Betegségek

Így gyógyult meg egy kis páciensem bőre (előtte utána fotókkal)

2020-08-21

| Frissítve:

2020-08-25 19:28:27

Dr. Novák Hunor

Számos bőrbetegség előfordulhat már csecsemőkorban: seborrheás dermatitis, atópiás dermatitis is. Sok a tévhit, legtöbbször “tejkiütésre” gondolnak, ami igazából egy rendkívül zavaros magyar megnevezés, mert néha “hormonális okokat”, néha tejallergiát értenek mögötte.

Tipikus hiba, hogy legtöbbször ételallergiára (például tej, ami szoptatott csecsemőnél is okozhat problémát, mert az anya által elfogyasztott tejtermékben lévő tehéntejfehérje bejut az anyatejbe; vagy szója, hal, olajos magvak stb.) gondolnak, vagy az öblítőre gyanakodnak és heteken át kísérleteznek mindenféle natúrkozmetikumokkal a szülők. Sokkal ritkábban áll a kiütések hátterében étel, mint amennyiszer azt feltételezik.

Magánrendelésemen kiemelten foglalkozom a gyakori bőrbetegségekkel is (pl: ekzema, atópiás dermatitis). Járt nálam egy család, így nézett ki a páciensem, testén és fején is rengeteg kiütés, hajas fejbőrén koszmó is volt:

szeborreás seborrheás dermatitis tejkiütés babáknál

 

tejkiütés  babáknál seborrheás dermatitis újszülöttnél csecsemőkorban kezelése

A diagnózis ún. seborrheás dermatitis. A valóság az, hogy a XXI. században a tudomány a pontos okát nem tudja ennek a betegségnek: feltételezik anyai hormonok szerepét épp úgy, mint egyes gombafajok túlszaporodását a bőrön, lényegében a faggyúmirigyek gyulladása játszik központi szerepet. Egyes típusú szteroidok és egyes gomba ellenes szerek segítenek a kezelésben: de nem mindegy, mikor milyen hatóanyagot használunk. Gyakori hiba hazánkban a szteroidos krémek higítása (kevert krémek), és az is, hogy rendkívül erős szteroidot használnak (ebből rengeteg féle hatáserősségű létezik, amik között akkora különbség is lehet, mint autóknál egy Suzuki és egy Tesla között) a baba bőrére. A betegség egyébként hónapok alatt sokszor spontán megszűnik: éppen ezért van az, hogy a kitartóan próbálkozó szülők előbb-utóbb a spontán gyógyulás kapcsán azt hiszik, az éppen aktuálisan alkalmazott diéta, öblítő stb szüntette meg a panaszokat.

A nemzetközi irányelveket követve javasoltam kis páciensemnél a kezelést, a szülők nagyon ügyesen alkalmazták ezeket otthon, két hét múlva már így nézett ki a baba bőre:

Seborrheás szeborrheás dermatitis kezelése babáknál kamilla krém

(A képeket a szülők hozzájárulásával tettem közzé.)

Ha hasonló kiütéseket észlel, amik egyre rosszabbodnak, ne húzza hetekig a problémát, ne kísérletezzen, hanem forduljon bizalommal orvosához!

dr. Novak Hunor