Vegyes hírek

Életrajz és bemutatkozás – miért a gyermekgyógyászatot választottam, van-e magánrendelésem?

2017-01-15

| Frissítve:

2023.09.02 15:09:53

Dr. Novák Hunor

Kedves Olvasó! Sokan érdeklődtek, mit lehet rólam tudni, milyen elveket vallok, mi alapján gyógyítok, mi a véleményem a természetgyógyászatról, van-e magánrendelésem. Most ezekre válaszolok. 

Csecsemő és gyermekgyógyász szakorvos vagyok. A Kroki magán gyermekrendelő és labor alapítója vagyok. Célom egy olyan hely megteremtése volt, ahol ötvöződik a modern orvoslás, tudomány és a gyerekbarát ellátás. Nem csak orvosi vizsgálatra van a Krokiban lehetőség, hanem gyermek vérvétel is lehetséges is már újszülött kortól, teljes laborvizsgálati paletta rendelkezésre áll.

A médiában sok helyen találkozhatott már velem (M1, Kossuth rádió, TV2, RTL Klub, Class FM, Index.hu, Blikk, Fem3 stb.), szerepléseimet azonban a kényszer szülte. Úgy éreztem, túlságosan uralják a médiát az áltudományos zagyvaságok, sok kuruzsló, homeopata, védőoltásellenes „szakember” téveszti meg az embereket, és nagyon sok tévhit, elavult szokás él az emberekben egészségükkel kapcsolatban. Úgy döntöttem, nem hátrálhatunk meg, szükséges egy ellenpólust képeznem és keményen ki kell mondanom a valóságot, fel kell hívnom a tévedésekre a figyelmet, korrekt egészségügyi tanácsokat kell terjeszteni népbutító hülyeségek helyett – sokan ezért azt mondják rám, én vagyok a gyermekgyógyászat Csernus Imréje… 

Ki_az_a_Novák_Hunor

Mi a véleményem a természetgyógyászatról? Nem lehet általánosságban beszélni, külön kell megvizsgálni egyes gyógymódokat. Az anyai gyógypuszi működik, ugyanígy egyes relaxációs technikák is. A klasszikus természetgyógyászati módszerek nagy része azonban egyszerű áltudományos átverés, bizonyítottan hatástalan. Nem lehet úgy kettéosztani a rendszert, hogy hagyományos (nyugati) orvoslás VAGY természetgyógyászat (alternatív orvoslás). Szerintem úgy lehet felosztani: gyógymódok, amik működnek, és gyógymódok, amik nem működnek.

De kezdjük az elején. Eredetileg tanári pályára készültem, de mindig nyitott szemléletű voltam, így meghallgatva másokat igazat adtam nekik: érdemesebb a tanárképzés helyett az orvosi egyetemet választani, mert azt elvégezve sokkal több lehetőségem lesz, elmehetek ugyanúgy tanárnak (egyetemi oktatónak), de kutatónak, orvosnak, gyógyszerfejlesztőnek stb. is. Úgy készültem, hogy oktató leszek (kémiát, fizikát ugyanúgy tanulnak az orvostanhallgatók), azonban az orvoslás magával ragadott. Nem szeretem hangoztatni, hogy édesanyám is gyermekorvos, mert akkor jön a tipikus reakció: biztosan miatta lettem én is az, mintha nem lett volna más választásom… Bár szüleim segítsége és támogatása nélkül nem tarthatnék itt, de szerencsére édesanyám egyáltalán nem terelgetett semmilyen irányba, nem is vagyok az a típus, akinek megmondják, hogy mit kellene csinálni.

