Hirdetés

Fitymaszűkület: így szüntethető meg a probléma, műtét nélkül (fotókkal)

event2020-07-03 | Frissítve: 2020-12-07
persondr. Novák Hunor

Sajnos világszerte és hazánkban is rengeteg gyereket műtenek meg feleslegesen fitymaletapadás, szűkület miatt. A fitymaszűkület gyerekeknél sokakat érint: a cikk végén egy konkrét képsoron mutatom be, hogyan szűnt meg egy súlyosabb szűkület egy terápiás program hatására, műtét nélkül.

Sok a tévhit, egymásnak ellentmondó orvosi tanács, például hogy kell-e hátrahúzni a fitymát, és ha igen, mikortól. Rengeteg szakirodalmat olvastam ebben a témában, és nagyon részletes összefoglalót is készítettem a témában, ami azonban extra tartalomként csak előfizetés után érhető el teljes terjedelmében. Mivel azonban sokan kérték ezt a fitymaszűkület, fitymaletapadás témát, azért néhány általános információt itt is megosztanék.

Gyakori probléma a szülők körében, hogy nem húzható hátra egy kisfiú fitymája. Ennek két oka lehet, ami sokszor együtt fordul elő: a fityma körkörösen szűkebb, illetve le van tapadva (össze van még nőve a makkal). A nemzetközi szakirodalomban ezt a két állapotot sokszor nem választják külön, hanem élettani, normális fitymaszűkületről (physiologic phimosis) és kóros fitymaszűkületről (pathologic phimosis) beszélnek helyette, utóbbi oka legtöbbször korábbi sérülés, fitymagyulladás hegesedés. Azt, hogy egy szűkület kóros vagy normális, mikor mit kell vele kezdeni, az orvos el tudja dönteni.

Gyakorlatilag négy opció van: nem csinálunk semmit; ún. fitymatornát végzünk; szteroidos krémet használunk; műtétre van szükség. Ha az orvosi irányelveket nézzük, első két opció kellene a leggyakoribb legyen, de sajnos a valóságban az utóbbi kettő a gyakoribb. Sajnos tudom és látom, hogy számos helyen futószalagon küldik altatásos műtétre fitymaszűkület miatt az olyan néhány éves gyermekeket a tévhitek, szokások miatt, akiknek nemhogy műtét, de még semmiféle krém sem szükséges! Számos esetben éberen, érzéstelenítés nélkül tépik hátra a fitymát, választják szét a fitymát és a makkot (oldják fel a letapadást), ami sokszor szintén rendkívül kellemetlen és maradandó hegesedéssel is járhat. Szerencsére egyre több orvos kolléga követi a modern orvosi irányelveket, ezért

mindenképpen arra buzdítom Önöket, bármilyen műtét / beavatkozás előtt mindenképpen kérjenek másodvéleményt olyan szakembertől, aki szakmailag modern nézeteket követ.

Nem arról van szó, hogy a műtétre sosem lehet szükség, de az esetek nagy részében felesleges, és csak kockázatnak teszi ki a gyermeket. Változó: van, amelyik gyermeksebészeti centrumban döntő többségében szakmailag korrekten állnak a témához, és van, ahol rengeteg indokolatlan műtét történik. Magyar szokás, hogy mindennel specialistához (jelen esetben sebészhez) akarunk rohanni, pedig egy ilyen probléma teljesen egy hozzáértő házi gyermekorvos kompetenciája. Ráadásul sok megműtött szűkület megoldható lett volna műtét nélkül is a megfelelő szteroidos krém, terápiás program hatására, tehát az a minimum, hogy egy műtét előtt megpróbálunk egy ilyet. 

 

Így szűnik meg a szűkület műtét nélkül

Magánrendelésemen rendszeresen fordulnak hozzám fitymaproblémával, ahol a szülőknek egy kisebb előadást is le szoktam vetíteni fotókkal, hogy megértsék a fitymaszűkület, letapadás kérdését. Egy dolgot fontos leszögezni, ami sajnos a magánrendelések átka, sajnálatos, utálatos velejárója: sokan úgy gondolják, mivel itt fizetnek, ezért ki fogják őket szolgálni és az orvos teljesíti a páciensek kéréseit. Nálam nem így van, a szakmaiságot nem írja felül semmi, se a szülők izgalma, se a kérése: ha nem látom indokoltnak a szteroidos krém felírását, akkor nem adok rá receptet, akkor sem, ha a szülők kifejezetten kérik, és a letapadást sem fogom érzéstelenítés mellett feloldani, ha nem indokolt! 

Nagyon sok külföldi szakirodalmat olvastam a témában, ezeket ötvözve létrehoztam egy több hetes  "fitymaprogramot" szűkület esetére, amit rendelésemen is javaslok.

Szteroidos krémek között is többféle hatóanyag van, én azt választottam, ami a vizsgálatok szerint hatásosabbnak tűnik. Az alábbi fotókon látható, hogy egy hónap alatt hogyan szűnt meg még egy ilyen jelentősebb szűkület is az általam javasolt terápiás program hatására:

 

fitymaszűkület letapadás fityma kezelése szteroidos krém gyermeksebész magánrendelés

 

fitymaszűkület kezelése gyerekeknél

 

fitymaszűkület műtét megoldása gyermekeknél

Egy másik páciensemnél ilyen volt induláskor:

fitymaszűkület kezelése szteroidos krémmel

Ilyen pedig két hét múlva a fitymaprogramom hatására:

Milyen szteroidos krémet használjak fitymaszűkület fitymaletapadásra?

Lehet másképp. Legtöbbször pedig csak türelemre van szükség.

KIEGÉSZÍTÉS 2020.11.27:  készítek egy minden információt tartalmazó, többrészes videosorozatot a fityma ápolásáról, tornájáról, szűkületekről és kezelési megoldásairól. Ha megadja emailcímét ezen a linken, kedvezményesen juthat majd hozzá, és értesítést küldök róla, ha elérhető már a videó.