjük, egészen meglepő dolgokra akadhatunk…

A vizelet acetontartalma nincs kapcsolatban azzal, mennyit ivott a gyermek

Először is a vizelet gyorsteszt nem csak az acetont méri (ez pontatlan megfogalmazás), hanem a vizeletben nézi az ún. ketontestek jelenlétét. Ketontest a béta-hidroxibutirát és az acetoacetát is, utóbbi lebomlása során keletkezik az aceton, amit jellegzetesen körömlakklemosó szagú, és megjelenhet az ember leheletében is ilyenkor.

Másrészt ha megnézzük a nemzetközi protokollokat a kiszáradásról, folyadékhiányról és -pótlásról, én hiába keresgéltem, sehol nem szerepelt az, hogy hány kereszt aceton/keton pozitivitású a vizelet. Ez már minimum gyanús kell legyen… Azért nem szerepel, mert semmi köze hozzá: nem a folyadékhiányt mutatja, azzal semmilyen kapcsolatban nincs. Ha a szervezet nem jut elég glükózhoz (beteg, napok óta nem eszik) vagy nem tudja felhasználni  a glükózt (1-es típusú cukorbetegségben nincs inzulin, ami kell ahhoz, hogy a glükózt a sejtek felhasználhassák), a szervezet „éhezik”. Ilyenkor teljesen normálisan elkezdi a zsírt lebontani, átalakítani energiává, így növeli a vércukorszintet, ilyenkor keletkeznek ketontestek, köztük az aceton is.

Megkerestem és megkérdeztem a világ vezető orvostudományi szaklapjának, az Uptodate.com-nak azon orvos szakértőjét, aki a folyadékhiányról és kezeléséről szóló összefoglalót írta. Udvarias választ kaptam, bár valószínűleg elég furcsán nézhetett már a számára abszurd kérdés feltevése miatt. Részlet a leveléből:

„Urine ketones indicate that energy generation has shifted so that fatty acids are being used rather than glucose, when there is limited glucose. It is not a marker for hypovolemia.”

Tehát megerősítette azt, amit fentebb írtam: a vizelet keton/acetonnak semmi köze a folyadékhiányhoz (hypovolémiához). Tehát egy beteg gyermeknél, aki eleget ivott, nincs folyadékhiánya, nincs kiszáradva, lehet pozitív a vizelet keton (aceton)! Azért, mert szervezete energiaként elkezdte felhasználni a zsírt (zsírsavakat) is.

Tévedésen alapuló téves orvosi tanácsok

Ha valakinél a vizelet keton/aceton pozitív, hiába iszik többet vizet vagy kap sima cukormentes infúziót (leggyakrabban ezt használják), ezek ugyanis semmilyen hatással nincsenek az aceton szintjére. A tévhit miatt sokan kaphatnak ilyen tekintetben téves tanácsot. A ketontestek, így az aceton képződése akkor csökken, ha a beteg táplálása javul (akár szájon át eszik, akár intravénásan kap cukortartalmú infúziót).

Teljesen felesleges kiszáradás, folyadékhiány szempontjából nézegetni a vizelet ketontest tartalmát. Helyette a vizelet mennyisége, a bőr turgora, a  kapilláris újratelődési idő, nyelv szárazsága/nedvessége, a vérnyomás stb. a döntőek az orvos számára.

A vizelet aceton gyakorlati jelentősége mindennapi betegségekben meglehetősen kérdéses. Hasznos azonban 1-es típusú cukorbetegség súlyos állapotában, ami kórházi kezelést igényel, azt mutatja, mennyire jutnak a sejtek cukorhoz, mennyire kezd az anyagcsere a külsőleg beadott inzulinra helyreállni.

Take home message: a vizelet keton (aceton) pozitivitása NINCS kapcsolatban a folyadékhiánnyal, kiszáradással. Semmi köze ahhoz, elég folyadékot ivott-e beteg gyermeke, azt mutatja, hogy a szervezet zsírokat kezdett lebontani. 

Kép: Grook Da Oger – Wikipedia CC BY-SA 3.0 licensz; dr. Novák Hunor

dr. Novak Hunor