Az egyetem alatt egy dolog vált biztossá: a műtéti szakmák nem nekem valók, nekem olyanra van szükségem, ahol minél többet lehet a betegekkel kommunikálni. Először a felnőtt belgyógyászat tetszett, azonban rabul ejtett a gyermekgyógyászat a gyakorlat során. Sokkal motiválóbb velük foglalkozni, sokkal őszintébbek, és a legnehezebb pillanatokban is képesek mosolyt csalni az ember arcára, rengeteg szeretetet adnak – és fogadnak el viszont. Az sem utolsó szempont, hogy míg egy felnőtt szakrendelésen hülyének néznének egy plüsskrokodillal a nyakamban, pláne, ha  közben gumicukrot osztogatok vagy buborékokat fújok a betegeknek, addig a gyermek gyógyítása során ezeknek helyük, kiemelt szerepük van, így elememben érezhetem magam… Fontosnak tartom a gyerekbarát szemlélet meghonosítását, hogy a fájdalmukat, szorongásukat enyhítsük. Velük kapcsolatos az egyik hobbim, a bűvészet is: ez egy kiváló lehetőség arra, hogy ne csak a gyerek testét, hanem lelkét is gyógyíthassam. Ha időm engedi, teszek róla, hogy a gyerek a kórházból ne egy negatív élménnyel, hanem egy testközelből megtekintett csoda, „varázslat” élményével mehessen haza. A Semmelweis Egyetemen végeztem, jelenleg egy kórház csecsemő- és gyermekosztályán dolgozom.   

Ki az a dr Novák Hunor


Mit tartok legnagyobb sikeremnek?

Nagyon örülök, hogy a lázcsillapítás kapcsán sikerült felráznom a közvéleményt, hogy sok láz miatt aggódó szülőt meg tudtam nyugtatni. Kimondtam azt is: kalciumot teljesen felesleges allergiára, rovarcsípésekre, torokgyulladásra vagy náthára használni, és ebben a harcban a legnagyobb magyarországi szervezetek, szaktekintélyek, professzorok is mellém álltak. Bár ezek nagy horderejű témák voltak, legnagyobb sikeremnek mégis azt tartom, hogy dr. Lala bohócdoktorral készült interjúmat több mint 20.000 ember megosztotta, és az abban szereplő felhívásomra összesen több mint 15 millió forintnyi támogatás gyűlt össze számukra, így kihúzva őket a nehéz helyzetből. Nem ez volt az egyetlen jótékonysági akcióm, hiszen 2016 karácsonyán egy gyönyörű mézeskalács-kastélyra indítottam licitet, aminek eredményeképpen több mint egymillió forint gyűlt össze a Bethesda kórház számára, amiből egy elromlott műszert tudtak pótolni. Ezt szintén nagy sikeremnek érzem.

Bár rengetegen támadtak, próbáltak ellehetetleníteni, 2016 decemberében komoly elismerést vehettem át addigi munkámért. Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete pályázatot és kampányt indított az egészségügyi kultúra fejlesztéséért, betegfelvilágosításért, ahol a legjobb, legnagyobb hatást elért hazai projekteket, tevékenységeket értékelte a szakmai zsűri. Megtisztelő elismerésben részesültem: a gálán az első helyezettnek járó díjat kaptam az egészségügyi szakemberek kategóriában eddigi munkámért, amiért szembeszálltam az elavult terápiákkal, nézetekkel, tévhitekkel. „Novák Hunor, aki harcol a sötétség ellen” – konferált fel az OMSZ szóvivője, Győrfi Pál a színpadra, ahol a díjat Thomas Straumits svéd vezérigazgatótól és a szakmai zsűri elnökétől, dr. Pilling Jánostól, a Semmelweis Egyetem orvosi karának elismert oktatójától vehettem át: 

dr Novák Hunor életrajza munkahelye

„Tényeken, bizonyítékon alapuló szemlélete és magas fokú szakmaisága kiemelkedő a zsűri véleménye alapján” – írták rólam a sajtóközleményben, ami megtisztelő, és örömteli az elismerés, hiszen eddig főként eltiporni és ellehetetleníteni próbáltak több fronton. A díjjal járó 200.000 forintos nyereményt  egyébként nem vettem át, azt 100%-ban a kórházi fertőzések elleni küzdelemért ajánlottam fel, végül több mint 500 liternyi kézfertőtlenítőt tudtunk átadni a Jahn Ferenc kórháznak. Semmi okom nincs ugyanis ünnepelni, mert mélyrepülésben van az egészségügy.

2017 emlékezetes pillanata volt, amikor élő TV-adásban kíséreltem meg öngyilkossági kísérletet: több százszoros mennyiségű homeopátiás altatót vettem be, ezzel akartam bizonyítani, hogy az egész homeopátia egy átverés. Azóta is élek, sőt, még csak egy ásítást sem éreztem utána.

2017-ben a Hellobaby! magazin a novakhunor.hu-t az egyik legnagyobb sikertörténetnek választotta, az azzal járó pénzjutalmat is jótékony célra ajánlottam fel.

Tabutémákat is felvállaló munkásságom alapján 2018-ben a Forbes magazin „A legbátrabb magyarok” közé válogatott be.

Miért kezdtem el cikkeket írni?

Az első írásom a borostyánnyakláncról szólt, amit a csecsemők nyakába raknak, hogy a fogzási fájdalmat enyhítsék. Megelégeltem ezt a veszélyes hóbortot, ezért felraktam internetre a kezdetben csak kórtermekbe kifüggesztett írásomat, amely végigsöpört az interneten. A cikkben leírtam, hogy a borostyánnyakláncnak semmilyen pozitív hatása nincs, de cserébe életveszélyes. Az óriási érdeklődés azt mutatta: van igény az efféle írásokra, mert óriási űr tátong.

dr Novák Hunor magánrendelése életrajz
Felvételen: Micsoda Nők! Várkonyi Andreával (Fem3)

Jó orvos akarok lenni, óriási a tudásszomjam: meg akartam tudni, hogy mi a különbség a különböző orrsprék között, melyiket javasolt például középfülgyulladásban (a fülkürt szellőzésének érdekében) használni. Elkezdtem olvasgatni a hatóanyagokról, az orrsprék összetevőiről, a nemzetközi szakirodalmat olvasva teljesen ledöbbentem: ezek a készítmények középfülgyulladásban egyértelműen, igazoltan hatástalanok, és egyik országban sem javasolják a használatukat. Ledöbbentem, mert hazánkban szinte minden fül-orr-gégész javasolja ilyen célból. Helytelenül. Innen kezdődött, hogy mindenben elkezdtem kételkedni. Értem én, hogy így szoktuk – de vajon helyes ez? Hogy csinálják fejlettebb országokban? Honnan ered ez a szokás, mi a tudományos alapja? Kérdéseket tettem fel, válaszokat kerestem – és találtam.

Helyes kalciumot allergiában adni? A válasz: NEM!
Helyes a lázat rutinszerűen csillapítani? A válasz: NEM!
Helyes hasmenés esetén diétázni? A válasz: NEM!
Hányás esetén érdemes B6-vitamint  vagy kúpot adni? A válasz: NEM!

Mindig vannak újabb kérdések – a válaszokról pedig cikket írok. 

novák Hunor

Ne féljünk változtatni a régi gyakorlatokon, szokásokon!

Úgy gondolom, a klasszikus orvoslás eltávolodott a betegtől, pedig az internet korában egy orvosnak egyáltalán nem kell félnie az internet, közösségi média, Facebook használatától – ez pont hogy segíthet az orvos-páciens kommunikációban. Szívügyemnek tartom a közérthető tájékoztatást, egészségügyi felvilágosítást. Miközben tudjuk, hogy a tízmillió focista és fociedző országa vagyunk, addig én kijelentem: a tízmillió orvos országa is vagyunk, mert ahhoz is mindenki ért, miközben valójában az egészségünkkel, testünk működésével kapcsolatos társadalmi ismeretek színvonala katasztrofális. Ezt jól bizonyítja, hogy sokan járnak biorezonanciára, rengetegen méregtelenítenek, tömegek lúgosítanak (savas) citrommal és szódabikarbónával. Egy olyan országban, ahol a kalcium mindenre gyógyír, ahol a lázzal szemben boszorkányüldözés zajlik, homeopátiát használnak, ott drasztikus változásra van szükség, fel kell rázni az embereket – és orvosokat is.

Ezt a honlapot azért hoztam létre, hogy a közérdekűnek szánt információk könnyebben terjeszthetők és elérhetők legyenek mindenki számára. Nem csak szülők, hanem orvostanhallgatók és gyakorló orvosok számára is igyekszem sok hasznos, konkrét tudnivalóval szolgálni.

Ha velem tart, a tudomány legfrissebb állása és a nemzetközi ajánlások szerint ismertetem az evidence-based, azaz bizonyítékon alapuló orvoslás eredményeit a leggyakoribb betegségekkel, mindennapi problémákkal kapcsolatban. A receptem a következő: átolvasom a nemzetközi orvosi társaságok ajánlásait, a tudományos állásfoglalásokat, majd ezekből összegyúrok egy közérthető cikket, amiben minden benne van. Ez akár heteket is igénybe vehet, hiszen 1-1 témához sokszor akár 100 A4-es oldalnyi „tömény tudományt” is át kell nyálaznom (természetesen angolul)… Cikkeimben főleg a legnaprakészebb, a közel 6.000 orvos/kutató által szerkesztett fizetős orvosi oldal, az UpToDate.com irányelveire és az angolszász National Institute for Health and Care Excellence (NICE) evidence-based, azaz tudományos bizonyítékokon alapuló ajánlásaira, valamint a tudományos vizsgálatok Cochrane-metaanalíziseire alapozok. Ezek az oldalak világszerte orvosszakmailag a csúcsnak számítanak, olyanok, mint a Michelin-csillagos étterem a gasztronómiában, vagy a Forma-1 az autóversenyzésben. Minden cikkem alján megtalálhatja a forrásokat, aminek alapján állításaimat ellenőrizheti.

dr Novák Hunor életrajz, magánrendelés, elérhetőség
Evidence-based orvosként a legújabb nemzetközi ajánlásokat követem

Mindig megnevezem a legjobb készítményeket és azok konkrét adagolását is. Célom leszámolni a tévhitekkel, elavult terápiákkal és azzal a helytelen gyakorlattal, hogy a ló túloldalára esve sokszor indokolatlanul adunk gyógyszert, antibiotikumot. Nézzük meg, hogyan, mivel kezelik a legfejlettebb országokban az egyes betegségeket, és ne féljünk változtatni, ha mi itt Magyarországon eddig másképp csináltuk!

Bizonyára észrevette, hogy hazánkban az általános orvosi nézetek, leggyakrabban alkalmazott terápiák legtöbbször köszönőviszonyban sincsenek a valósággal, a felsőbb orvosszakmai ajánlásokkal. Ennek oka, hogy az új orvosi információk lassan jutnak el az orvosokhoz, továbbá iszonyatosan erős a hagyomány, szokás hatalma („én 30 éve így csinálom, tapasztalatom szerint ez a jó”), a feudális egészségügyi viszonyok miatt nagyon nehéz újítani és változtatni – de erről nem én tehetek… 

Írásaimban és mindennapi munkám során az evidence-based orvoslás nézeteit követem, erről az orvosi szemléletről itt írtam bővebben. Folyamatosan igyekszem fejlődni és tanulni, tanulni kollégáktól és betegektől is. Hiszen senki sem tévedhetetlen, még akkor sem, ha dr. van a neve előtt.

Ha hasznosnak találja írásaimat, kérem ossza meg Facebookon, emailben, hogy ismerősei is hasznát vegyék! Köszönöm segítségét!

Ha további részletek érdeklik munkásságomról, az alábbi velem készült interjúkból többet megtudhat: 

  1. Webbeteg.hu
  2. Bors online
  3. 24.hu interjú
  4. Videós interjú Tatár Csillával

dr. Novák Hunor

dr. Novak Hunor